Fordmods Logo

want to replce the EA dash for an el one 

 

Page 1 of 1 [ 13 posts ] 

 
 Post subject: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 12:28 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2010

Ride: el wagon

Location: garfield
VIC, Australia

hey guys, im new round here.
anyway, i was looking at putting an el/ef style dash into my ea.
the el dash has always in my opinion looked alot better, and i think it would look great in an earlier e series.
i was just asking, has anybody on these boards ever succsesfully done the transplant?
i have looked all over the internet for a doco but can find one
any help would be greatly appreciated
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 6:07 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 624

Joined: 7th Jul 2008

Location: Perth
WA, Australia

hi mate. head over to the garage. a couple of members have done it.

BenJ and RD
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 6:12 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 25

Posts: 624

Joined: 7th Jul 2008

Location: Perth
WA, Australia

the-garage-f53/rd-s-edl-hybrid-wagon-t65695-220.html

start here and read foward.

good luck
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 10:25 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

Hi.

Yes, both RD and myself have done the conversion, along with a handful of others.

RD and all the others have done the conversion doing a full wiring loom swap from a donor EF or EL, depending on which motor/ignition setup they wanted to use.

I went a different route, and modified an EB harness to work with the EF/EL/NL dash, switches, climate control and instrument cluster etc.

Have a read through our threads as research.

You do need to realise that this is not a weekend job, and will take a fair bit longer to get it done right.

There are no docos that I am aware of, as it would take weeks to prepare one properly and even then it would be impossible to cover every possible scenario.

Cheers
BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 5:50 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2010

Ride: el wagon

Location: garfield
VIC, Australia

thanks, sounds like fun. haha.
i am ready to do it, just have to buy a cheap el/ ef.
are you saying that you have to change engine looms aswell?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 5:53 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

Yes, and body looms.

None of the plugs match up to the earlier cars. Even EA- EA11 is different.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 5:59 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2010

Ride: el wagon

Location: garfield
VIC, Australia

yeah, so i will probably buy an el or an ef and do a full transfer.
does anybody have any idea where i could pick up a smashed ef/el?
just another thing, my ea is a 5 speed, and i want to keep it that way, does that mean i will need to find a 5 speed el/ef aswell?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 7:01 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 5582

Joined: 20th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EB1 Fairmont Ghia T5 Wagon

Location: Seven Hills, Sydney
NSW, Australia

No, you can do the resistor trick on the auto part of the loom, or just find the T5 loom for the car you source.

BenJ

 

_________________

BenJ's EB T5 DOHC Ghia Wagon - Current Ride
BenJ's EB GL Sedan - Previous Ride
My respect and thanks go to - snap0964, Paulmac, SWC and MRE-50L

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 7:50 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2010

Ride: el wagon

Location: garfield
VIC, Australia

thanks ben, mate your a champ!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Mon Jan 04, 2010 8:00 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2010

Ride: el wagon

Location: garfield
VIC, Australia

GAHHHHHHHHHHH brake booster!!!??????
plz tell me i dont have to touch that!
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Tue Jan 05, 2010 12:38 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 236

Joined: 4th Jan 2010

Ride: el wagon

Location: garfield
VIC, Australia

so changing the body looms, is that going to clash with putting the AU VCT motor in it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Thu Jan 07, 2010 8:26 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3705

Joined: 27th Sep 2006

Gallery: 20 images

Ride: ED Falcon

Power: 133 rwkw

Location: Leeton
NSW, Australia

No because you will just pull all the AU loom off the motor and fit the EL loom... Then it will plug straight back into the engine loom, you will however make up a harness to run the VCT and some sort of rpm switch to get it to change over...

I don't know if you'll be able to run the VCT ECU though as the EL dash requires certain pin outs of the EEC-V ECU and I don't know if you'll get them on the VCT one...

Maybe for a question for someone with the VCT pin outs to compare with the EL one... Might even be a different connector?

 

_________________

93 Red ED 5spd Manual Build Thread

Performance: Complete AUII VCT Wiring & Power Train, Pacey Headers, 2.5" Exhaust, Exedy Clutch, DBA Rotors
Visuals: FG XR Wheel, XR Front, 17's, BA 5 Spd Shifter, BA Ghia Window Switches, NL Cluster
Tunes: 8" Pioneer Sub, JBL Speakers, Clarion Double DIN Headunit

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: want to replce the EA dash for an el one
Posted: Fri Jan 08, 2010 9:16 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 1998

Joined: 31st Dec 2007

Gallery: 9 images

Ride: xc wag's, tnklane wag's

Location: Munruben
QLD, Australia

just a point of interest the ef loom usibng coilpack is a closer match to au i believe compared to el, as it will actuall run an ef motor on au ecu, pig of a thing and will constantly stall etc. but..

 

_________________

Signature removed by moderator.signature must not exceed 120x500 pixles

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 13 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 16 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 10:59 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names