Fordmods Logo

This ain't cool !! 

 

Page 1 of 2 [ 19 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: This ain't cool !!
Posted: Mon Jan 02, 2006 12:40 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 59

Posts: 161

Joined: 8th Nov 2004

Ride: BA Fairmont Ghia

Location: Guildford
NSW, Australia

I have a 1991 EB series I Fairmont Ghia. On 03/05/2005 I had the car retrofitted with the newer 134A airconditioning system and regassed. I have used the airconditioning twice since then. The first time was just before Christmas and the air being pumped in the car was less than cool. There was also a hissing sound coming from, what appeared to be under the dash on the front passenger side.

The second time I used the airconditioning was yesterday 01/01/2006 at about 6:50 pm. The car had been sitting in the garage all day. I drove about half way to work - some 10 kilometres when the air just became unbearable so I turned the airconditioning on closed up the windows. I was unimpressed as the air coming from the vents was hotter than the outside temperature and the hissing sound started again.

Now the doors, etc on the normal ventilation system are all in order - that is fresh air and so on, so I don't think there is a leak in the system. I have also run several diagnostic system checks and the climate control passes with no errors showing.

With all this in mind any ideas or suggestions you have will be most appreciated.
:shock:
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 1:46 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 48

Posts: 248

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: FG XR6T

Location: Sydney
NSW, Australia

A lack of gas in the A/C system.
They more than likey didnt pump it up to the normal pressure as they may think that a seal will give out.
Well thats what I was told when my old EB1 had to be re-gassed and had the same lack of cold air and hissing noise like you are having.
Get them or another A/C place to put in the right amount of gas and at the correct pressure.
If a seal goes then they will replace it, not expensive and you will be back in the "fridge" again.

 

_________________

EL2 XR8 Auto 13.64 @ 100.76 MPH with a 2.05 60ft. Now sold!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 2:22 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 7287

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: 1994 ED XR8 Sprint

Location: Somewhere in
QLD, Australia

and ffs dont leave the system for 7 months before turning it on again!

 

_________________

Banned

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 3:28 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

If there is a hissing sound coming from under the dash, its either vaccum or possibly the evaporator core.

Most aircon mechanics worth their salt will test the system after regassing with a meter that detects if their ir aircon gas leaking. They put the tester in front of the vents to check if the evap core has shat itself. Fairly common on the early e-series im lead to believe.

As well as any Ford aircon system retrofitted for the newer gas wont work as well as it used to. The system has to be designed specifically for the gas for it to work at its peak.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 12:22 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

Do AU and EF use different gas systems then?

My boss has an AU with freezing air con and mine is medicore
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 12:42 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 65

Posts: 4

Joined: 19th Jul 2005

Ride: EL Sedan

Location: Bundaberg
QLD, Australia

Try clamping off one of the heater hoses under the bonnet...if the air comes good then it's possibly your heater tap leaking
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 1:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 4370

Joined: 5th Nov 2004

Ride: BA Fairlane Ghia

Location: Karratha
WA, Australia

All 0of the above. Plus, if you leave the air con sitting fore so long, the seals will perish, and it will leak out, use it at least once a week.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 2:12 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

twirqurky wrote:
Do AU and EF use different gas systems then?

My boss has an AU with freezing air con and mine is medicore


Nah, they use the same... But the AU has better cooling capabilities because of their open grill and bigger area behind the bumper.

In my car, the "coldness" level at idle in traffic is pretty poor, low speeds its adequate... High speeds, its freeze yr nuts off cold. And the system test out perfect.. No leaks, etc, etc.

In your case, if its still not really cold after some time at high speeds, like on the freeway, I'd say it was fairly low on gas.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jan 02, 2006 5:39 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

Yeah had the ac compressor replaced mid year it is mediocre cool in traffic.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 03, 2006 9:44 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 40

Posts: 2015

Joined: 9th Mar 2005

Gallery: 4 images

Ride: Territory TX AWD & AUII XLS EGAS

Location: East Kurrajong
NSW, Australia

My AU ute is freeze your nuts off at idle after 2 minutes. Even when it got to 49 deg at home the other day.

It's that cold you can see vapour come out the vents when it's really hot in the cabin ... LOL

Territory can be just as cold ... but the huge cabin doesn't allow it to get as cold as quick as my ute.

 

_________________

04 Territory TX AWD - Winter White - optioned up
06 Falcon BFII XLS ute EGAS - Winter White - EGA-54D Version 2

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 03, 2006 7:20 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

When I put it on 3 it sops after about 15 secs of running, I mean stops dead. Is this a fan issue?

Driving my old man to the wreckers today, not that cold even on highway. And it was on boost as well.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 03, 2006 7:23 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2449

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Falcon EB-s

Location: Manjimup
WA, Australia

Mine cuts out on anything but 4 on my eb. Not sure why. Still freezes nicely, but the fan just stops spinning? Flick it to 4 and it starts up again but?

 

_________________

The problem with America is stupidity. I'm not saying there should be a capital punishment for stupidity, but why don't we just take the safety labels off of everything and let the problem solve itself?
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 04, 2006 1:51 am 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Dilbert - Sounds like yours is pretty low on gas then.

Dilbert and Andrew - Heater resistor unit in heater box is fubar. Fairly common problem. Its the small silver box behind the glovebox. Aparently easy to get to, and just as easy to pocket / permanent loan from the wreckers to make 100% sure.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 04, 2006 1:02 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 41

Posts: 33

Joined: 9th Dec 2004

Ride: BA XR8

Location: Melbourne
VIC, Australia

Must use your air conditioner at least once a week to stop the seals drying out. :)
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jan 04, 2006 2:46 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi guys
my ea still has the original gas and still works great except the fan also stops after about 5 mins when you switch it to 3 but still works on 1 2 and 4.. ive been told that there is a resister on the fan to determine what speed it runs at.. if i only know were the the resister is so i can replace it....
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 3:35 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names