Fordmods Logo

Stuffed Up Head Unit Install Please Help Car Wont Start:( 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: Stuffed Up Head Unit Install Please Help Car Wont Start:(
Posted: Mon Dec 31, 2007 11:00 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 31st Dec 2007

Location: Sydney
NSW, Australia

Hey guys
i spent the last two nights installing a new pioneer head deck into my car.
I took my time with it did it slowly.
Firstly i took out the old one, and cut off the old wiring loom.

Then i checked each on of the speakers with a 9 volt battery found the correct 4 speakers and soldered them to the new loom.

Then i put the car in accessory and found the 12 volt and ground.

Then i found the other 12 volt and connected it all up.

When i started the car the cd player nor the car would start.

The Cd player would eject cd's but not turn on, and the car "cranks" but doesnt actually start up.

car is a 97 el ford falcon futura

no imboiliser that i know of
12 volts was being pulled from the old head unit.

ive reinstalled the old wireing loom with the old headdeck still wont start.

the power mirrors work, the power windows dont, the radio doesnt turn on, the central locking from the inside doesnt work however, if you lock/unlock from the door it does all 4 of them like usuall

Ive also checked all fuses

Does anyone know why?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 11:15 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 3794

Joined: 9th Aug 2005

Ride: Hilux

Location: Mornington
VIC, Australia

have you checked all the engine fuses and relays? the interior light bulb?

 

_________________

Now driving a Hilux

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 11:27 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 33

Posts: 6746

Joined: 13th Mar 2006

Gallery: 10 images

Ride: NCII Fairlane

Location: Bathurst
NSW, Australia

if EBII to ED CRT_Lamp fuse blown.. is not i don't know

 

_________________

R.I.P Tobias my son.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 11:30 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

On my EB, there are *2* wires for Ign Power. if you didnt keep them joined you loose power to smartlock/BEM (from memory).

Otherwise - Check fuses (like others have said).


Nigel
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 12:15 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11738

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Nigel wrote:
On my EB, there are *2* wires for Ign Power. if you didnt keep them joined you loose power to smartlock/BEM (from memory).

Otherwise - Check fuses (like others have said).


Nigel


From memory, ELs don't require the 2 wires for ignition. There is just accessories, power and earth.

I think your Smartlock may have been engaged if you disconnected the battery. If you didn't disconnect the battery, most likely I believe it would be a blown fuse due to a short some where.

Besides that...I have run out of ideas for now.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 1:15 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 31st Dec 2007

Location: Sydney
NSW, Australia

thanks alot for the replys guys
ive checked all the fuses, nothing blown.

i did disconnect the battery during installation though... as i was told i had to do?(as u can probably tell this is my first install). How can i fix the smart lock if its been activated? The remote locking key no longer functions, however if i unlock the door from the drivers door the central locking still works.

Whats this about a interior light bulb? Non of the interior lights work? Is this the problem? By Interior light bulb do you mean the hood light? the one on the roof? IVe checkd the bulbs on the roof and all of them seem fine.

if EBII to ED CRT_Lamp fuse blown.. is not i don't know
Can you please explain this better? This is my first attempt to do anything with cars so i really dont understand

And ive checked all the fuses, everythign seems fine.
I am thinking now it has something to do with smart lock?

Thanks HEAPS for all the responses guys :)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 1:53 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 756

Joined: 21st Nov 2005

Gallery: 25 images

Ride: 1999 AU futura

Location: griffith
NSW, Australia

From previous experience,you might be missing the earth for the bcm,you might have wired it up in th wrong spot or just notwired it up at all.The car will still crank but there is no spark or fuel,also your smart lock light wont flash.Another thing to keep in mind try to tap the lower panel of the dash above your left leg whilst having the key in the cranking position (maybe a faulty bcm),but also check if your smart lock light flashes,you might be missing that earth,i did a similar thing fitting an after market cd player to a ed fairmont once back together,went to start the car and wouldnt start,would wind over,so i quickly checked for spark was none then checked the related fuses and they were fine,then i noticed the smart lock light,so i pulled it all out again and checked my wiring and found that i connected the earth wire up wrong.hope that helps.

 

_________________

COMING SOON,XD WITH A TURBO...CLEVO STYLE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 2:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

If the interoir lights dont work, then the crtlmp fuse is blown. Replace fuse and all should be good
By damaging this fuse, smart lock is enabled, hence no start. I did this to mine years ago, fuse looked OK, but changed it and it started
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 2:03 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

by the way : crt_lpm fuse means the courtesy lamp fuse

It needs to be good for both the interior lights, and for smartlock to work.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 2:07 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11738

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

hareen wrote:
thanks alot for the replys guys
ive checked all the fuses, nothing blown.

i did disconnect the battery during installation though... as i was told i had to do?(as u can probably tell this is my first install). How can i fix the smart lock if its been activated? The remote locking key no longer functions, however if i unlock the door from the drivers door the central locking still works.

Whats this about a interior light bulb? Non of the interior lights work? Is this the problem? By Interior light bulb do you mean the hood light? the one on the roof? IVe checkd the bulbs on the roof and all of them seem fine.

if EBII to ED CRT_Lamp fuse blown.. is not i don't know
Can you please explain this better? This is my first attempt to do anything with cars so i really dont understand

And ive checked all the fuses, everythign seems fine.
I am thinking now it has something to do with smart lock?

Thanks HEAPS for all the responses guys :)


You have to reprogram the remotes into the BEM. I don't remember how that is done but there is a tech doco somewhere.

When you put the key in the ignition, does the smartlock light flash when the key is turned to on? If it flashes then the BEM has not recognized the key and so the car is now immobilized.

To reprogram the key into the BEM do the following:
1) Make sure the ignition and all accessories are Off.
2) Turn the key to Accessories and within 5 seconds, depress the rear demister switch 3 times. Don't depress it too quickly or else it may not register it being depressed.
3) After depressing the rear demister 3 times, the door locks will cycle (ie. lock and unlock) indicating it is now in Normal mode.

If it isn't the smartlock, you might want to check the CRT_Lamp fuse again and make sure it isn't blown and check if the dome light bulb (the one on the roof lining) isn't blown either.

Besides that I don't know whats up...good luck.

phong =P~

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 2:11 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

EL Futura does have an immboliser, standard from the Ford Factory called Smartlock.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 3:10 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 31st Dec 2007

Location: Sydney
NSW, Australia

hey guys
i got it working
it was the fuse thing u guys mentioend, this cut out smart lock as well hence not starting the engine!!

im soo happy
finally i can get my sound system in!

this is a great forum uve guys got going on and ill be in and out to answer any questions you may have. Ive noticed a tech forum and im in the IT industry so ill try and return the favor where possible.


Thanks alot guys

hope you have a great new year

cheers
hareen
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 31, 2007 3:10 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 31st Dec 2007

Location: Sydney
NSW, Australia

hey guys
i got it working
it was the fuse thing u guys mentioend, this cut out smart lock as well hence not starting the engine!!

im soo happy
finally i can get my sound system in!

this is a great forum uve guys got going on and ill be in and out to answer any questions you may have. Ive noticed a tech forum and im in the IT industry so ill try and return the favor where possible.


Thanks alot guys

hope you have a great new year

cheers
hareen
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 1:47 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names