Fordmods Logo

BA amp installation 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: BA amp installation
Posted: Thu Apr 20, 2006 12:20 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 52

Joined: 2nd Feb 2005

Ride: AU I XR6 VCT

Location: Sydney
NSW, Australia

just wondering if anyone can help me out. i am going to be installing an amp and a sub in my ute soon whilst retaining the original head unit.
Was just wanting to know the best way to wire the amp to the head unit as the standard units dont have RCA plugs

 

_________________

drive it like it was built to be driven

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 12:24 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 2983

Joined: 15th Apr 2006

Gallery: 5 images

Ride: Falcon

Location: Aberfoyle Park
SA, Australia

i think with the BAs there is this 'patch pannel' where u can connect things to the sterio. To get to it its on the drivers side, next to your left knee. Its like a flap that opens and there are various connectors for things such as amps and that stuff. My friend showed me with his BA cause he got a fone kit installed.

 

_________________

HOLDENS go like rockets. They fall apart in stages!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 12:45 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 52

Joined: 2nd Feb 2005

Ride: AU I XR6 VCT

Location: Sydney
NSW, Australia

yeah ill check that thanx. i was working in ford dealers up untill recently and every phone kit i saw installed had a 4 pin plug up under the fuse box that was used to connect it all up but hey its worth investigating

 

_________________

drive it like it was built to be driven

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 12:46 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 134

Joined: 18th Apr 2006

Ride: xh falcon ute

Location: canberra
ACT, Australia

or there is also the adaptor which come with most amps that utilizes the speaker wires for each channel

 

_________________

negelecting my ute to ride my two wheeled rockets

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 12:50 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 52

Joined: 2nd Feb 2005

Ride: AU I XR6 VCT

Location: Sydney
NSW, Australia

right ok well hopefully there will be something like that on its way with the amp. i havent actually installed one b4 so any helpful info will be appreciated :)

 

_________________

drive it like it was built to be driven

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 12:54 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 134

Joined: 18th Apr 2006

Ride: xh falcon ute

Location: canberra
ACT, Australia

pretty stright forward m8 u will see it plus intructions will be there u will just have 2 wire the remote start 2 ur asseccories make sure if u do it this way all the setting r set right down on the head unit ie. bass n treble

 

_________________

negelecting my ute to ride my two wheeled rockets

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 9:37 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1013

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: MY06 REX

Location: Perthoslavakia
WA, Australia

I just replaced the premium sound amp and sub with my own. Couldnt use any of the factory wiring! The remote signal sent from the factory unit is only 5V and will not turn on the amp.
You need to run your remote off something like the cigarette lighter power cabling. Run a positive power line straight from the battery (you can get through the firewall near the kickpanel on the passengers side). And earth the amp to the chassis.
For signal to the amp, the best way is to buy a line convertor and tap into the rear speakers for signal. This will give you RCA's to plug into your amp. Doesnt downgrade the quality of the signal to the rear speakers by the way.
The factory amp sits in the boot (if you have premium sound) behind the carpeting on the left side - thats the best place to chuck your amp so it wont be in the way.

Hope that helps. I was going to take pics when I installed mine for a doco, but couldnt be a***.

 

_________________

The Evil Strawberry

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Apr 20, 2006 1:06 pm 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 52

Joined: 2nd Feb 2005

Ride: AU I XR6 VCT

Location: Sydney
NSW, Australia

thanx for the help guys. still waiting on the amp to arrive so im gettin kinda itchy feet now. cant wait to get some real bass thumpin out of it

 

_________________

drive it like it was built to be driven

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 7:40 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names