Fordmods Logo

how good is the standard amp? 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: how good is the standard amp?
Posted: Wed Oct 05, 2005 6:17 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 130

Joined: 29th Dec 2004

Gallery: 3 images

Location: wollongong
NSW, Australia

I have a sony 12" sub out of my ed that ran off a 4 channel sony amp, my question is can a stock EL ghia amp run this sub?.

 

_________________

" If you aint first, Your last!"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 05, 2005 7:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 1372

Joined: 7th Nov 2004

Ride: Lancer Coupe

Location: Southeastern suburbs, Melbourne
VIC, Australia

i heard that the standard amp only puts out 100wrms, either that or the cabling can only take 100wrms, but i may be wrong.

But if i were you i would get a new amp as the stock one only ran an 8" sub which would require heaps less power than a 12"
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 05, 2005 7:43 pm 
Fordmods Audio and Turbo Expert
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 2121

Joined: 14th Dec 2004

Ride: FG Turbo Territoty Ghia

Location: Traralgon
VIC, Australia

Standard amp is around 100rms from all accounts. It will run it fine but dont expect earth shattering bass.

If anything driving a 12" is better than an 8" as it will most likely have a higher sensitivity and produce more output for the same power .

 

_________________


Pro Class
1st Super Tech - Summernats 2007
Australian SQ Champion - Am Show 2004
Australian SQ Champion – Pro Show 2006 & Best of Show
Ford Champion - Melbourne 2004 & 2006
451.5wkw - now SOLD

Last edited by pyroay on Thu Oct 06, 2005 4:17 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: how good is the standard amp?
Posted: Thu Oct 06, 2005 4:08 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

SBR wrote:
I have a sony 12" sub out of my ed that ran off a 4 channel sony amp, my question is can a stock EL ghia amp run this sub?.


Run an 8 gauge power cable and earth cable for the poor amp. Alot of its power is restricted due to the pissy size of the factory cabling.

As Pyro said, dont expect anything earth shattering, but for a $20 investment you will get closer to the 140 - 150WRMS figure from the factory amp.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 06, 2005 4:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2449

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Falcon EB-s

Location: Manjimup
WA, Australia

isnt the original sub a 6ohm?

 

_________________

The problem with America is stupidity. I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 06, 2005 11:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2396

Joined: 25th Sep 2005

Gallery: 9 images

Ride: Da Maverick & xe ute

Location: Upper FTG. melbourne
VIC, Australia

nah the speakers are six ohm wired up in some freaky pattern. im not to sure but i dont think the amp is six

 

_________________

Mods: sprint kit, steeda short shift, svo lip, El handles, El Air intake, au xr wheels, lukey cat back, jbl focal and pioneer sterio <--- Sold

Xe ute - Bright green with 302

Da maverick - Straight gas turbo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Oct 06, 2005 11:48 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

The sub is a 6 ohm...

But the speakers are 4 ohm.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 07, 2005 1:49 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

The amp will handle 4 ohm and yes the factory sub is 6 to reduce the amount of sub. basically the lower the ohmage of the driver the more power that will be produced but at a cost, the amp has to be of better quality especially running under 4 ohm. running under 4 ohm also produces more heat in the amp due to more load.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 07, 2005 2:16 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 4946

Joined: 15th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: Trik'd up EFII XR6

Location: Perth
WA, Australia

or maybe time to upgrade to a cheap mono block or decent multi channel amp...and sorry I know thats not what the original post was about :wink:

 

_________________

For Sale: 25 Farad Rockford Fosgate Competition Series Carbon Cap, more to come - pm me if interested

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 10, 2005 8:29 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Posts: 130

Joined: 29th Dec 2004

Gallery: 3 images

Location: wollongong
NSW, Australia

so basicly i may aswell stick the sony amp in and get rid of the original, thanks guys for your help.

 

_________________

" If you aint first, Your last!"

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 2:56 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names