Fordmods Logo

Trip Computer in EL/EFs 

 

Page 1 of 2 [ 23 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Trip Computer in EL/EFs
Posted: Tue Jul 19, 2005 2:49 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

If I was to get an EL XR8 does it have the wiring and plugs already there so that you could change the clock panel to the trip computer panel?

This has probably been covered before but I couldnt find it in search.
Cheers

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 19, 2005 2:57 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

not plug & play pete - you still need to run the data wire to get the T/C functioning correctly :wink:

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 19, 2005 4:55 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 57

Posts: 213

Joined: 6th Nov 2004

Ride: Falcon RTV

Location: Maryborough
QLD, Australia

I would think that the plug would be there as i am led to believe that the Gli's were the only one's that missed out on all the extras.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 19, 2005 5:28 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

yes there is a plug - but it doesn't have the data-line necessary for the T/C to work correctly! :P it has all the power lines etc

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: ef trip
Posted: Tue Jul 19, 2005 5:30 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 34

Posts: 43

Joined: 14th Jul 2005

Ride: 96 Fairmont Ghia argon silver

Location: Sydney City
NSW, Australia

so does that mean that i can put an ef trip computer into my ef futura? or so i need to run more wires? also, how hard is it to change the rear door cards and windows to power. maybe just the whole doors?

cheers
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 19, 2005 5:38 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

yes you can, but you need to run a wire from the plug to the right-hand side of the cluster connector pin in order for the trip computer to recieve the correct data.

as for the door skins - its not too difficult, if you've got a few brain cells! have a look in the 'Technical Documents' section - it'll give you a good place to start looking to see what you'll need to source :wink:

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 20, 2005 1:59 am 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

Ok Fraser ahs said it 3 times...how many more times does he need to say it beofr eit gets repetitive?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 20, 2005 11:55 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 1339

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: FGX G6ET

Location: Worrigee
NSW, Australia

I would have thought an EL XR8 already has the trip computer installed, my XR6 has one....they are standard with the XRs as far as I am aware.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 20, 2005 11:58 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

the_scotsman wrote:
I would have thought an EL XR8 already has the trip computer installed, my XR6 has one....they are standard with the XRs as far as I am aware.

They are not standard on an XR6 and I havent seen one on an XR8. They normally just have a clock panel installed. You are lucky my friend.
I'll let you all know soon as I am going to have a look at one today.

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 20, 2005 12:28 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 44

Posts: 10126

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: EF Gli Ghia, XP Fairmont

Location: Perth
WA, Australia

twirqurky wrote:
Ok Fraser ahs said it 3 times...how many more times does he need to say it beofr eit gets repetitive?

I'm glad you said it ... we've been getting some mongs on here of late...

 

_________________

Owning 1 of 67612 EF GLi Sedans made
FACT: "Chuck Norris owns the greatest Poker Face of all-time. It helped him win the 1983 World Series of Poker despite him holding just a Joker, a Get out of Jail Free Monopoly card, a 2 of clubs, 7 of spades and a green #4 card from the game Uno."

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 20, 2005 2:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 2215

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 17 images

Ride: Oettinger Golf GTI

Location: Sydney
NSW, Australia

This has been covered so many times. to make it easier ill do this....

ALL EF & EL, FUTURA, XR6, GLI, XR8 etc can support a Trip Computer.

You need to run a few short wires, all infomation is in the technical document section under Trip Computer.

It'll take you no longer the 35 mins to install, very easy!

4th time now :P
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 20, 2005 2:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 6913

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: BF XR6, BF XT Wagon

Power: 197 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

fuzion wrote:
This has been covered so many times. to make it easier ill do this....

ALL EF & EL, FUTURA, XR6, GLI, XR8 etc can support a Trip Computer.

You need to run a few short wires, all infomation is in the technical document section under Trip Computer.

It'll take you no longer the 35 mins to install, very easy!

4th time now :P


Sorry could you repeat that. Just kidding. :lol:

 

_________________

EL XR8
Timmeh banned himself from being a moderator.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: trip comp mod
Posted: Tue Aug 16, 2005 8:59 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 34

Posts: 43

Joined: 14th Jul 2005

Ride: 96 Fairmont Ghia argon silver

Location: Sydney City
NSW, Australia

just did the trip computer in my futura. thought i would do it at the same time as changing the dials and guages to fairmont ones. everything went smooth as. everything works as it should EXCEPT the lcd on the trip comp doesnt dim when the lights are put on. the buttons and side things dim when i use the dash dimmer switch, but the lcd doesnt dim then either. is the same brightness as when lights arent on.

anyway, reall simple, ya just run 2 wires to the windscreen demister button (for lighting feeds) and one to the dash plug. easy as. love fiddling with these cars!


with the dash, i managed to get the resistor on there, but cant change the eeprom cos there's something blocking it (over the top of some of the little legs). also, what tool do i need to get it out? (says you need special tools in the tutorial).


cheers guys,

shay
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 16, 2005 9:23 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 31

Posts: 6047

Joined: 12th Nov 2004

Ride: Ford Ef Futura

Location: Perth
WA, Australia

Thats your problem. Futuras need to run three wires not two. I betcha the third one is the one you need to dim it.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Aug 16, 2005 10:38 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 377

Joined: 22nd May 2005

Gallery: 7 images

Ride: NF Fairlane V8

Location: Melbourne
VIC, Australia

I pretty sure without getting the manual, that all the LCD's (trip, climate, dash) dimming function is controlled by the high series BEM??? :roll:

 

_________________

The TORQUE Monster project begins!

Pic's, details and all the yummy stuff:
http://www.fordmods.com/forums/viewtopic.php?t=22693

"There's no replacement for displacement!"

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 23 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 11:11 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names