Fordmods Logo

low oil pressure 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: low oil pressure
Posted: Wed Oct 31, 2007 10:22 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 17th Oct 2007

Location: perth
WA, Australia

what would cause low oil pressure at idle in a healthy 5 litre
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 31, 2007 10:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

not enough oil?

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 31, 2007 10:23 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 36

Posts: 210

Joined: 14th May 2005

Location: Perth
WA, Australia

Check for a blocked filter.
Also there is a chance there could be a damaed oil seal somewhere.
but I would be checking the bypass valve and the pump first.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 31, 2007 10:34 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

I would use a mechanical gauge before assuming anything.

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 31, 2007 10:46 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 36

Posts: 210

Joined: 14th May 2005

Location: Perth
WA, Australia

Some people cant afford them.

If pressure is going down to the point the oil light comes on there is a worry. But if its just going low I dont see a worry. My I6 when at idle sits just above the red. When you rev the engine it goes up to 7 and stays there.
And she is happy to hit 6500 rpm in 1 second.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 31, 2007 10:49 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 17th Oct 2007

Location: perth
WA, Australia

at idle beeper comes on is it possible to remove sump with motor still in place
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Removing Sump
Posted: Fri Nov 02, 2007 11:21 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 36

Posts: 210

Joined: 14th May 2005

Location: Perth
WA, Australia

Unfortunatly not. From what I remember of the engines a few of the bolts have the K-Frame in the way. You could try to unbolt the engine mounts ( engine wont move anywhere) Then gently jack the engine using the front harmonic balancer up a few inches. Then you may be able tog et the sump off. Once sumps off let the engine back down on to the mounts and lay under there admiring your bottom end. While the sumps off drain dont tip the oil out and look for build up of a grey sludge in the bottom inline with the crank bearings. If you have build up of what feels like a putty then the bareings are worn out and will be letting alot of oil out in the bottom end causing massive pressure loss. If thats the case you will need to remove engine from car and rebuild bottom end. (not hard at all)
Be sure to check oil pump seals to. they may have perished and is leaking back into sump without going around the engine.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 8:48 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names