Fordmods Logo

Dead dash lights 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: Dead dash lights
Posted: Fri Apr 22, 2005 10:03 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

Ok guys, have just done a complete swap for the homemade blue light mod to the Narva. It was looking all good til i reconnected the power antenna switch, then all of the LED's went out. Have checked all the fuses and none are blown. Another point to note is that the rear demister and power antenna have not been lit since i owned the car.Any ideas would be muchly appreciated as i am truly stuffed on this
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Apr 22, 2005 10:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 42

Posts: 433

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: ED Falcon

Location: Brisbane
QLD, Australia

maybe the leds are around the wrong way, they have to be in the correct polarity.

what i would do is replace 1 of the leds with a normal bulb and then see if the bulb lights up, if it does then it is the leds, if not you have another problem
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 12:26 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

Im thinking wiring.

Mine did taht, was blowing the Park Lamps fuse.

Turns out the wiring form the trip computer I installed into my Futura had come loose and was connecting with the metal air con vents, therefore shorting the circuit. Check your wiring.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Dead dash lights
Posted: Sat Apr 23, 2005 2:03 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

FPV56L wrote:
Ok guys, have just done a complete swap for the homemade blue light mod to the Narva. It was looking all good til i reconnected the power antenna switch, then all of the LED's went out. Have checked all the fuses and none are blown. Another point to note is that the rear demister and power antenna have not been lit since i owned the car.Any ideas would be muchly appreciated as i am truly stuffed on this Brett
Check the source of the problem - the Power antenna switch(and demist switch also) - I'd say where the light goes into the switch is shorting out the interior lighting system - you will have at least one blown fuse. This is the same for the demist switch as well - they both weren't previously lit because the bulbs were blown, or more likely, the bulbs and bulb holders aren't fitted - you need the bulb holder (whether working or not) fitted to both switches, because the metal tangs used to secure the bulb holder will flop around and short the system out if they aren't fitted.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 2:26 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 686

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

do the clock buttons and the CC buttons light up?? if not.. its prolly ur BEM

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 2:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 686

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

Xyphoid wrote:
Laximah wrote:
i have a feeling its the BEM?
mind explaining what, where and how much a BEM is ??

edit- park lamps DO light up, but the gear lights (PRND321) DONT light up when everythign is in unplugged?

whats this mean ?


The BEM is the Body Electronics Module.
When you pulled apart the dash, the connector below the climate control, that plugs into a plug with a green surround.... Thats the BEM.

If your BEM is fried, You will want a High Series EF BEM. (Green Colour).
Basically a BEM from a EF - EFII Fairmont, EF - EFII Fairmont Ghia, NF Fairlane, DF LTD.
Price will vary, but basically a High Series BEM will only fit the above vehicles. To make them work with other models is a right royal pain in the butt.... So remind the wrecker of this, and use it as a bargaining tool.

As for the PRND321 not lighting up, but the Park lights working.....
Its probably just a blown bulb, and doesnt mean anything if the ciggy lighter bulb is working.

Check to see if the BEM is grounding the Negative Illumination Line.
Do this by checking the Dark Blue / Red Stripe Line on the Trip Computer Plug with a multimeter, with the Park lights turned ON

Image

If you dont have a multimeter, then try GROUNDING this line (I.E. Feed it (-) voltage) with the lights on, and the instrument cluster plugged in.
If the Instrument cluster Illuminates, then Your BEM is Cactus !

(Make sure you do this with KNOWN WORKING BULBS IN YOUR CLUSTER !)

Let us know how it goes


if it is the bem then time to get a new one!

Xyphoid wrote:
I got one a while ago to screw around with... Cost me $20 or so...
That was an EF Green) Fairmont Bem.

I may as well post up info on removing and replacing while im here.

Removal :
Remove the radio surround,
Remove the Instrument cluster surround,
Unplug the upper BEM Plug (The tab on the connector is on the passenger side of the plug, press it down, and pull on the plug to remove)
Underneath the dash, the BEM has (2 for High, 1 for Mid and Low Series) plugs. Unplug these using brute force Lol ! (They are plugged in to the green module, located right where your knee would sit if you have your seat moved all the way forward. its above the Footrest....
On each side of the BEM plug, there are 2 screws. Remove these.
The BEM finally has a clip holding on to the plastic part of the dash.
Simply jiggle the BEM, pulling it downwards, and it should become unstuck, and come out....

It will take you about 10 minutes to remove the BEM, mind you your car will be undrivable when you do.

To insert is the exact opposite proceedure.
Ohhh, and dont forget to do the Smartlock relearn proceedure... Which is
1) Plug in all BEM plugs.
2) make sure all the BEM features work for you (Interior lights, cluster Illumination, etc, etc)
3) Insert your key in the ignition, and turn to the ON position (Dont start the car)
4) Wind down drivers window (See step 9)
5) Grab a beer, or any other alcamoholic beverage...
6) Drink Beer, or any other alcamoholic beverage...
7) Grab another Beer......
8) conitnue with steps 4) 5) and 6) until 30-45 minutes have elapsed
9) the door locks will cycle (Thats why I said open your window, incase the car locks you out !)
10) Start your Engine !
11) Do a celebratory Burn out on your neighbours front lawn !

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 5:47 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

Not BEM. THats all good. Will replace both power antenna switch and demist switch this weekend. The LED's all worked til i pluged in the above 2 switches. These hav not been added to the vehicle, they were factory fitted. As to the clock/ trip comp, it is working, but the light for the listing of functions isnt. Thanksd for the quick replies
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 10:45 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

Mine doest either (yet) so if you know how, let us know.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 12:34 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 686

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

FPV56L wrote:
As to the clock/ trip comp, it is working, but the light for the listing of functions isnt. Thanksd for the quick replies
Brett


are ur buttons on your climate control lighting up ??

are you sure its not ur BEM :/

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Apr 23, 2005 7:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

Nope the buttons on the trip are not lighting up. Just woke up so will get into it now. Will let you all know how it goes.
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 27, 2005 4:01 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

OK you guys were right, was the BEM. Sourced a 2nd hand BEN, Rear demist switch, power antenna+switch, fitted them all today and now its all good. Thank god, and thanks for your help
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Apr 27, 2005 1:57 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 686

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: EF Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

no problems :D

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 11:27 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names