Fordmods Logo

NC Fairlane Ghia S2 cruise control - cable to membrane?????? 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: NC Fairlane Ghia S2 cruise control - cable to membrane??????
Posted: Mon May 01, 2006 2:48 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 1st May 2006

Location: brisbane
QLD, Australia

gdday guys/gals

ok ill be quick, the cable conecting the bracket to the throtle body is in place, but the cable from the back of the membrane which attaches to the bracket is missing. my question is how hard is it to fit a new one, where would i find one, and what has to be removed?
many thanks in advance
jono
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 01, 2006 2:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 1040

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: EA Fairmont Ghia

Location: Melbourne
VIC, Australia

I need a pic to be sure what you are talking about.

However the cable is a one piece and not servicable for replacement parts.

 

_________________

Full working BA Shifter now upgraded to BF Shifter.
BA headlight inserts in my EA headlights.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon May 01, 2006 5:45 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 1st May 2006

Location: brisbane
QLD, Australia

as you can see the ball connection connected to the end of the cable that leads to the throtle body is in place. however the cable/ball end that attaches to the bracket and mebrane is missing. from what i can see this cable moves the bracket which inturn moves the cable that is attached to the throtle body.

i have felt around behind the rubber membrane and the bracket and i cannot feel the missing cable.

this pic was taken from on the drivers side just to the side of the brake booster under the edge of the guard/firewall behind the front drivers side strut

when i press the on and off buttons on the steering wheel at the same time the horn sounds. however when driving if the on button is pressed, the cruise control light does not iluminate.

i hope i have explained this well enough now
cheers
jono

Image
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 03, 2006 2:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

That is a vacuum operated bellows. There is no second cable. The CC vacuum pump sucks on the bellows, the bellows pulls the cable, which controls the throttle position.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 03, 2006 7:38 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

He's right.......

Your problem lies elswhere!

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed May 03, 2006 11:09 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 1st May 2006

Location: brisbane
QLD, Australia

ohhh buga

can anyone sudgest where to start looking.
none of the buttons work - and i have never seen the cruise control light come on.
any hints

thanks for your time
jono
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 04, 2006 5:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

After installing the same system on my EA. CC wouldn't work on first test run. Problem was brake pedal switch. A quick adjustment and all was good.

A couple of years later it stopped working again, turned out to be the power connector at the vacuum pump.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 04, 2006 6:16 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 1st May 2006

Location: brisbane
QLD, Australia

is it possible to tell me where i will find these switches and anything else i need to know?
cheers
jono
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 04, 2006 8:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

The brake pedal switch is at the brake pedal. Its the one with a vacuum line attached too it. Not the other one as that is for your brake lights.

The other problem was the power connector that goes into the vacuum pump.
Vacuum pump is on the opposite side to the bellows in your pic. Check that the cable connector is in tight.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu May 04, 2006 11:06 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 1st May 2006

Location: brisbane
QLD, Australia

what is the easiest way to get to it because i was bending my hand in half just to feel behind it. is the pump uner the dash?
sorry about all this, very new to the computerised side of things aswell as fords. previous car was a 1970 LC torana which i rebuilt from the ground up

so i big difference in technology...pitty im driving a ford now :P haha tho i do like it!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 05, 2006 10:43 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

Brake pedal switch is a possibility.

You may want to make sure that your combination switch is operating ok. (check horn first, if not working then good chance this is your problem). The combo switch is the indicator and wiper stalks which are integral with the cruise and horn contacts for the steering wheel.

To check them properly, pull your steering wheel off and make sure that all three (points) are actually there for starters, then check that they are all lubed up ok and that they retract and spring back ok.

You can also isolate the wheel wiring and the switches themselves now with the wheel off, short the combo switch points against each other and one of the three (shorted to another of the three (I forget which one)) will turn the cruise light on on the dash if the rest of the system is ok.

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 05, 2006 11:14 am 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 1st May 2006

Location: brisbane
QLD, Australia

will the light still iluminate if the ignition is set to on, and the car is in park?

update**
i just went and shorted out both of the switches on the brake pedal. the top one was the brake lights and the lower one did nothing. i hit the on button several times while each were shorted out and nothing came on. also checked the fuse while i was down there but that was fine. my on and off buttons are fine as far as i know as when both are pressed the horn sounds.

where would be the next check...the pump??? and if so where is it
cheers
jono
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 05, 2006 12:01 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

Sorry, the Pump is located behind the washer bottle, under the bonnet.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 05, 2006 2:24 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 59

Joined: 1st May 2006

Location: brisbane
QLD, Australia

thanks mate
checked the pump. there is one hose running to the diaphram from the pump.
however i found an organe piece of rubber which looked to be a plug for a hose wedged underneath the vaccum line just before the pump i thought what the?
when i removed the washer bottle, only one of the 2 outlets on the pump had a house connected to. and out of curiosity i placed the "vaccum hose blanker over this and it immediately ran for 1-2 seconds
i then went and checked if the light came on and nothing happening....
just a tad confused...should there be 2 lines running from the pump


update**the two T pieces: out of the 4 outlets (2 t pieces) 1 runs to the diaphram, one runs to the back of the pump, one runs somewhere where i cant see and one is left open. ?????
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri May 05, 2006 6:59 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1008

Joined: 21st Dec 2004

Ride: ED V8

Location: driving under the sun........now!
WA, Australia

The second outlet on the pump is the exhaust for the pump. Nothing should come off there!

When you press the on button, do you hear a loud click come from somewhere to your left?

 

_________________

ED XR8 Spri-mitatio-nt

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 1:29 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names