Fordmods Logo

Cruise Instal non ABS EF 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Cruise Instal non ABS EF
Posted: Wed Mar 07, 2007 10:28 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 7

Joined: 7th Mar 2007

Ride: AU 5.0 & EF 6cyl

Location: Mackay
QLD, Australia

Hi,

Just about to start instal of cruise to EF series 2, non ABS.

I know that the engine bay loom must be changed , but does the dash loom need to be changed as well. The guy I got the cruise control off has sent me the engine bay loom and the dash loom. Don't really want to pull the dash out.

Has anyone else done this???

Regards Simon
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 07, 2007 10:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

not 100% sure on this. I don't think you have to change it. Just instal the ABS as per normal leaving the dash loom and see if the ABS lamp comes on after you have installed the module and etc

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 07, 2007 10:38 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 8590

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU Fairlane 5.0, KE Laser, 01 Kw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yeah i done my EF a few years back, i bought the engine bay loom new and fed it through the firewall and spliced it into the loom under the dash.
From memory it was all pretty basic, the hardest part was doing that loom under the dash.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 07, 2007 10:42 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 7

Joined: 7th Mar 2007

Ride: AU 5.0 & EF 6cyl

Location: Mackay
QLD, Australia

Hey thanks for that, so you didnt have to pull the dash and replace the dash loom??

That sounds good,

Thanks

Simon
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 07, 2007 10:58 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 30

Posts: 4609

Joined: 29th Jul 2005

Gallery: 10 images

Ride: BOXCAR

Location: Launceston
TAS, Australia

whoops, ignore my post, i thought you were talking about ABS :oops:

 

_________________

^^^ What He Said

<a href="http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=44952" target="_blank" class="postlink"> TAS Cruises</a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 07, 2007 11:42 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 4093

Joined: 20th Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: 2.0 Turbo VW

Power: 142 rwkw

Location: Seaford State:
VIC, Australia

Done it twice.
You only need from memory to pass 5 wires from dash loom to module.
Obtain earth from engine bay.

With a bit patience its pretty easy.
Just double check all wires b4 battery reconnection!

remember ford uses same color wires (even some on the same plug) these can be identified with the dots on the wires.

dazzat and i used this info on his car. (yep the practice car)

hope it helps

http://www.fordmods.com/forums/viewtopi ... highlight=

 

_________________

Carefree, we may not be number one, but we're up there.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Mar 08, 2007 7:19 am 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 7

Joined: 7th Mar 2007

Ride: AU 5.0 & EF 6cyl

Location: Mackay
QLD, Australia

Hey, thanks for the help, much appreciated, I'll have a go

Regards Simon
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Mar 08, 2007 8:48 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 11103

Joined: 15th Nov 2004

Ride: AU III XR8 Pursuit 250 ute

Location: Hobart
TAS, Australia

There is a doco on this - http://www.fordmods.com/forums/documents.php?doc=11
If that didn't answer your questions then maybe after you've done yours you can suggest some amendments so that the next person to come along has a bit more info...

 

_________________

Heaps of performance EF/L parts for sale, including supercharged VCT motor!

2002 Ford AU Series III Falcon XR8 Pursuit 250 ute - 5.6L of V8 Windsor!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 16, 2007 2:27 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 3

Joined: 15th Nov 2006

Location: Perth
WA, Australia

Mate youve probably done this by now but if not, the short answer is you ONLY need to change the engine bay loom.

I did this a couple of months ago on my EF2. I was asking the exact same question and in the end just ended up doing it.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 16, 2007 2:31 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 38

Posts: 3

Joined: 15th Nov 2006

Location: Perth
WA, Australia

AUMONT5.0 wrote:
Hey thanks for that, so you didnt have to pull the dash and replace the dash loom??

That sounds good,

Thanks

Simon


Just to clarify after re-reading this post, replacing the 'engine bay' loom is a dash out job, since it goes through the firewall and runs all the way across to the passenger side. Took me a good afternoon to install everything but its not too hard a job really.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Apr 16, 2007 10:48 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 7

Joined: 7th Mar 2007

Ride: AU 5.0 & EF 6cyl

Location: Mackay
QLD, Australia

Hi,

Thanks for your reply. I ended up just stripping the cruise part of the loom off the ABS type engine bay loom (connector and 6 or 7 wires). Then connected the earth to the wiper loom earth. Then have fed the rest of the wires throught the firewall grommet and started to attach the wires on the dash loom side of the large white connectors. So far so good, haven't finished yet, still have a bit to do.

Regards Simon
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: hikkas56, Spinb, Yahoo [Bot] and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 4:31 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names