Fordmods Logo

NL Cluster queiry 

 

Page 1 of 2 [ 16 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: NL Cluster queiry
Posted: Fri Mar 27, 2009 12:19 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

hi guys,

ive just placed a bid on an NL cluster on eBay, and i know it needs a fair bit of wiring etc to get working fully correctly, but my question is, can it be plugged straight in and the basic functions work?

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Fri Mar 27, 2009 12:39 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6166

Joined: 8th May 2007

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Fri Mar 27, 2009 12:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

ah whoops, didnt see that one in there :oops: :lol: lol

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Fri Mar 27, 2009 7:45 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 2644

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: 2007

Location: Mount Annan
NSW, Australia

alfy wrote:
hi guys,

ive just placed a bid on an NL cluster on eBay, and i know it needs a fair bit of wiring etc to get working fully correctly, but my question is, can it be plugged straight in and the basic functions work?
No as the LHS plug is smaller so it needs to be cut down or replaced to fit, all existing functions then work but you will be left with flapping door, boot and fuel flap alerts but you will gain the auto mimic panel.

 

_________________

BF Fairmont Ghia Series II update.
GQ XR6T ghia patrol.

,======o00o
//__|__|_,\_____\,___
|_/--\'_|'__|_/--\_[]IIII[]
_( o ) )_____( o ) )=o=) )__

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Fri Mar 27, 2009 9:55 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2098

Joined: 19th Jan 2005

Gallery: 9 images

Ride: 5L 5 speed Fairmont Ghia

Location: St Maoris
NSW, Australia

twason wrote:
]No as the LHS plug is smaller so it needs to be cut down or replaced to fit, all existing functions then work but you will be left with flapping door, boot and fuel flap alerts but you will gain the auto mimic panel.



Sorry to kind of hijack the thread (but this would apply to alfy as well). has anyone got the auto mimic panel to work with the manual transmission (by changing the letters and what not).

 

_________________

Remember kids, the more pages of crap in your build thread, the bigger your e-penis is

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Fri Mar 27, 2009 11:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 3184

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF Falcon

Location: Townsville
QLD, Australia

i'd say you wouldnt be able to. the cluster knows what gear the auto is in via the data link between it and the ECU. the ecu always knows what gear the auto box is in. it doesnt know what gear a manual is in, so probly not

 

_________________

Nicco's M112 Blown, T-56 equipped EF
forums/viewtopic.php?t=68319

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sat Mar 28, 2009 12:07 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

If you have tricked the ECU to think it is in Neutral, it will light up the 'N' on the dash. I have covered up the complete panel with some black 100mile an hour tape.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sun Mar 29, 2009 7:08 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 1456

Joined: 17th Apr 2008

Gallery: 3 images

Ride: VY Commodore Wagon Accli

Location: Bannockburn
VIC, Australia

BenJ wrote:
If you have tricked the ECU to think it is in Neutral, it will light up the 'N' on the dash. I have covered up the complete panel with some black 100mile an hour tape.

BenJ


If you've got a manual I would highly recommend doing what BenJ has done.

Question BenJ, is your ECU Manual or Auto, because for some EL Fairmont/Ghia owners, you could maybe trick the ECU to not only figure out if it's in Neutral or not, but also possibly retain that Power Assist Steering thing that the EL High Series seem to have?

 

_________________

Pre AU Adapters for sale

Successful Trades with: John_XR6 (John_LS1), Private9, Schmee, Manari, Kyle_Bardell, Greenhorn (Boostedfalcon.net), FTG AUTO SALVAGE, EVL098, Gogetta, EFIII, Krytox, Blue, Smik-EL, TP351.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sun Mar 29, 2009 7:40 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 5889

Joined: 2nd Mar 2006

Gallery: 5 images

Ride: '14 Grand Cherokee

Location: Port Lincoln
SA, Australia

SpeedyED wrote:
BenJ wrote:
If you have tricked the ECU to think it is in Neutral, it will light up the 'N' on the dash. I have covered up the complete panel with some black 100mile an hour tape.

BenJ


If you've got a manual I would highly recommend doing what BenJ has done.

Question BenJ, is your ECU Manual or Auto, because for some EL Fairmont/Ghia owners, you could maybe trick the ECU to not only figure out if it's in Neutral or not, but also possibly retain that Power Assist Steering thing that the EL High Series seem to have?


mine hasnt had the trick done to it, ie. the thermos run constantly, (i just take the fuse out to turn them off) i still have my S/S pwr steering with the thermos on, but i lose it with the thermos off, lol.

 

_________________

11/93 ED OPT20 GLi | Full Boat Spec

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sun Mar 29, 2009 7:42 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

SpeedyED wrote:
Question BenJ, is your ECU Manual or Auto, because for some EL Fairmont/Ghia owners, you could maybe trick the ECU to not only figure out if it's in Neutral or not, but also possibly retain that Power Assist Steering thing that the EL High Series seem to have?


I have an EL Fairmont Ghia ECU. The Speed Sensitive steering still works in my mates EL Ghia with T5 conversion, so if I want to add that function to the EB it would only require an EL K Frame and the correct steering rack.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sun Mar 29, 2009 8:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 1456

Joined: 17th Apr 2008

Gallery: 3 images

Ride: VY Commodore Wagon Accli

Location: Bannockburn
VIC, Australia

I wasn't actually asking how to get the EL Ghia Power Steering Assist into EA-ED :P.

What I was kinda asking/stating was, for EL Ghia owner's, when converting the Auto's to Manuals, keep the Auto ECU and do that resister trick thingy so that the engine works properly (I haven't fully read that bit in the tech files), Keep the Power Steering Assist thing, but also do another resister trick or smiler for when using an NL Cluster so that the ECU knows if it's in Neutral or not? and maybe even doing a mod so that the gear selector lights on the cluster show what gear your in (at least for gears 1, 2, and 3), but that's me getting my hopes up, I have no Idea of how the EL Auto ECU's function, just throwing the idea out there for someone to play around with, seeing as I have never owned an EF/EL YET.

 

_________________

Pre AU Adapters for sale

Successful Trades with: John_XR6 (John_LS1), Private9, Schmee, Manari, Kyle_Bardell, Greenhorn (Boostedfalcon.net), FTG AUTO SALVAGE, EVL098, Gogetta, EFIII, Krytox, Blue, Smik-EL, TP351.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sun Mar 29, 2009 8:23 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

If you have a manual in there is no way for the cluster to know what gear you are in.

So your options are, have the 'N' lit up all the time, or blank out the letters.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sun Mar 29, 2009 8:24 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 686

Joined: 11th Sep 2008

Location: Melbourne
VIC, Australia

benj, im almost certain you dont need to change the k frame.
I have a el k frame with eb rack so i think youll be right.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Sun Mar 29, 2009 8:29 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

eboost wrote:
benj, im almost certain you dont need to change the k frame.
I have a el k frame with eb rack so i think youll be right.


Oh, that is very interesting.

Thanks for that.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: NL Cluster queiry
Posted: Mon Mar 30, 2009 1:23 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 3440

Joined: 23rd Dec 2007

Gallery: 32 images

Ride: BA XR6T (mix of BA, BF and FG)

Location: Perth
WA, Australia

Now you have me wondering too SpeedyED. (sorry for thread hijack)

I have Ghia auto ECU, engine loom and power steering rack so will have low speed assist.

Are you saying that it won't work anymore if I swap to a manual and do the resister trick with the auto loom? If so, would there be a way to tell the ECU that the gearbox is in gear if the manual was in first and reverse? (reverse would probably be easy with a relay and the reverse light feed) but what about first?

Assuming that I can trick the ECU to see first and reverse as needed... what effect would that have to idle or low speed operation with the ECU.

rgds

Frank
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 16 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 12:15 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names