Fordmods Logo

Issues with EBII 6Cyl turbo 

 

Page 1 of 2 [ 24 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Issues with EBII 6Cyl turbo
Posted: Sun Oct 19, 2008 1:08 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

I got an EBII with snort kit on it, head was done last weekend, I have an interesting issue that has arisen. Just drove the car, all was going ok, but as soon as the turbo was about to spool, the car starts coughing and backfiring and carrying on. no boost. Turned the car off, opened the oil cap, the rocker cover was full of what I can only assume was oil smoke, pulled the dipstick, cranked the car, the same smoke pumped out the open oil cap as was pumping out the exhaust. not sure what cylinder or if it was all cylinders but it appeared to be on each stroke. car wil not fire. Oil pressure is off the meter. I am sure I have ruled out vacuum issues by now. I am pretty sure the pcv is working, just not sure where to turn with it at the moment? Suggestions?

Dave

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 1:27 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1687

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: 1994 ED Ricer

Location: Perth
WA, Australia

pull out ur plugs mate and have a look.. I had the same issue with my old motor...... yes the rings died... My plugs where covered in oil...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 1:38 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

yeah thinking thats gonna be the issue here too. once its cools down I'll pull em out and have a look. the thing its it runs fun at low revs, nice smooth motor.

I am starting to fear you may be correct though.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 1:41 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1687

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: 1994 ED Ricer

Location: Perth
WA, Australia

hmm mine ran like s**t didnt even idle....
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 1:46 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

don't tell me that, I am pretty close to chucking this engine though and throw another in. But if there is a better solution, I'd prefer that.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 1:51 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1687

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: 1994 ED Ricer

Location: Perth
WA, Australia

lets see what the plugs look like first
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 2:15 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 918

Joined: 6th Aug 2007

Gallery: 4 images

Ride: BA XR8

Location: Kellyville
NSW, Australia

dc_todd wrote:
don't tell me that, I am pretty close to chucking this engine though and throw another in. But if there is a better solution, I'd prefer that.

I would start to look at the ECU. It isn't cheap, but really not that expensive (wasting time) to have an aftermarket efi. As i installed mine, with tuning it was under $2500.

If your motor is f**k then it's prolly because its running on std eec??

Cheers

Daz

 

_________________

BA XR8 Boss 260
DAZFAB......Now Mobile
Mink = GAY
DAZFAB MEMBERS ,,,,DA22LE, XTT909, TERRORISTGHIA, TROYMAN, SWC, FAT245

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 2:30 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

yep, plugs covered in oil.. uggh.. not what I wanted to see..

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 2:35 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1687

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 5 images

Ride: 1994 ED Ricer

Location: Perth
WA, Australia

Sorry to hear man... Low km engine? or rebuild?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 4:50 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

orig 270k on it.. not too suprised.. but bad timing thats all.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 6:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 1667

Joined: 23rd Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: Boosted ED XR6, EBII Mont Wgn

Power: 252 rwkw

Location: Mildura
VIC, Australia

dc_todd wrote:
orig 270k on it.. not too suprised.. but bad timing thats all.


geez must of had a hard life.. mine had 185k on it before I boosted it, with no probs (only self inflicked ones :oops:)

 

_________________

Image
[SEXYR-6] ED XR6 T5 Turbo Build
[EBW-347] EB Wagon V8 Stroker Build
FordMods Member #1761

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 6:55 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

I don't think there was much iterest in maintenance by the previous owner. overall the car is not bad, engine wise... I think it is rings, head and gaskets have been done, it drives like a bit of a tractor when you try and go, But not having a gauge, I can't do a omp test. But i am sure this would show up what I am thinking. really not much else it could be. Maybe i should throw a stock exhaust manifold on and remove the turbo gear while I build up a more suitable motor.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 19, 2008 8:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 29

Posts: 975

Joined: 26th Nov 2004

Ride: el falcon

Power: 608 rwkw

Location: Waroona
WA, Australia

did u boost it before putting it on the dyno?

how much boost was it running?

it would have detonated and damaged rings/ring lands.

thats what happens when u boost a engine that is untuned.

 

_________________

# 1997 EL Falcon GLI - 600+rwkw

# 2008 FPV FG GTE - Xa Coilovers, 20x8/ 20x10 Fairladys

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 20, 2008 6:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 918

Joined: 6th Aug 2007

Gallery: 4 images

Ride: BA XR8

Location: Kellyville
NSW, Australia

I was thinking recently that, as you described the smoke coming frrom rocker cover and blowing dipstick out, could have a hole in a piston or 2...or 3.....

Bad luck mate

Daz

 

_________________

BA XR8 Boss 260
DAZFAB......Now Mobile
Mink = GAY
DAZFAB MEMBERS ,,,,DA22LE, XTT909, TERRORISTGHIA, TROYMAN, SWC, FAT245

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 20, 2008 11:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

DID you disconnect breather from throttle body ???
If its still connected you have boosted your crankcase !!
Simply disconnect and seal hole on t body..
Then put an oil seperator in line to air cleaner or induction tube...
Btw the PCV blocks off on boost also!! So there is no chance of crankcase breathing!!
Except through dipstick / oil seals...
Engine is possibly fine ???

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 24 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 8:54 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names