Fordmods Logo

A rattle while in boost 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: A rattle while in boost
Posted: Mon Jan 17, 2011 12:58 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 13

Joined: 4th Jan 2011

Ride: ba mk2 xr6 turbo

Location: hervey bay
QLD, Australia

I have recently tighten my exhaust manifold bolts n found there is one bolt missing on the turbo to exhaust flange, could that b the reason why wen the turbo starts to spool I can hear a rattle or a chatter? I'm stumped
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: A rattle while in boost
Posted: Mon Jan 17, 2011 3:14 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 638

Joined: 16th Feb 2005

Ride: EA Turbo

Location: Melbourne
VIC, Australia

Yup, a mates F6 done this (the bolt just came loose and fell out) and it had a ticking noise. Put the missing bolt in.

 

_________________

1988 EA S-Pack|MPI|LSD|AIT turbo manifold|Garrett GT3540|3" Exhaust turbo back|Resprayed|microtech LT8s|60lb Injectors|Bosch 044 with surge tank|3000 RPM stall|Ported AU head|Wade turbo cam|Crow double valve springs|1.3mm MLS headgasket|C4 conversion|Built bottom end|10.6@125MPHi

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: A rattle while in boost
Posted: Mon Jan 17, 2011 3:39 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

Did you check the rest of the turbo bolts were tight?

If they are, its probably just the sound of exhaust gas escaping. At high speeds it can make a sound like a rattle.

If they arent tight, then its probably the turbo literally rattling around on the manifold.

Either way, new stud and bolt from Ford... $16.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: A rattle while in boost
Posted: Tue Jan 18, 2011 9:43 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 9453

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Fordrunner 5.0 Turbo

Location: Wollongong
NSW, Australia

If it wasn't an xr6t with the usual dodgy exhaust manifold bolts then I'd be inclined to say it was pinging as that sounds like a metallic rattle too.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: A rattle while in boost
Posted: Tue Feb 22, 2011 7:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 673

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

Does it go away when it's at full operating temp?

I have the same (what I think you mean) sound; and am confident it's oil not getting to the turbo. I warm my car up every morning, about the time it takes to finish a ciggy, but I avoid boosting hard until a few minutes into the drive.

The stock turbo oil line filter is under the inlet manifold, in the side of the block; this line removes the need for that, and has a inline filter halfway along it. I reckon the stock filter is blocked (140k's).

This is why I bought the speedflow oil line off ebay, and will hopefully have it fit in the next week or so (maybe even with valve springs). Will let you know if it fixes my problem.

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: A rattle while in boost
Posted: Thu Mar 10, 2011 1:00 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 673

Joined: 29th Jan 2006

Gallery: 8 images

Ride: BA XR6 Turbo

Location: Canberra
ACT, Australia

Problem fixed.

I have had the new line fitted since last Tuesday, and the the rattle was still there as the workshop left the mesh filter in the block. They took it out on Friday, and ever since then my turbo has only made the spooling sound it should... with no bearing rattle! The turbo is now getting a nice supply of oil at all times. Inspecting the factory filter did show much contaminents inside it.

+1 for removal of stock turbo oil filter and fitting of braided oil line w/inline filter. This is a must.

 

_________________

I like boost
http://www.venomexhaustworks.com.au

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: A rattle while in boost
Posted: Thu Mar 10, 2011 12:55 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 28

Posts: 13

Joined: 4th Jan 2011

Ride: ba mk2 xr6 turbo

Location: hervey bay
QLD, Australia

cheers mate ill take a look tonight found that manifold bolts r the problem with mine but new oil line n filters
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 3:03 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names