Fordmods Logo

Arial install help 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: Arial install help
Posted: Sat Sep 16, 2006 7:11 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

I am having trouble installing a aftermarket arial, its a semi automatic Aerpro AP3 which is sold as a direct factory replacement. The arial has basically two wires coming from the motor apply power one way and it rises until you remove power and reverse the power and it falls until you remove the power.

Looking at the arial connector from the NL dash both lines seem to have power on both while the ignition is on and for a little while after the ignition is turned off. I have an after market HU but I have the arial signal connected to the correct wire on the dash loom. Does anyone know how this is supposed to work?

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 1:33 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 5540

Joined: 31st Oct 2005

Gallery: 28 images

Ride: NC II Fairlane

Location: morayfield
QLD, Australia

ok from my understanding the reason it has power for a short amount of time is because the arial closes when the car is turned off, the power therefore allows the arial to drop down hidden, with an aftermarket headunit, providing it had an electric arial wire (kenwood do) which is a different wire to the remote wire for an amp (remote is powered when stereo is on, arial is only powered while the stereo is on) if this only works one way i sujest installing an arial switch such as what EB's use which allow you to put the arial up and down yourself.

you say they both have power... do you think it needs 2 sets of power to stay up? and when one switches off it drops?

i sujest having a much around with it before you install it. i have one in the back seat of my falcon at the moment, ill have a look at it tomorrow and see if i can work it out

 

_________________

Member #7418
KB Laser White lightning Turbo - B6T
Turbo NC II Fairlane Ghia
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/my-new-nc-ii-fairlane-dial-up-warning-t50380.html

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 6:31 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Thanks but I dont see how this can work , unless the BEM output is sensing curent, the both rise and fall together from what I can see so there is never a voltage difference between the two to drive the motor. Putting a lamp across the two it never lights.
I might have to have another look at the arial input to the BEM perhaps my HU is not giving the signal to raise the arial.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 1:26 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

I think you'll find that you'll need a load across the two aerial output wires - when I installed an EF high series BEM in the XH, I found I was getting strange readings with a meter. I plugged in a spare ford aerial (broken mast), ran it also with the half height switch, and it ran as per normal.

At the time, I was already running an aftermarket semi automatic aerial, so what I did was bypass the semi auto circuit and ran it directly off the two motor wires. Normally the motors have an overrun clutch, so it shouldn't be an issue. Only thing is it doesn't have half height (just extends to full height), but it does raise and lower with a few seconds of overrun. I'd say like you've said, that the BEM may run current sensing, and possibly a timer as well. The ford aerials are probably matched to the BEM, although with theory it shouldn't make a huge diff.

So after the novel I've written above, I'd suggect trying it by tapping power directly onto the motor wires.

EDIT: After reading your post properly again: Have you plugged it and tried running it ??

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 3:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Yes I have tried it and there is no movement on the arial. , can't think atm my 7yo dog just got run over and killed by an 87yo granny.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 4:26 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 5540

Joined: 31st Oct 2005

Gallery: 28 images

Ride: NC II Fairlane

Location: morayfield
QLD, Australia

that sux dude, sorry to hear

 

_________________

Member #7418
KB Laser White lightning Turbo - B6T
Turbo NC II Fairlane Ghia
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/my-new-nc-ii-fairlane-dial-up-warning-t50380.html

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 7:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

I have found the BEM is the problem, R79 (0.47ohm 2w had fried) I will replace it and see hoew it goes.
Thanks Huggie for the supprt.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 7:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 5540

Joined: 31st Oct 2005

Gallery: 28 images

Ride: NC II Fairlane

Location: morayfield
QLD, Australia

no problems... whats R79 (0.47ohm 2w had fried) ???

i have my BEM infront of me now, (i pulled it out of my wreck last week and took pics of it 1 hour ago - seems everyones BEM's are stuffing up) and i cant find and numbers or lettering unless its inside

 

_________________

Member #7418
KB Laser White lightning Turbo - B6T
Turbo NC II Fairlane Ghia
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/my-new-nc-ii-fairlane-dial-up-warning-t50380.html

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 7:52 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

It is inside the BEM its the 2 watt resistor.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Sep 17, 2006 7:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 5540

Joined: 31st Oct 2005

Gallery: 28 images

Ride: NC II Fairlane

Location: morayfield
QLD, Australia

ah ok, ill pull it apart to have a look see :P

 

_________________

Member #7418
KB Laser White lightning Turbo - B6T
Turbo NC II Fairlane Ghia
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/my-new-nc-ii-fairlane-dial-up-warning-t50380.html

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 5:35 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names