Fordmods Logo

Wierd Stereo Issues 

 

Page 1 of 1 [ 15 posts ] 

 
 Post subject: Wierd Stereo Issues
Posted: Sat Aug 04, 2007 3:25 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Posts: 6

Joined: 28th Jul 2006

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: Taupo
New Zealand

Hi, I have just installed a new CD player into my el xr6 last week and now if i turn the car off for about an hour it resets all the settings on the head unit, But if i turn the car off and then turn it back on about 5 minutes later it will remember the settings. I have used the wiring light and have definitly got constant and acc power. Any info would be much apprieciated.
Thanks in advance

 

_________________

98 EL XR6 Tickford
5 Speed manual
Stainless extractors
2.5 in exhaust
Custom Alloy intake
CSA Prowlers

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Wierd Stereo Issues
Posted: Sat Aug 04, 2007 3:35 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Posts: 296

Joined: 18th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: BA XR6

Location: Melbourne
VIC, Australia

Raups wrote:
Hi, I have just installed a new CD player into my el xr6 last week and now if i turn the car off for about an hour it resets all the settings on the head unit, But if i turn the car off and then turn it back on about 5 minutes later it will remember the settings. I have used the wiring light and have definitly got constant and acc power. Any info would be much apprieciated.
Thanks in advance


you should have 2 power wires going to the head unit, the main one is for the accessories switch where, when you turn off the car, there is no power going thru it, and the other, should have constant power even if the ignition is switched off.. the constant powered wire, is the one that holds the settings.. hopefully its earthed properly, other than that, sorry but cant help you unless its faulty..??.. or just not wired up right..

 

_________________

Denim (BAXR6) nothin like a couple of Eaton M90's on, to show whos BOSS....

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 04, 2007 3:50 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 110

Posts: 379

Joined: 20th Aug 2006

Gallery: 3 images

Ride: BA Predator

Location: HERVEY BAY
QLD, Australia

your memory (in most cases yellow) wire has to go to a constant 12v source, you may find the wire you have it on is the cars mem wire
i had this issue with my girlfriends mirage,
the wire i had it spliced into (i thought constant 12v) was a wire that stayed live for 1 hour after the ignition was turned off, to prevent flat car battery from its stock headunit

try to find a new constant 12v wire and it should fix your problem
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 04, 2007 4:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 582

Joined: 20th Nov 2004

Ride: xr6

Location: Brisbane
QLD, Australia

In the El's there is a constant 12v connection in the wiring going to the factory head unit, have you used this connection?
When you say that after 5 mins it remembers the settings, is that the previous settings or do you have to reset everything each time?

 

_________________

Do it once, Do it right!!!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 04, 2007 9:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 824

Joined: 10th May 2007

Ride: Xr6 Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

we did the as same thing, just mixed up constant with acc wire, flip them over and you should be sweet

 

_________________


Previous cars


1995 ef futura - nothing special
2003 xr6 turbo 5 -speed 307rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 04, 2007 10:18 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 2705

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 11 images

Ride: 2009 FG XR6 Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

Great... 4 posts explaining the same thing!!! constant and acc power back to front!! oops now its 5 posts!!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 06, 2007 4:47 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Posts: 6

Joined: 28th Jul 2006

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: Taupo
New Zealand

well i have wired it the same way that it tells me to wire it in the technical documents and it says that the constant power wire is coloured dark green with a yellow trace, correct me if i am wrong. O well shall try switching them over later and see what happens. cheers

 

_________________

98 EL XR6 Tickford
5 Speed manual
Stainless extractors
2.5 in exhaust
Custom Alloy intake
CSA Prowlers

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 06, 2007 5:21 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 189

Joined: 5th Mar 2007

Ride: 94 Futura

Location: Midland
WA, Australia

You said you used a wiring light, a test lamp I assume - you should know if and when the power is there. Have you re-checked after an hour? If nothing is changing then its the head unit or your connections to it.
Sounds like the permanent power is wrong.

Cheers,
C

Is that 7 now?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 06, 2007 6:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2396

Joined: 25th Sep 2005

Gallery: 9 images

Ride: Da Maverick & xe ute

Location: Upper FTG. melbourne
VIC, Australia

comes in 8th, they are backwards

 

_________________

Mods: sprint kit, steeda short shift, svo lip, El handles, El Air intake, au xr wheels, lukey cat back, jbl focal and pioneer sterio <--- Sold

Xe ute - Bright green with 302

Da maverick - Straight gas turbo

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Aug 06, 2007 6:35 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Posts: 6

Joined: 28th Jul 2006

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: Taupo
New Zealand

ah ha but you are wrong as i have just tried switching them over and now infact it is worse because it resets itself straight away, anyone got any other ideas maybe the head unit is faulty. cheers anyway though

 

_________________

98 EL XR6 Tickford
5 Speed manual
Stainless extractors
2.5 in exhaust
Custom Alloy intake
CSA Prowlers

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 07, 2007 9:58 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 18th Feb 2007

Ride: ED GHIA V8

Location: ford town
NSW, Australia

pay to get it done -problem fixed :wink:

 

_________________

Black ED Ghia
V8 with lpg
Full leather
waitng on sunroof..

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 07, 2007 10:32 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1079

Joined: 18th Sep 2005

Ride: AUII Fairmont

Location: Belmont
WA, Australia

Maybe you have some dodge wiring, check if there is still power there after an hour, if there isn't then you can either work out the wiring or just run an extra constant +12v line in.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 07, 2007 11:05 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 831

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BA XR8 & 06 4x4 Bravo

Location: Pakenham
VIC, Australia

Is the glovebox light a constant power? From memory it is... it's pretty close to tap into..

 

_________________

Image
'04 BA XR8
Winter White, 5 Speed Manual, Sports Leather, Premium Sound, 2 1/2" Cat Back Exh - no rear Mufflers, Lowered SL/SSL, 20's, Underdrives, BF Typhoon Rear Spoiler, GT Steering Wheel, etc.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 08, 2007 5:33 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Posts: 6

Joined: 28th Jul 2006

Gallery: 8 images

Ride: EL XR6

Location: Taupo
New Zealand

yea I might just run an new constant wire to it then its guaranteed to work. O well thanks for the help, Lifesavers!!!

 

_________________

98 EL XR6 Tickford
5 Speed manual
Stainless extractors
2.5 in exhaust
Custom Alloy intake
CSA Prowlers

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Aug 09, 2007 4:13 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 582

Joined: 20th Nov 2004

Ride: xr6

Location: Brisbane
QLD, Australia

So have you checked the constant 12v to see if it is in fact still present say an hour later like mentioned above?

 

_________________

Do it once, Do it right!!!!!!

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 15 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: lucasj95 and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 2:53 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names