Fordmods Logo

WTF is wrong with my car? 

 

Page 2 of 2 [ 29 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Tue Jul 25, 2006 2:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

If your engine was still running (ie revving but no drive) then your problem is definately not the timing chain.

Sounds like your problem is flex plate related, definately from crank back anyway.

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 8:35 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

ok well i checked the chain it is not broken, and it still doesnt start, how hard is it to replace the flex plate? how hard is it to change and how much is it? Could i do it myself? wud that cause the car not to start?

Daniel
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 11:32 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

any1?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 25, 2006 11:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 1072

Joined: 6th Jul 2006

Gallery: 13 images

Ride: BA Falcon

Power: 106 rwkw

Location: Craigmore
SA, Australia

if you know how to remove and refit the trans then you dont have a problem, sounds like the bolts that hold the flex plate to the motor have come out.. this does seems rather strange thing to happen... as there are 6-7 bolts holding the thing on! have you had any vibrations running thru the car lately?

If those bolts have come out you would have no drive/reverse, and the starter will crank but the motor wont... remove the inspection plate and while a friend cranks the motor see if the flexplate turns, then do same again and see if engine turns from engine bay, this will show if this is the problem

 

_________________

2003 BA Falcon Egas Taxi Pack - XR Replica
Tpak MKII Build Thread

1984 ZL Fairlane
The Project

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 26, 2006 12:00 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

okh then i see, i have had a tickin noise for ages coming from the back of the engine, and for about a week prior to las night when starting the car it sounded like there was something loose bofore the engine kicked over, and on suday (day before it happened) there was a sound like something was scraping along the ground but it wasnt all the time, it was only happening rarely.

Daniel
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 26, 2006 6:45 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 691

Joined: 1st Jun 2005

Ride: EFII Sedan

Location: Brisbane
QLD, Australia

I would be really surprised if ALL of the flywheel bolts have come out. There would have been vibration like you wouldn't believe before this happened.

I don't even think theres enough room for the bolts to come unthreaded while the torque converter is bolted up to it.

 

_________________

EF II Sedan
Ex Chaser, Dual Fuel (Impco LPG)
LSD High, 3.23, Black wheels, other shiny bits.

EB II Sedan <--- R.I.P. (Rest in pieces - gone to the wreckers for $50...... bargain!)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 26, 2006 9:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 496

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EBII Fairmont Ghia

Location: Warragul
VIC, Australia

Yeah this sounds really weird, I don't know a lot but it would be hard to pin point it, it lost drive so I'd say torque converter, it won't turn over so I'd say fly wheel. Those 6 bolts that hold it to the crank are pretty tight! I really hate to think what could have happened, you'll have to let us know when you fix it!

This is a question, can the flywheel move towards the back of the car when the box is still attached? but wouldn't that make an aweful lot of noise?

Also wouldn't the engine still start regardless if the torque converter is attached?

Confused
Ben
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 26, 2006 1:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

where abouts is the inspection plate?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 27, 2006 1:39 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

does any1 know how to identifie it? or where it is? any help?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 27, 2006 3:39 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 291

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL GT - T2 TS50

Location: Cairns
QLD, Australia

Sounds to me like you've had loose torque converter bolts for a while and 1 probabally finally fell out, and once it did that it more than likely damaged part of the ring gear.

the inspection plate is at the front of the bellhousing, at the rear of the engine, i think there are about 3 bolts that hold it on and you have to slide the plate out once you have all the bolts out.

you are going to need to get the car on ramps or idealy a hoist cuz ur going to need to get under it
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 27, 2006 6:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 708

Joined: 19th Jul 2005

Ride: 08 BF MK11 Fairmont Ghia

Location: Manly west
QLD, Australia

okh i see, thnks you for that, i will have a look at it on the weekend, wat are ppls thoughts on the oil pump failing, would this do wat has happened to my car?

Daniel
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 27, 2006 10:16 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 973

Joined: 15th Nov 2004

Ride: el wagon

Location: melbourne
VIC, Australia

as an aside, I have had a bolt that hold the converter to the flex plate come loose in the past, so I guess it would be possible for all of them to come loose, but it would make a hell of a rattle!!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 27, 2006 10:57 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 38

Posts: 56

Joined: 14th Nov 2005

Ride: ef fairmont, ba futura

Location: GERALDTON
WA, Australia

EBGizmo wrote:
I had a spinning starter motor once in the EB actually - looked under the car and it was dancing around on the ground :) One bolt had snapped, the other came loose!

Have you looked under the car yet?



Correct me if im wrong,
how is it possible for the starter to run while on the ground? doesn't it take the earth through the bell housing? or had the starter started then fell out?

 

_________________

FORD =
Fun On Rainy Days

got 4g to spend on mods. but dont know were to start.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 28, 2006 10:07 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 399

Joined: 21st Feb 2006

Gallery: 17 images

Ride: Falcon

Location: brisbane
QLD, Australia

danbode wrote:
okh i see, thnks you for that, i will have a look at it on the weekend, wat are ppls thoughts on the oil pump failing, would this do wat has happened to my car?

Daniel

if the oil pump crapped itself your engine would lock up from no oil getting to any part of the engine i think the best advise anyone can give is call a tow truck and get it to a mechanic who can diagnose the problem and explain it to you as he goes if you are unsure about where the inspection plate is the rest is a lot more more technical if your at viccy point pm me your number and i will give you a call and come and have a look im at rochedale i wouldnt be free until sat arvo late as I have to put a new steering rack pump & lines in in the morning I also have a flex plate and convertor from the auto I just removed from my ef lat me know

 

_________________

efII wgn xr front xr ecu 17s filter pacemakers highflow cat & 2.5 manual conversion
THERE IS NO TIME FOR PATIENCE

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 29 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: Facebook [Bot] and 35 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 9:22 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names