Fordmods Logo

Crossovers - Active 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: Crossovers - Active
Posted: Tue Mar 29, 2005 5:44 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 238

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: Lincoln Navigator

Location: USA
Oustide Australia

I'm just curious if anyone has an active crossover installed in their system? I should be getting one soon, and as I can see it, this little beast will provide a lot more functionality than the built in stuff on most top end headunits, plus providing 7volts of clean signal through it's three pairs of RCA's.

What say you ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 30, 2005 12:08 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

most power amps have active x-overs built in, nothing wrong with an active x-over its just hard to find straight power amp with only gain controls. One good features that some active x-overs have is a phase switching for sub and a centre channel.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 30, 2005 12:14 am 
Site Admin
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 8831

Joined: 18th Dec 2002

Gallery: 6 images

Ride: AUII V8 LTD

Power: 270 rwkw

Location: Sydney
NSW, Australia

I just picked up Pyroay's old 20 band 2 channel EQ. 7.5V outputs, lights to indicate clipping on input.. 20 band of EQ plus of course active crossover for front stage and subs, incl sub gain.. cant wait to install it :D

 

_________________

WAG363: AUII LTD Supercharged 363 Dart Stroker [Supercharged 363 LTD Build]
WAGGIN: 2012 Volkswagen Passat Wagon - V6 4Motion.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 30, 2005 12:21 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 238

Joined: 12th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: Lincoln Navigator

Location: USA
Oustide Australia

The active crossover sounds awesome to me.... You can also do a bandpass crossover for your mid range speakers. Say if you install a set of 8"s or something in pods, you don't necessarily need to use a 3-way passive crossover.

The one i'm getting is an OPTIX3 lanzar one, and the dude that gets lanzar gear from the states for the shop here in mackay doesn't even bring it into the country. It's gonna cost me $79US :) He wanted to sell me a possible replacement for....wait for it..... $1000!!! You've gotta be joking.

I can't wait to get this. From what I can tell, it will make my system so much better, and I wont have to replace my headunit (Alpine - MBus, 2 pair RCA) and Once I get my monoblock and sub/s I'll be laughing all the way home. (doofing maybe!)
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 8:00 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names