Fordmods Logo

buzzing sound from car stereo 

 

Page 1 of 2 [ 19 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: buzzing sound from car stereo
Posted: Mon Aug 29, 2011 6:49 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

hi guys once again i need your help i just installed a new car stereo and it sounds great but when the engine is turned on there is a buzzing sound that gets louder as you accelerate any ideas?

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Mon Aug 29, 2011 7:20 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 12th Jun 2010

Ride: EL Fairmont

Location: Central Highlands
QLD, Australia

fordnut1988 wrote:
hi guys once again i need your help i just installed a new car stereo and it sounds great but when the engine is turned on there is a buzzing sound that gets louder as you accelerate any ideas?



Have a read of this article explains everything to check..

http://www.termpro.com/articles/noise.html

 

_________________

Current ride 2007
ML GLX Dualcab Triton 4x4

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Mon Aug 29, 2011 7:43 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

EL___Fairmont wrote:
fordnut1988 wrote:
hi guys once again i need your help i just installed a new car stereo and it sounds great but when the engine is turned on there is a buzzing sound that gets louder as you accelerate any ideas?



Have a read of this article explains everything to check..

http://www.termpro.com/articles/noise.html


sounds like it coulb be a alternator whine

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Tue Aug 30, 2011 8:49 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

I had this problem every time I plugged my Ipod into the cigi lighter to charge it while using it.

I fixed it with one of these http://www.ebay.com.au/itm/Ferrite-Core ... 336b11f500

I wrapped the power cable for the cigi lighter through that and no more noise.
Now I didn't have it when using the radio, but you could try one of these around your stereo's power cable. Cheap fix and you should be able to get one at Jaycar

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Tue Aug 30, 2011 11:04 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Buzzing noise with change in pitch during acceleration would be alternator whine.

Just make sure your RCAs are not running along side the power cable and that the RCAs are connected up nicely. If the RCA and power cable need to cross...cross them as perpendicular as possible.

Also the ground at the head unit should have a separate ground...don't use the one from the wiring harness. Ground cable/wire should also be short as possible, for both head unit and the amplifier. Most aftermarket H/U have a ground wire with a spade/washer type end...so find a bolt/screw in the H/U frame or around the dash to earth it to.

If you still get a whine after checking the ground etc, check the ground cable in the engine bay, clean the points up if they look a little dirty/rusted.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Tue Aug 30, 2011 3:48 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

i should also mention i never had this issue with my old headunit and i still cant fix it could it be a faulty headunit?

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Tue Aug 30, 2011 4:41 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

fordnut1988 wrote:
i should also mention i never had this issue with my old headunit and i still cant fix it could it be a faulty headunit?


could be faulty H/U or still not a good enough earth for the H/U. If not it could also be the RCA output on the H/U...I believe Pioneer H/Us have a tendency to blow something in the RCA causing interference.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Tue Aug 30, 2011 4:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 415

Joined: 13th Nov 2010

Ride: 95 EF GLI

Location: Melbourne
VIC, Australia

sounds like you got a power wire and speaker wire next to each other, insulate one with plastic tubing, it worked for me

 

_________________

95 Ef Gli, mods : Tickford Head, Tickford ecu, Pacemaker 4499, Venom 100 cpi cat, Redback 2.5" catback, Wade 977b cam, ba xr6 intake and SS inductions, k & n filter & leather seats. 147.5kw @ wheels

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Tue Aug 30, 2011 7:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

hi guys i bought a new h/u its going in tommorow will let you all know the outcome

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Wed Aug 31, 2011 9:13 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

hi guys new headunit is in all the alternator whine is gone but there is a very faint buzz whenever engine is on and volume is low but the faint buzz seems to go away when driving and the buzz only seems to be present in front speakers could this be because the power wire may be too close to speaker wire? and also why is it only present when engine is on?

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Wed Aug 31, 2011 10:05 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

fordnut1988 wrote:
hi guys new headunit is in all the alternator whine is gone but there is a very faint buzz whenever engine is on and volume is low but the faint buzz seems to go away when driving and the buzz only seems to be present in front speakers could this be because the power wire may be too close to speaker wire? and also why is it only present when engine is on?


Usually buzzing noises are only present when the engine is on, due to alternator noise/interference from power cables/bad earthing. More power/current fluctuations through the cables could be a cause, but not 100% on that one.

With the slight buzz, it could be the power cable running close to the speaker cable, close enough and it would have the same effect as having a power cable next to an RCA. Remember when you have a power cable next to the RCA, the noise is actually faint such as what you hear in your speaker at the moment, but since the interference noise is going through an amplifier, the noise is...amplified, so thus it is louder and more noticeable.

Try moving the power cable away from the speaker wire or insulate the power cable with some plastic and see how that goes.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Wed Aug 31, 2011 10:13 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

phongus wrote:
fordnut1988 wrote:
hi guys new headunit is in all the alternator whine is gone but there is a very faint buzz whenever engine is on and volume is low but the faint buzz seems to go away when driving and the buzz only seems to be present in front speakers could this be because the power wire may be too close to speaker wire? and also why is it only present when engine is on?


Usually buzzing noises are only present when the engine is on, due to alternator noise/interference from power cables/bad earthing. More power/current fluctuations through the cables could be a cause, but not 100% on that one.

With the slight buzz, it could be the power cable running close to the speaker cable, close enough and it would have the same effect as having a power cable next to an RCA. Remember when you have a power cable next to the RCA, the noise is actually faint such as what you hear in your speaker at the moment, but since the interference noise is going through an amplifier, the noise is...amplified, so thus it is louder and more noticeable.

Try moving the power cable away from the speaker wire or insulate the power cable with some plastic and see how that goes.



this is exactly what im going to try also im using a aerpro harness that converts my ef wiring to sony wiring could this be causing it? i used a aerpro harness with my kenwood and had no issues this is driving me crazy lol

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Wed Aug 31, 2011 10:22 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

fordnut1988 wrote:
phongus wrote:
fordnut1988 wrote:
hi guys new headunit is in all the alternator whine is gone but there is a very faint buzz whenever engine is on and volume is low but the faint buzz seems to go away when driving and the buzz only seems to be present in front speakers could this be because the power wire may be too close to speaker wire? and also why is it only present when engine is on?


Usually buzzing noises are only present when the engine is on, due to alternator noise/interference from power cables/bad earthing. More power/current fluctuations through the cables could be a cause, but not 100% on that one.

With the slight buzz, it could be the power cable running close to the speaker cable, close enough and it would have the same effect as having a power cable next to an RCA. Remember when you have a power cable next to the RCA, the noise is actually faint such as what you hear in your speaker at the moment, but since the interference noise is going through an amplifier, the noise is...amplified, so thus it is louder and more noticeable.

Try moving the power cable away from the speaker wire or insulate the power cable with some plastic and see how that goes.



this is exactly what im going to try also im using a aerpro harness that converts my ef wiring to sony wiring could this be causing it? i used a aerpro harness with my kenwood and had no issues this is driving me crazy lol


No, wiring harness usually has nothing to do with buzzing noise. Main culprit for whining/buzzing/interference is due to bad RCA earth (amp/unit ends), bad RCA, RCA near power cable, bad amp earth, bad H/U earth, RCA earth on H/U stuffed or bumble bees and flies.

Forgot to ask, you running the front speakers from the amp? If you're not, then I think it might be H/U related or quality of music...

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Wed Aug 31, 2011 10:31 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

phongus wrote:
fordnut1988 wrote:
phongus wrote:
fordnut1988 wrote:
hi guys new headunit is in all the alternator whine is gone but there is a very faint buzz whenever engine is on and volume is low but the faint buzz seems to go away when driving and the buzz only seems to be present in front speakers could this be because the power wire may be too close to speaker wire? and also why is it only present when engine is on?


Usually buzzing noises are only present when the engine is on, due to alternator noise/interference from power cables/bad earthing. More power/current fluctuations through the cables could be a cause, but not 100% on that one.

With the slight buzz, it could be the power cable running close to the speaker cable, close enough and it would have the same effect as having a power cable next to an RCA. Remember when you have a power cable next to the RCA, the noise is actually faint such as what you hear in your speaker at the moment, but since the interference noise is going through an amplifier, the noise is...amplified, so thus it is louder and more noticeable.

Try moving the power cable away from the speaker wire or insulate the power cable with some plastic and see how that goes.



this is exactly what im going to try also im using a aerpro harness that converts my ef wiring to sony wiring could this be causing it? i used a aerpro harness with my kenwood and had no issues this is driving me crazy lol


No, wiring harness usually has nothing to do with buzzing noise. Main culprit for whining/buzzing/interference is due to bad RCA earth (amp/unit ends), bad RCA, RCA near power cable, bad amp earth, bad H/U earth, RCA earth on H/U stuffed or bumble bees and flies.

Forgot to ask, you running the front speakers from the amp? If you're not, then I think it might be H/U related or quality of music...


no amp front speakers r stock and its def not the h/u

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: buzzing sound from car stereo
Posted: Wed Aug 31, 2011 10:32 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 887

Joined: 13th Mar 2011

Gallery: 14 images

Ride: 1999 Ford AU1 Forte Wagon

Location: Morwell
VIC, Australia

also the noise seems to go away when driving???

 

_________________

1999 AU Forte Wagon Fairly Stock

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Spinb and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 9:52 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names