Fordmods Logo

turning back k's 

 

Page 2 of 5 [ 71 posts ] Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

 
Posted: Tue Feb 08, 2005 4:16 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

4.9 EF Futura wrote:
EA is a very different breed of animal to the EF/EL. I also believe mileage is stored in the instrument cluster of the EF/EL.


correct. swap clusters, swap milage readings. there is a chip contained withing the cluster which has the kms on it, which you can swap to keep your readings. AFAIK you cant actually wind the EF/EL's back as they are digital...

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 4:26 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

ok then, how do u um *change* the number? i would also like to know this as i will be getting a COMPLETE engine rebuild in the next year or so, as well as new diff, gearbox, etc. so basically it IS gonna be a new engine/car

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 4:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 473

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: XR6T

Location: Adelaide
SA, Australia

I'd also like to know if it can be done.

I put a brand new EL XR Engine in my EF a few years back.
But never changed the KM Reading.

So it reads 270,000 k's but has only done about 70,000 k's.....

Would be nice if it read the correct distance for my motor...

 

_________________

"This is FORD country.... Where on a quiet day you can hear the HOLDENS rusting...."

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 4:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

As I understand it, Ford can change the reading with their WDS instrument.... but I think only once? And I'd hate to think what it would take to convince them to do so... BYO kneeling pad.....

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 7:42 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 52

Posts: 373

Joined: 27th Jan 2005

Gallery: 2 images

Ride: Falcon EL

Location: Bathurst
NSW, Australia

Odometer and service data is stored in a small 8 pin smc eeprom chip on the back of the instrument cluster casing.I had mine swapped over at a friendly tv repair shop when I upgraded the instrument cluster on my EL Falcon.Dont know about the ECU thing that doesnt sound right as the ECU is for engine and transmission management only.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 8:00 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

where did u get another, um, blank one from?

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 8:07 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 52

Posts: 373

Joined: 27th Jan 2005

Gallery: 2 images

Ride: Falcon EL

Location: Bathurst
NSW, Australia

Wasnt blank,I had my old one swapped over to the new cluster so as to retain my legit Ks.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 8:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1043

Joined: 7th Feb 2005

Location: Canberra
ACT, Australia

You could always try and find an Ex cab cluster thats just about to click over from 999999 :lol:

 

_________________

1993 ED XR6 5speed Polynesian Green. Project car.

1998 EL XR8 Auto Hot Chilli Red. New daily and project

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 9:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 617

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: AU III XR8 347ci

Location: Canberra
ACT, Australia

Sturmovik wrote:
You could always try and find an Ex cab cluster thats just about to click over from 999999 :lol:


LOL!!! :lol:
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 9:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 3519

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: BA XR8, XD Fairmont Ghia

Location: Ferntree Gully
VIC, Australia

XGPANELVAN wrote:
Sturmovik wrote:
Do you guys ever think that his old speedo may have died and had to replace it with a higher kms one? Or he got a high series one?


no, because it gets reset to what ever k's the ECU has done.


mate you must have some good weed over in NZ.

the cluster retains the ks not the ecu just goes to show you cant put brains into monuments
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 10:02 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 658

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Falcon

Location: Melbourne
VIC, Australia

Exactly, the cluster contains the odo, it has nothing to do with the ECU.

(For the AUs, and probably EL) To change the odo, to whatever you need to replace the e-prom, and then use an electronic tool (that VDO/Ford have) to connect to the e-prom and adjust the odo. Of course, you can't just rock up there and say, change this to 50000 kms, you need to have a good excuse, as there is a massive fine for winding back the kms.

Don't do it anyway just to benefit from it. Do it only if the car has done that many kms.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Feb 08, 2005 10:04 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 3519

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: BA XR8, XD Fairmont Ghia

Location: Ferntree Gully
VIC, Australia

comhelp wrote:
ok then, how do u um *change* the number? i would also like to know this as i will be getting a COMPLETE engine rebuild in the next year or so, as well as new diff, gearbox, etc. so basically it IS gonna be a new engine/car


no its not. it has still travelled the ks shown . just record the ks when these things were replaced or rebuilt.

the easiest way is to find a cluster with the correct ks on it.
because they cannot be changed unless you change the memory chip.
eeprom or something like that??
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Clusters
Posted: Wed Feb 09, 2005 8:38 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 39

Posts: 15

Joined: 8th Feb 2005

Location: Melbourne
VIC, Australia

That is absolute frog s**t NO CLUSTERS WIND THESELVES FORWARD OR BACKWARD I have an au and have changed the cluster to a BRAND NEW Cluster and the car originally had 130,000ks it has 45,000 on it now, and for the EA winding forward your a spinout what a whole lot of crap. In EF/EL - AU ( don't know about BA) the K's are kept on an eeprom in the cluster this can be changed by anyone knowing about surface mount soldering or using the device ford dealers have.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 09, 2005 2:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 54

Posts: 4102

Joined: 18th Nov 2004

Gallery: 10 images

Ride: PX2 Ranger 4x4 XLT Dual CAB

Location: Carrum Downs
VIC, Australia

comhelp wrote:
ok then, how do u um *change* the number? i would also like to know this as i will be getting a COMPLETE engine rebuild in the next year or so, as well as new diff, gearbox, etc. so basically it IS gonna be a new engine/car


I have been told some workshops (speedo specialists) can re-program the odometer on ELs. Personaly I don't know of one.

Even if you rebuild the engine, diff etc it is not a new car, the odometer also tells people how many k's the suspension, brakes, bearings and body have done. You need to keep receipts with what the odometer is when rebuilds are carried out so future buyers can understand and believe what they are buying is real.

 

_________________

Image
She's meanness put to music and the b**ch is born to run!
Like the sign says, "speed's just a question of money. How fast can you go?"

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 09, 2005 3:00 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 638

Joined: 6th Nov 2004

Ride: 1994 Ford EF Fairmont Ghia Sedan

Location: Melbourne
VIC, Australia

yeah cause when i am finished the only thing that is gonna be original is the shell :wink:

 

_________________

1994 ford fairmont ghia - Currently 302 with T5 - Work in progress :P

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 5  [ 71 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3, 4, 5  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 5:15 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names