Fordmods Logo

ed xr headlight problem 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: ed xr headlight problem
Posted: Mon Mar 06, 2006 8:48 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi

i put a ed xr lights and grill in my ea today.
the problem is low beam works .when i flick to high beam the low beam
goes out and the high beam comes on.
but it should light up all 4 lights when on high beam.
they all work when i pull the high beam flasher.

it all worked properly before i changed the lights .
could it be a dirty conection or have i missed something?????

Last edited by TROY. on Tue Mar 28, 2006 4:45 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 06, 2006 10:20 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

mines the same as yours ...

with the lights. low beam goes out on high beam .

i THINK it could be the way the xr6 lights are setup, but i could be wrong .
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: headlights
Posted: Mon Mar 06, 2006 10:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

it might just be a dirty connection or maybe a loose wire. i had a vn commo :roll: with the same prob. just check all the wires and see if they r nice and tight and any havent fallen out.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 06, 2006 10:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1043

Joined: 7th Feb 2005

Location: Canberra
ACT, Australia

Altedxr6, no, thats not how its supposed to work, all four are meant to come on. I remember someone finding out the reason, and it had to do with a relay or something.

 

_________________

1993 ED XR6 5speed Polynesian Green. Project car.

1998 EL XR8 Auto Hot Chilli Red. New daily and project

Last edited by Sturmovik on Mon Mar 06, 2006 10:28 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 06, 2006 10:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4307

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: EF Falcon XT-T

Location: Mornington Peninsula
VIC, Australia

john xr6 fixed his.
was to do with needing to change the relay from a 4 pin to a 5 pin and adding a resistor or similar.
pm him to find out

 

_________________

FALCN6 - EF GLi Turbo, 20" Rims, Air Bag Suspension, Straight LPG, 225rwkw
DTHWGN - EA GL Wagon, LTD Interior, Satin Black, 5.0, Turbo
RACER - EF Futura , 5.0, 5 Speed
PROJECT - 83 Thunderbird, Lowered, 18" Billet Wheels
DAILY - BA Fairmont Ghia 5.4 3V

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Mar 06, 2006 10:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 1434

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: ALTED XR6 - ALTED EA - EF TAXI

Location: Sunshine Coast QLD
QLD, Australia

Sturmovik wrote:
Altedxr6, no, thats not how its supposed to work, all four are meant to come on. I remember someone finding out the reason, and it had to do with a relay or something.


ahh okay, must just be in the conversion on the ea-ed's

never looked further into it on mine .
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 07, 2006 8:53 am 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ok

thanks i will check all the conections and have a look at the relay setup.
i will let you know how i go...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 07, 2006 12:57 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

ok
ive tried all the conections checked the relays still no good.i looked in the factory manual and the scematics for fairlane/ghia and ltd has a link joining the output of the high beam relay to the low beam relay.
were the gl/s pac dont have this link

i took it to a auto elect and they said i have a wiring fault and i need to leave the car there for 1 day. i asked them about the link joining the releys together and they said that thats not my problem..
so i took it to another auto elect and they said that it was the high/low beam switch...????
but the original head lights worked fine...
but what i dont understand is that the car they came off has the same relay set up with no link that i can find! joining the relays together and they work fine on that car..
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 07, 2006 1:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 4307

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: EF Falcon XT-T

Location: Mornington Peninsula
VIC, Australia

its a common issue with the conversion.
contact john xr6 about it.
why spend money when u don't have to.

 

_________________

FALCN6 - EF GLi Turbo, 20" Rims, Air Bag Suspension, Straight LPG, 225rwkw
DTHWGN - EA GL Wagon, LTD Interior, Satin Black, 5.0, Turbo
RACER - EF Futura , 5.0, 5 Speed
PROJECT - 83 Thunderbird, Lowered, 18" Billet Wheels
DAILY - BA Fairmont Ghia 5.4 3V

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 10, 2006 3:48 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi

thanks to john xr6 for his help...
i now have what i need to this and have wired it up but there is a problem with the way it works.
i have changed my low beam relay to a 5 pin change over relay added the wire to the resistor and conected the extra wire to the power from high beam relay.(i even went to the wreckers and striped the harnes to follow the wires to see where they go)

so in theory when i switch to high beam the low beam relay should switch over and the power from the high beam runs through the resistor into the middle pin on the reley switching the low beams back on???

the problem is that the 5th wire is supposed to have power going in to switch on the relay. but when i switch to high beam power now comes out.
and when i switch back to low beam the high beam stays on .. even when i turn the headlights off..????
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Mar 10, 2006 9:46 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 1938

Joined: 10th Nov 2004

Gallery: 31 images

Ride: G6E TURBO

Location: THE DRUITT
NSW, Australia

Well my relay is not attached to my engine bay as the last time the panel beaters didnt attach it & I had the probelm of low beam coming on when ever I drove over a bump or speed hump so now it sits behind the rod that hods the battery.

As for my lights I have the same problem as TMAN NK.

 

_________________

MEMBER 1390

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 11, 2006 10:25 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 387

Joined: 12th Dec 2004

Gallery: 4 images

Ride: 2005 Hi-Ace

Location: melbourne
VIC, Australia

here is the pic i sent TMAN NK....did you plug in 5 pin relay in the same spot as this? i dont unerstand why its not sworking properly :S unless you got a dodgy relay?

Image

 

_________________

2005 Toyota Hi-Ace aka ICE CUBE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Mar 11, 2006 11:43 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi
after i fitted the reley and wire for resister
i have removed the resistor because my high beams stay on when it is fitted..
and i have tried 3 relays still no good
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 09, 2006 10:26 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

well
ist been a while but i finally got around to fixing my problem..
i had done everything right but for some reason the ea headlight relay is set up slightly different..
but all i had to do after adding the extra wire and 5 pin relay. i had to swap the wire that goes to pin 30 on the relay with pin 87. now it works .....
:D :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ed xr headlight problem
Posted: Fri Nov 01, 2013 11:24 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 7

Joined: 1st Nov 2013

Ride: ford falcon

Location: perth
WA, Australia

hi peeps FYI what you need to do is fit a diode link under the header tank & add a blue 5 pin relay [thats only for ed falcons]
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 8:23 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names