Fordmods Logo

ef trip computer wont work any ideas?? 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Sat May 28, 2011 6:36 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 25

Posts: 43

Joined: 22nd May 2011

Ride: xh ute

Location: melbourne
VIC, Australia

got a ef gli sedan has a trip computer installed that dosnt display anything untill you push a button then the clock lights up, pulled it out has about 4 or 5 wires out the back all seem sercure and has to have power to work, im stumped any help would be great.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Sat May 28, 2011 8:22 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

Welcome to Ford mods. Since the trip computer was probably retro-fitted I'm guessing the data line from the instrument cluster might have come loose. This Tech Doc should help you out... http://www.fordmods.com/documents.php?d=32

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Sun May 29, 2011 12:38 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 25

Posts: 43

Joined: 22nd May 2011

Ride: xh ute

Location: melbourne
VIC, Australia

hey guys thanks for the reply it is always off regardless off key position or if the engine is running or not, but when the button is pressed it will light up only displaying the time.

i had a quick read thru some threads is there a wire from the cluster to be run to the unit? maybe this is not present?

anyways thanks for the help its a starting point
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Sun May 29, 2011 5:26 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

Have a good read through the link I posted before. Might be worth pulling the trip comp out and starting from scratch. I put a trip comp in my GLi following the tech doc and have had no problems with mine. It's basically 4 (I think) wires; data line from the cluster, power (I used the cig lighter power feed), illumination (from the cig lighter light) and (I think it was.. without going through the docs again) the light dimmer, I don't remember what I used there. You can use the plug that already goes into the back of the trip comp, just gotta add the wires in the right places.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Sun May 29, 2011 7:03 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 25

Posts: 43

Joined: 22nd May 2011

Ride: xh ute

Location: melbourne
VIC, Australia

ah k beauty il give it a go tomorow night and see if i can find what the problem is thanks heaps guys might try this mod in me xh ute :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Mon May 30, 2011 9:27 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 25

Posts: 43

Joined: 22nd May 2011

Ride: xh ute

Location: melbourne
VIC, Australia

had a look tonight it is missing the data line, where is the cluster connection to tap in to??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Tue May 31, 2011 12:14 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 843

Joined: 20th Feb 2010

Gallery: 2 images

Ride: AU Fairmont Ghia

Location: Elizibif Norf (Local Spelling!!)
SA, Australia

All the info you need is in the link I posted earlier. Kinda ironic, I had to change a globe in mt cluster today and accidentally pulled out the data line when putting everything back, trip comp did exactly what yours is.

 

_________________

dc_todd wrote:
Cheap pads squeal like cheap hookers, and you can take that to the bank.


Au Fairmont Ghia
My (Old) 95 EF Wagon

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Tue May 31, 2011 8:45 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 25

Posts: 43

Joined: 22nd May 2011

Ride: xh ute

Location: melbourne
VIC, Australia

ok fellas pulled the old girl apart to change a few burnt out globes i added the cluster line using 2 metal push in clips from another connection i had in me tool box and some navra auto cable 3mm 10 amp hopefully not to big i hooked up the cluster data line the clock and date where iluminated and keeping time when i shone a tourch on it could only just see it i also noticed i have in pin 2 red and green being clock power in pin 5 have white that sould be white and black so i cut it then pin 6 7 and 8 are empty im a little confused, where do i hook the parker lamp and dimmer ones too as there the ones that are missing and do i cut pin 2 the red and green one? thanks for your help
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Wed Jun 01, 2011 7:02 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 25

Posts: 43

Joined: 22nd May 2011

Ride: xh ute

Location: melbourne
VIC, Australia

thanks heaps mate puts it in to perspective for me, il be pulling the dash out on the weekend as i need to replace the dimmister switch and yeahil give it a shot, then il be putting one in me xh ute :D
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Wed Jun 01, 2011 9:02 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 25

Posts: 43

Joined: 22nd May 2011

Ride: xh ute

Location: melbourne
VIC, Australia

haha same here with me xh ute took me and me mate a good day to wire in a clarion head unit front speakers 6x9 in between the seats and a sub in the tub did me head in haha
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ef trip computer wont work any ideas??
Posted: Tue Sep 20, 2011 3:16 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 34

Posts: 1

Joined: 2nd Feb 2006

Ride: EL II XR8

Location: Townsville
QLD, Australia

G'day guys... so I have bought myself the trip computer to go in the XR8

I have removed the dash and checked everything out, read and re-read the Tech Doc on which wires go where.

My question is, how do you actually fit the wire into the plug? It looks as if its meant to have some kind of metal female connector that than goes inside the plug to connect with the pins.

I have tried to find a connector small enough to solder/attach to the end of my wire but dont know what to get.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 1:03 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names