Fordmods Logo

Weird electrical problem 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: Weird electrical problem
Posted: Tue Jul 12, 2005 9:38 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 118

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Sydney
NSW, Australia

Hi guys.

I un-plugged my phone charger from my cig lighter today and the radio went off. Turned the radio back on, thinking nothing of it and then noticed the smoke lighter was no longer working.

Turned the car off and the radio was still on! Got out of the car and the lights, which normally dim and then go off, stayed on and just blinked off, like a normal light switch...

Have played with the radio some more, and it doesnt turn on when the car is turned on like it normally did, and when I have to manually turn it on it won't go off...

Anyone know whats going on?

Thanks!

 

_________________

fast1

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 12, 2005 9:40 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 419

Joined: 6th Nov 2004

Location: canberra
ACT, Australia

something going on. would have to look at a wiring diagrame to work it out, do they share the same earth? fues check them first.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 12, 2005 10:39 pm 
Fordmods Addict
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 7958

Joined: 1st Jun 2005

Gallery: 13 images

Ride: Falcon

Power: 237 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

Sounds like the BEM is playing funny buggers, but I don't know a thing about it..
http://www.fordmods.com/forums/documents.php?doc=47
bit of info here

 

_________________

ED XR8 Sprint - S-Trim, V500, 249rwkw
BF MKII F6 Tornado - 237rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 14, 2005 7:14 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 118

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Sydney
NSW, Australia

the radio and cig lighter share the same fuse. But checked the fuse and its fine..


cant work it out! radio wont turn off when car is turned off and when its on b4 i start the car, it turns off on ignition!

weird....

 

_________________

fast1

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jul 14, 2005 7:31 pm 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 100

Joined: 9th Mar 2005

Ride: EB

Location: dandenong melbourne
VIC, Australia

i think theres a controller unit for the radio its above the handbrake in the dash of course i know all ea-ed models have them but not sure on later ones and its above the handbrake if on earlier models
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jul 15, 2005 2:40 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

Smokings bad for you, he he...

But seriously, check the acc. relay.. sounds like it might have died. And if not that, then the BEM.


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 17, 2005 1:28 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 34

Posts: 118

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Sydney
NSW, Australia

where is the relay located??

Thanks!

 

_________________

fast1

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jul 17, 2005 3:05 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Posts: 2799

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Falcon

Location: Sydney
NSW, Australia

same place as the fuses.. the square looking things... one will say ACC relay or something next to it.. unplug it, and plug another one into it, and see if it helps...
good luck


Cheers

 

_________________

;++JustForDimSim++;

Cheap, fast and reliable.. choose 2.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Weird electrical problem ANSWER
Posted: Mon Jul 18, 2005 12:18 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 7

Joined: 17th Jul 2005

Location: mudgereebar
QLD, Australia

i can tell you for a fact that if it is an ef/el that you need to unplug the bem/bcm which is under the dash on the drivers side near the centre console, to get to it you need to take out the surround that goes around the instrument cluster and radio, if this doesn't work you need to buy a new one, which needs to be proggramed to your car before the car will start
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Weird electrical problem ANSWER
Posted: Mon Jul 18, 2005 1:13 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 7

Joined: 17th Jul 2005

Location: mudgereebar
QLD, Australia

i can tell you for a fact that if it is an ef/el that you need to unplug the bem/bcm which is under the dash on the drivers side near the centre console, to get to it you need to take out the surround that goes around the instrument cluster and radio, if this doesn't work you need to buy a new one, which needs to be proggramed to your car before the car will start
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 18, 2005 1:13 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6432

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 6 images

Possible BEM fault. See if you can swap it with a fellow EL driver's BEM.

 

_________________

5.6L of carbon footprint.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 18, 2005 3:48 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5587

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

Just a couple of things - could you post your results back to this thread ??
Do these before trying to chase a BEM, if you can.

1. Does your Cigarette lighter work okay now, i.e. 12v when ign s/w turned to ACC ??
2. If not, with the radio turned on and ign on, pull the RAD CIG LTR fuse - does the radio stay powered up when ign is turned off?? Does it do the same with the fuse inserted?? or does it now turn off with ign s/w??

STAFF ANS: 1. No 2. yes,yes,no If your answers match, there is no RAD CIG LTR power.

The reason I ask these things is that the radio receives 3 sources of power:
1. From parkers (front face lighting) - is this working okay ??
2. From radio/cig lighter fuse
3. From CRT LP (courtesy lights) fuse

The radio seems to be acting like it is only receiving CRT LP power - this means it runs without ign on, and turns off when ign is on - just like the courtesy lights do.
It may be possible that there is a problem with the radio itself and might affect BEM operation.
You can test this theory out by unplugging the plugs to the radio, and seeing if the cigarette lighter returns to normal (if not already), and the courtesy lights fade normally again.
So it may be radio, BEM or not getting power from radio/cig lighter line.

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 11:19 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names