Fordmods Logo

Rough idle after new plugs (and leads, cap and rotor) 

 

Page 1 of 1 [ 4 posts ] 

 
 Post subject: Rough idle after new plugs (and leads, cap and rotor)
Posted: Tue Jul 29, 2008 10:19 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1043

Joined: 7th Feb 2005

Location: Canberra
ACT, Australia

Noticed my economy on LPG had been slowly dropping recently so i decided to replace the plugs (well past due), now ever since it has idled rough. Thought I may as well change the leads, dizzy cap and rotor, all of which I discovered was well overdue.
First time I tried starting it took a few tries and once it kicked over a big plume of white smoke came from the exhaust and took 5-10 secs to clear up.

It runs better but still idles like crap.

Any ideas?

It runs fine on petrol.

Its a Vialle system.

 

_________________

1993 ED XR6 5speed Polynesian Green. Project car.

1998 EL XR8 Auto Hot Chilli Red. New daily and project

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 30, 2008 12:10 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 597

Joined: 4th May 2007

Ride: 1992 EBII Fairmont

Location: Aga
VIC, Australia

Something on the gas side will be out of tune.

The new parts will obviously work much better but the system would've been tuned to run with old s**t spark.

Pretty sure the ECU can adjust the fuel side (to a degree).
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 30, 2008 1:01 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

Sounds like you've disturbed a hose/line on the LPG side - balance, etc.
Dislodged any of the induction piping ??? Sucking air through the hose inlet under the throttle body ??

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Aug 02, 2008 4:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1043

Joined: 7th Feb 2005

Location: Canberra
ACT, Australia

Seeing its a factory Vialle Gas setup (though dealer installed) I tried the factory self tune function and everything worked fine and the car runs better than ever! Havnt driven it enough to gauge economy improvements yet

I used this procedure.

http://www.fordmods.com/forums/download.php?id=16284

 

_________________

1993 ED XR6 5speed Polynesian Green. Project car.

1998 EL XR8 Auto Hot Chilli Red. New daily and project

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 4 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 8:51 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names