Fordmods Logo

Airbag question 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Airbag question
Posted: Wed Aug 02, 2006 1:17 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 47

Posts: 72

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: Fairmont

Location: Sydney
NSW, Australia

My airbag warning light has been flashing lately and its giving me the code 12 Low battery voltage. Question is what caused this? What's the easiest way to reset it? What battery are we talking about here, the battery on the airbag? Does it mean it needs replacing?

Thanks in advance guys for you inputs.

Cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 02, 2006 2:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Blown a fuse recently?
If so then the Diagnostic needs to be reset.
From memory and you should check first but its somthing like the 4th pin from the left on the top of the Diag port is the Air bag memory clear, ground that and turn the ingition on. When the light stops flashing remove the short and all should be good.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 02, 2006 5:50 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 47

Posts: 72

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: Fairmont

Location: Sydney
NSW, Australia

That's what's bugging me....didn't have a blown fuse. So i'm a bit worried why this trouble code came up. Ok I'll try reseting it...see what happens. Thanks.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Aug 02, 2006 5:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Try it first before you panic, I think the battery error is misleading.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 05, 2006 9:24 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 47

Posts: 72

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: Fairmont

Location: Sydney
NSW, Australia

Hello again. Ok, this is what has happened so far. After I grounded the airbag memory clear pin nothing was happenning. So I checked the fuse again. Blown fuse! I replaced it and did the resetting routine again. 5 beeps sounded, it was good. Now, when I put the ignition on, I get another set of trouble code - 53 Intermittant or Repaired Airbag Circuit shorted to ground. I tried to clear that by grounding the memory clear pin again but it won't go away. What should I do next?

By the way, is it Connect memory clear pin to ground then turn ignition on? Or is it turn ignition on then connect pin to ground?

Thanks in advance. Cheers.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 05, 2006 10:12 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

Looks like it need to be applied after the ignition is on: from the Diagnostics in the Tech doc section.
http://www.fordmods.com/phpBB2/documents.php?doc=3

Displaying codes


Vehicles Built after November 1994 (approx)
Any stored codes will not be visable until the following proceedure is conducted.

1) With the Ignition OFF, short the Airbag Memory Clear Pin of the Diagnostic Monitor, to Ground. (See the Illustration Below for more Information)

2) Turn the Ignition ON, and observe the 6 second AirBag indicator Prove out.

3) Immediately after the Airbag Lamp has turned Off, Remove the Short on the Airbag Clear Line.

4) The Stored Codes will then be Displayed.


Code Clearing

1) Switch the Ignition On

2) Allow the Code to be Displayed.

3) Apply a Short Circuit to the Airbag Memory Clear Pin of the Diagnostic Connector to Ground (See above Picture for further details).

4) The Code will be cleared after 5 Beeps have sounded. Repeat the Above untill all the required codes have been Cleared.


Hope this helps.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Aug 11, 2006 11:42 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 47

Posts: 72

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: Fairmont

Location: Sydney
NSW, Australia

Thanks for the information mate! Problem solved. Flashing error code 53 eventually went away after I tried clearing it again this morning. Im just wondering why it didn't clear 2 days ago when I did exactly the same routine in clearing it.

Thanks again twason. :D
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 12:52 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names