Fordmods Logo

turbo no spool :( 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: turbo no spool :(
Posted: Thu Aug 14, 2014 8:02 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 49

Joined: 1st Apr 2011

Gallery: 8 images

Ride: Eb II XR6

Location: kalgoorlie
WA, Australia

I've just finished installing a turbo onto my 6 cyl eb falcon. On start up I noticed that the impellor doesn't start spooling until I hit roughly 2500 rpm. Then if I drop off the revs back to idle it just seems to free wheel until it stops again. At first I thought the turbo wasn't getting oil and had ceased. That was not the case and I can turn it freely by hand. My thoughts are that the wastegate is stuck open. Is there anyway to confirm this without taking it off?

 

_________________

EBII SXR6 White, manual, el dash and door trims, ba xr front seats, serpentine belt, electric fans and a turbo
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/just-another-white-eb-t114629.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Tue Aug 19, 2014 9:21 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 49

Joined: 1st Apr 2011

Gallery: 8 images

Ride: Eb II XR6

Location: kalgoorlie
WA, Australia

Pulled the wastegate off and it seems to be working fine. Not sure what the problem is. Anyone got any ideas? When spinning even at higher revs it doesn't seem to make boost either. I've checked all my intercooler piping for leaks but it's all sealed. I'm new to turbos so this has me stumped

 

_________________

EBII SXR6 White, manual, el dash and door trims, ba xr front seats, serpentine belt, electric fans and a turbo
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/just-another-white-eb-t114629.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Wed Aug 20, 2014 12:14 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1319

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

what turbo is it?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Wed Aug 20, 2014 6:50 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 49

Joined: 1st Apr 2011

Gallery: 8 images

Ride: Eb II XR6

Location: kalgoorlie
WA, Australia

Cheap one from an early spoolin boost kit. Not many k's through it and it seems to be working fine.

 

_________________

EBII SXR6 White, manual, el dash and door trims, ba xr front seats, serpentine belt, electric fans and a turbo
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/just-another-white-eb-t114629.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Thu Aug 21, 2014 8:52 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 39

Posts: 16

Joined: 19th Apr 2009

Ride: series 2 EB turbo/ xd mont 302

Location: hobart
TAS, Australia

When you say you checked the wastegate did you ensure the metal "o" ring was in there, as I got caught out once when I didn't know it had fallen out when installing the gate.

Also has this been running with a turbo prior to this no boost issue? post a pic of your manifold & gate set up.

 

_________________

EB series 2,super lows, t04,custom manifold,3inch dump,custom intercooler water spray ,bosch 023,OBX fpr,custom tuned j3,shift kitted auto,18's,fairmont interior.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Fri Aug 22, 2014 9:40 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 9453

Joined: 9th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: Fordrunner 5.0 Turbo

Location: Wollongong
NSW, Australia

How big is your turbo and what's your rear housing size?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Sat Aug 30, 2014 6:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

Are you checking while driving under load ?

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Mon Sep 01, 2014 11:06 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 49

Joined: 1st Apr 2011

Gallery: 8 images

Ride: Eb II XR6

Location: kalgoorlie
WA, Australia

I managed to solve the no boost issue. The welds were too close to the bolt holes and the manifold wasn't sitting flush. I trimmed off some of the welds and now it sits much better and spools as it should. My only concern now is when i hook up the boost gauge it barely gets to 3psi and only starts making boost at 3500 rpm. Its running and making boost now so thats kind of a win, I'll have more of a tinker when the new exhaust gets done.

 

_________________

EBII SXR6 White, manual, el dash and door trims, ba xr front seats, serpentine belt, electric fans and a turbo
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/just-another-white-eb-t114629.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Wed Sep 03, 2014 10:21 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 32

Posts: 211

Joined: 21st Oct 2010

Ride: turbo falcon

Location: adelaide
SA, Australia

Use 13mm headed bolts or better still studs/brass nuts for the log manifolds. Make sure there are no exhaust leaks, sealing ring fitted to waste gate with gasket sitting on top of that, boost leak test cooler piping at 10psi with air compressor checking for leaks with soapy water. Exhaust will need to be at least 2.5" too. Turbos will only make boost under load eg being driven on the road, free reving in neutral wont do much of anything unless using antilag haha.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Thu Sep 04, 2014 9:30 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 64

Posts: 3552

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Power: 482 rwkw

Location: Penrith
NSW, Australia

If it makes boost just reving with no load?
The turbo would be too small..

 

_________________

As in ZOOM 126 edition
331 Dart block,3.25/ 4340 steel crank, Oliver rods,TFS ported track heat heads, TFS track heat inlet Twin SC61 turbo's
Project 1UZ-EF has started.. S475 Turbo 4.0 V8 Mustang Celica.....

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Sat Sep 06, 2014 12:58 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 31

Posts: 49

Joined: 1st Apr 2011

Gallery: 8 images

Ride: Eb II XR6

Location: kalgoorlie
WA, Australia

I have yet to check boost under load. I'm new to the boosted scene so info like this helps heaps. I need to run the hose through the fire wall and mount the boost gauge inside the car. This should happen today and hopefully get it out of the shed and onto the road.
Turbo_Will- I currently have a 2.5" exhaust but am getting a 3" one with high flow cat fitted next Friday so that should help.

 

_________________

EBII SXR6 White, manual, el dash and door trims, ba xr front seats, serpentine belt, electric fans and a turbo
http://www.fordmods.com/the-garage-f53/just-another-white-eb-t114629.html

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: turbo no spool :(
Posted: Sun Sep 07, 2014 8:41 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 32

Posts: 211

Joined: 21st Oct 2010

Ride: turbo falcon

Location: adelaide
SA, Australia

Yep try driving it should have the gate open by 3000rpm. Yep ebxr8380 the turbos in our older kits were on the small side but perfect for a street car, we ran 11.9/117mph with one in a street spec eb. Yea mate 3" will be perfect for it. Any questions man feel free to give us a call.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 2:28 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names