Fordmods Logo

Adding a "set" light for cruise control on an EF..? 

 

Page 1 of 2 [ 27 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:04 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

I've been pondering for a while now how I would go about adding a little light to indicate when cruise control is set.

I'm assuming I could fairly simply splice into a wire in the cruise control system and connect it to a little relay with an LED but I'm not sure which one...

I can't exactly pull my dash to bits and poke around with a multimetre as the car would need to be moving!

I've got my gregory's out but can't make heads or tails of the wiring diagram... Anyone shed some light on this?

I'm used to having it in the parents AU XR6... :(
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:13 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 1434

Joined: 14th Jul 2008

Gallery: 1 images

Ride: Falcon EF Gli

Location: Melbourne
VIC, Australia

Do you mean when you turn Cruise on? or when you actually set the km/h?

 

_________________

AsIzZy

My Build Thread:
post994940.html#p994940

For Sale Thread 1
forums/viewtopic.php?t=70845&highlight=

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:15 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

When it's actually SET... There's already one to tell me it's on :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:16 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 1434

Joined: 14th Jul 2008

Gallery: 1 images

Ride: Falcon EF Gli

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hmm, never actually seen it then. I've never seen any "SET" light come on in my dad's AU.

 

_________________

AsIzZy

My Build Thread:
post994940.html#p994940

For Sale Thread 1
forums/viewtopic.php?t=70845&highlight=

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:19 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

There isn't a light... The LED display changes from "CRUISE ON" to "CRUISE SET"

As I don't have LED display modifying skills, a little light is the next best thing.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:23 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 1434

Joined: 14th Jul 2008

Gallery: 1 images

Ride: Falcon EF Gli

Location: Melbourne
VIC, Australia

I seee. Hmm i'd like to see if you are even able to make a mod out of this. I don't think it may be possible.

EIDT:
Since its the cruise module that takes care of the signals coming from the buttons.

 

_________________

AsIzZy

My Build Thread:
post994940.html#p994940

For Sale Thread 1
forums/viewtopic.php?t=70845&highlight=

Last edited by asizzy on Mon Jan 25, 2010 12:25 am, edited 2 times in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:24 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

Everything's possible
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:33 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

There is no 'out' signal generated by the cruise module that could be used to trigger a relay for a light to be turned on.

When you push the 'SET' button it sends a signal at a set voltage down the same wire all the other buttons use to tell the cruise module that the 'SET' button has been pushed. The other buttons all have different resistors to change the voltage signal.

I can't think of a way to intercept that line and identify the required voltage range to then trigger a relay only when that specified voltage has been received.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:37 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

I figured that's what all the different resistors in the switches were for given there were only two wires going from the switches to the cruise module...

You could possibly use a latching relay...? Trigger on/off whenever a signal is recieved from any of the SET buttons... however that wouldn't cause the light to go off when the cruise is auto cancelled by the brake lights or pressure switch...

hm... back to the drawing board...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:39 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 340

Joined: 4th Nov 2009

Ride: EFII Fairmont XR8

Location: hobart
TAS, Australia

Watching with interest. A speed set readout would be really good too, but that's pushing it a little i think.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:40 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

It's certainly possible. But way beyond the realm of what I can be bothered doing...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:47 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

thepistonhead wrote:
Watching with interest. A speed set readout would be really good too, but that's pushing it a little i think.


Ummm, that is the speed indicated by your speedo.

The cruise module receives data re speed from the cluster so in effect the speed indicated by your speedo is what the cruise module is using to SET the speed at when you push the button.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 12:50 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

Seemings you bring it up... How would one go about wiring up a digital speedo?

I've never looked into it but it would be funky
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 1:01 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

I would assume that it would have to know how to interpret the signal sent from the Speedo Sender and have some built in calibration function to tell it what speed is what.

Early Digital dashes in Fairlane and Fairmont Ghias had a BIG digital speedo so it is doable.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Adding a "set" light for cruise control on an EF..?
Posted: Mon Jan 25, 2010 1:05 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2945

Joined: 24th Jan 2005

Gallery: 18 images

Ride: XW, EL, Territory, VFR800

Power: 129 rwkw

Location: Adelaide
SA, Australia

BenJ wrote:
Early Digital dashes in Fairlane and Fairmont Ghias had a BIG digital speedo so it is doable.


That's what I figured...

Failing that, I'm sure there are universal standalone units that can be used.

Or simply use a GPS, not instantaneous but still digital.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 27 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 7:05 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names