Fordmods Logo

Help needed with smart lock. car wont start. 

 

Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Help needed with smart lock. car wont start.
Posted: Fri Aug 22, 2008 8:16 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 168

Joined: 22nd Jul 2007

Gallery: 9 images

Ride: EA Ghia

Location: Campbelltown
NSW, Australia

I've finally gotten the motor into my 94NC Fairlane and it wont start. theres no spark at the coil. when i got the car it started fine and i removed the motor and rebuilt it . couple of days ago i went to fire her up and nothing happened, after hours of reading thru my ford bible i'm still no closer to having it running, i bought a replacement smart lock remote and followed the steps to train it but it says to do things a certain way with the warning light, but i have no warning light at all. basically it feels like the car is cranking over with no spark like the immoboliser is set, or maybe the inhibitor switch. i've gone right thru checking the comps fuses etc and it all seems ok so i'm really stuck. i would greatly appreciate some help as to what other steps i could take to fix the problem.

pretty much everything of importance under the bonnet has been bought brand new so i got stumped as to what the problem is.

thanks guys

ps not sure if i posted in the right forum, it seemed to be the closest tto the problem i have.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 22, 2008 10:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Check the fuses, there is a 5Amp (i think) that causes the symptoms you have.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 22, 2008 10:20 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 44

Posts: 251

Joined: 22nd Mar 2006

Gallery: 7 images

Ride: EF XR6 manual

Location: S.E. Melbourne
VIC, Australia

check interior/courtesy light fuse..

 

_________________

EF XR6 5spd 14.57@97mph
154rwkwts

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 22, 2008 10:25 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 49

Posts: 763

Joined: 5th Nov 2005

Ride: EF Fairmont

Location: oberon
NSW, Australia

May be a long shot but out of curiosity maybe give the top of the dash a small thump with the ignition on before you hit the starter. Just a thought.

 

_________________

ef fairmont ghia 5.0L
classy cruiser

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 23, 2008 12:41 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 168

Joined: 22nd Jul 2007

Gallery: 9 images

Ride: EA Ghia

Location: Campbelltown
NSW, Australia

I've checked all fuses and they are fine, i gave the dash some good bashing ( was great fun ) and still no luck
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 23, 2008 5:14 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 49

Posts: 763

Joined: 5th Nov 2005

Ride: EF Fairmont

Location: oberon
NSW, Australia

Try another coil maybe could also be in the dissy with a loose or broken wire in electronic ignition , rotor button or the contacts in the dissy cap. Have you tried another ht lead from the coil. Could also be that the timing is 180 degreese out easy done and a prick to find but it does happen

 

_________________

ef fairmont ghia 5.0L
classy cruiser

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Aug 24, 2008 12:54 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 168

Joined: 22nd Jul 2007

Gallery: 9 images

Ride: EA Ghia

Location: Campbelltown
NSW, Australia

the coil is brand new, leads are brand new i've tried 2 dizzy's both from working cars. the motor has had a full rebuild by myself. i'll check that the dizzy isnt 180 degrees out, i'm pretty sure i got it right when i rebuilt the motor but will check to make sure.

theres no power coming from the coil, so there would be no spark from the dizzy wouldnt there be??

using a power tester on the blue plug that connects to the coil it looked like there was only low power should it be like that?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Aug 24, 2008 1:03 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 49

Posts: 763

Joined: 5th Nov 2005

Ride: EF Fairmont

Location: oberon
NSW, Australia

Is there power going to the coil.

 

_________________

ef fairmont ghia 5.0L
classy cruiser

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Aug 24, 2008 11:05 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 168

Joined: 22nd Jul 2007

Gallery: 9 images

Ride: EA Ghia

Location: Campbelltown
NSW, Australia

no power at the output side of the coil, and my tester light shows very weak power at the blue clip that plugs into the back of the coil, i have tried with 2 different coils that i knew worked, and even bought a brand new coil to elliminate that problem. reading through the manual it says if smartlock is engaged it wouldnt even crank over.. but it says if there is a problem with the CTR LP fuse it will crank but not start, the fuse is fine though.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 25, 2008 7:54 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 168

Joined: 22nd Jul 2007

Gallery: 9 images

Ride: EA Ghia

Location: Campbelltown
NSW, Australia

i'm guessing the smartlock comp is no good, i dont even have the smartlock warning lamp lighting up in the cluster, i pulled the cluster out today to check the bulbs but its all working fine. i'm stumped as to what the problem is. i'll replace the smartlock ecu next week and see what happens
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 25, 2008 10:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 48

Posts: 1061

Joined: 7th Sep 2007

Gallery: 3 images

Ride: BF3 Egas wag SY AWD Terry Ghia

Location: Brookfield
VIC, Australia

It sounds like a bad plug fitting. If it used to run then you must have something unplugged or loosely fitted. I don't think the ecu or smartlock module will be stuffed.

 

_________________

BF3 Egas XT Wagon
SY Territory Ghia AWD 6spA :))

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 26, 2008 1:39 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 168

Joined: 22nd Jul 2007

Gallery: 9 images

Ride: EA Ghia

Location: Campbelltown
NSW, Australia

when i bought the car it didnt have the smartlock enabled and didnt come with the remote. i bought it, dropped it out front off the trailor and drove it into the back yard where it sat for a couple of months while i rebuilt the motor. the only other thing i have done to it is remove the factory ford stereo system surely that wouldnt make a difference tho?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 12:06 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 49

Posts: 763

Joined: 5th Nov 2005

Ride: EF Fairmont

Location: oberon
NSW, Australia

4d_luva_4eva wrote:
no power at the output side of the coil, and my tester light shows very weak power at the blue clip that plugs into the back of the coil, i have tried with 2 different coils that i knew worked, and even bought a brand new coil to elliminate that problem. reading through the manual it says if smartlock is engaged it wouldnt even crank over.. but it says if there is a problem with the CTR LP fuse it will crank but not start, the fuse is fine though.


You could simpley looking for a broken wire in the loom

 

_________________

ef fairmont ghia 5.0L
classy cruiser

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 2:30 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 1953

Joined: 1st Feb 2006

Gallery: 25 images

Ride: BA on gas. EL on gas. XF on gas.

Location: Greenacres/Adelaide
SA, Australia

Might be a silly question....
Did you connect the earth wire (on a bolt near timing cover)? it is on the same loom that plugs into your dizzy I think.

 

_________________

Member Number 8804
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 27, 2008 7:17 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 2637

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL TURBO GHIA

Power: 372 rwkw

Location: penrith
NSW, Australia

if you have removed the ford stero ,there is 2 green wires im pretty sure ,one is power for smart lock other is power for the stereo these both need to be connected to eachother as well as the stereo

 

_________________

HMMMM BOOST !!!


ED fairmont R.I.P

STREET FORDS FEATURE CAR ISSUE 42

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 3:18 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names