Fordmods Logo

Rev cut! in a xr6t mk1 

 

Page 1 of 1 [ 14 posts ] 

 
 Post subject: Rev cut! in a xr6t mk1
Posted: Mon Jul 09, 2007 10:45 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 28th Jun 2007

Location: Brisbane
QLD, Australia

Hi All,

I am new to this forum and was wondering if anyone could help. I have just purchase my xr6t and in 3rd gear it seem so stall at like 4500revs...

Any suggestions to this??

Thanks in advance.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jul 09, 2007 11:27 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 42

Posts: 2893

Joined: 24th May 2006

Gallery: 21 images

Ride: XH B&S ute, Navara 4x4

Power: 202 rwkw

Location: Bordertown
SA, Australia

Should make 5900. Sounds like crook plugs.

 

_________________

You'll ride a black tornado across the western sky

You'll rope an ol' blue norther and milk it 'till it's dry

Bulldog the Diamantina pin its ears down flat

Long before you take this cowboy's hat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 12:24 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 2563

Joined: 19th Feb 2007

Gallery: 21 images

Ride: 98 EL Futura

Power: 199 rwkw

Location: Lilydale
VIC, Australia

thats weird my dads XR6T revs over 6000rpm quite easily

 

_________________

EL Futura: CVE head, Wolf V500, ICE Ignition and Coil, 36lb injectors, Walbro 255lb, Paci comps, 3" exhaust, T5, Harrop Truetrac with 3.9s. Now with 198.9rwkw, (~185rwkw and 13.80 @99.1mph) with more power to come

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 2:06 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

could be alot of things.
common things to check

1. Who does the servicing and are they checking inlet and exhaust manifold bolts EVERY SERVICE as specified in the service book?

2. Check the wiring to the exhaust side cam angle sensor (rear end of head). I've seen them melt and cause all sorts of running issues.

Also, how fast are you driving to be doing 4500rpm in 3rd gear?

3. Check fuel pressures etc.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 3:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 704

Joined: 19th May 2006

Gallery: 1 images

Ride: 2003 BA XT

Power: 141 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

xpression wrote:
Also, how fast are you driving to be doing 4500rpm in 3rd gear?


In a 4 Spd auto, it would be about ~170ish, as I have done a couple runs on the dyno and its about that.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 6:36 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 839

Joined: 10th Sep 2006

Gallery: 3 images

Ride: V8 Falcon, Nissan Patrol

Location: Brisbane, Bouncing off 5800RPM
QLD, Australia

so if its not doin about 170, then maybe a problem in dash???

 

_________________

1993 Ford Fairmont EB II 5.0L V8 Wagon
1992 Nissan Patrol TI 4.2L Diesel 4x4 Wagon

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 10:46 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 140

Joined: 7th Jul 2007

Gallery: 21 images

Location: sidunee
NSW, Australia

it could be overboosting in the higher gears.

or possibly torque tags on the computer.

isit edited or stock.

 

_________________

bf xr6turbo siemens injectors, full plazmaman 800 hp intercooler kit, 5 inch cat and custom dual 2.5 inch zorst, billet flywheel with mal wood clutch kit, braided hoses, big brakes, 3.2L surge tank/w twin 044's rebuilt motor with forged and billet everything 420+ rwkw on 98. holden killer.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 12:45 pm 
Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 4653

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Drives Like Fun

Power: 318 rwkw

Location: Melbourne Interior: Cappucino Exterior: Sparkling Burgundy
VIC, Australia

Moved to Forced Induction Workshop

Problem sounds like symptoms of a possible generic edit being loaded ? I know another member on here has similar symptoms with his XR6T - seems to blow out spark at 4500 + in the rev range...maybe try closing up plug gaps in the interim ?

 

_________________

Vic Cruises & Events

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 6:46 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 97

Joined: 5th Mar 2006

Location: qld
QLD, Australia

check the coils they are s**t. and speed cut might also be an issue.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 6:58 pm 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 140

Joined: 7th Jul 2007

Gallery: 21 images

Location: sidunee
NSW, Australia

iv been thinking about this for a few hours...

it may be worth checking the boost control solonoid. next to the battery.

if u spray wd40 into the solonoid it may fix this, being a mk1 its a few years old they get a bit sticky after a while and if the computer IN STOCK TRIM cant controll the boost properly it will put a stop to all the fun as it thinks u have a bleed valve on it. referencing from the 2 boost sensors.

spark plug gap should be .79 or .80 as said before if u have an edit.


if u have an edit, as we dont know yet, it may be the case that your torque tags or rpm limit havnt been adjusted properly.

will it rev to 6k in first and second if it does it may be a speed limiter edit or a ford reflash will fix this.


best thing if its stock is to get ford to have a look and reflash the computer.

you may also have an edited computer with the flash tuner onsold to a nother person with the tune left in your car.

 

_________________

bf xr6turbo siemens injectors, full plazmaman 800 hp intercooler kit, 5 inch cat and custom dual 2.5 inch zorst, billet flywheel with mal wood clutch kit, braided hoses, big brakes, 3.2L surge tank/w twin 044's rebuilt motor with forged and billet everything 420+ rwkw on 98. holden killer.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 7:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 42

Posts: 2893

Joined: 24th May 2006

Gallery: 21 images

Ride: XH B&S ute, Navara 4x4

Power: 202 rwkw

Location: Bordertown
SA, Australia

^^^^There is a very detailed doco on how to do this on the xr6turbo site.
Well worth the time to do this IMO. And try to do it when you service the car from then on.

 

_________________

You'll ride a black tornado across the western sky

You'll rope an ol' blue norther and milk it 'till it's dry

Bulldog the Diamantina pin its ears down flat

Long before you take this cowboy's hat

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 10, 2007 10:25 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 28th Jun 2007

Location: Brisbane
QLD, Australia

Thanks guys, I really appreciate all your help. I really had no idea what could be wrong... was really spinning me out.

As far as I know its got an air filter, exhaust and thats pretty much it.

A little background I bought the car from a second hand car yard and I know the person who owned it prior it being traded in. I really don't know if he would have done anything to the computer. The car has a 3month warranty with the car yard but I don't know whether I trust them to check it out.

It couldnt possibly be a speed cut because I am only doing about 130ish...

I was talking to someone on the XR forums and they mentioned checking out Elite Automotive in Brisbane Southside. So I might take it them and see if they can help as well, they also do flashing.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 11, 2007 12:37 am 
Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 4653

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Drives Like Fun

Power: 318 rwkw

Location: Melbourne Interior: Cappucino Exterior: Sparkling Burgundy
VIC, Australia

I'd go with your instincts there...second hand car yard warranty = peanuts...they will know next to nothing...I'd personally prefer them to not touch anything (if it were me).

 

_________________

Vic Cruises & Events

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 11, 2007 10:04 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 40

Posts: 140

Joined: 7th Jul 2007

Gallery: 21 images

Location: sidunee
NSW, Australia

there could be a possibility the exhaust is causing over boost in 3rd.


paul at elite will sort you out he is a good bloke....

 

_________________

bf xr6turbo siemens injectors, full plazmaman 800 hp intercooler kit, 5 inch cat and custom dual 2.5 inch zorst, billet flywheel with mal wood clutch kit, braided hoses, big brakes, 3.2L surge tank/w twin 044's rebuilt motor with forged and billet everything 420+ rwkw on 98. holden killer.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 14 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 11, 2017 10:51 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names