Fordmods Logo

351c not firing. 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: 351c not firing.
Posted: Sun Apr 03, 2011 9:39 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 4

Joined: 2nd Oct 2005

Ride: EL Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

Hi all.

I nearly finished my little project and have hit a wall. I have put a 351c into a 1990 ford maverick and cannot get it to start.

The car

1990 Ford Maverick 4X4, Nissan 4-speed auto, super low stall converter. Gearbox still runs the computer, but computer is not connected to engine at all.

The motor
1972 351 2V Cleveland running 302 heads. Compression 12.5:1. Engine blueprinted and balanced, port matched etc. Home made 4-2-1 headers. .030 overbore, and it's a longrod. 600cfm Holley 4 barrel with vac secondaries.

The motor turns on the starter fine. The carb is delivering fuel, the Plugs have spark.
The coil has 12.09 volts on ignition, 10 volts while cranking.
A comp test gave me between 190 and 225 psi.

A check on the plugs reveals them to be wet with fuel

I have double checked the cam timing, and played with the distributer timing, mixture screws etc.

I am at a complete loss. I reckon it's something mindlessly stupid I've missed, but buggered if I know what it is.

All help greatly appreciated :)

Cheers,

Ric

 

_________________

Life begins at 200kph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 351c not firing.
Posted: Sun Apr 03, 2011 9:43 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6432

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 6 images

Is the distributor 180° out of phase?

 

_________________

5.6L of carbon footprint.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 351c not firing.
Posted: Sun Apr 03, 2011 9:58 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 4

Joined: 2nd Oct 2005

Ride: EL Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

Nope. Double checked dizzy, definitely have the firing order the right way round and not 180deg out.

 

_________________

Life begins at 200kph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 351c not firing.
Posted: Mon Apr 04, 2011 11:11 am 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Pull a lead off and check you actually have spark.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 351c not firing.
Posted: Tue Apr 05, 2011 12:25 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 40

Posts: 4

Joined: 2nd Oct 2005

Ride: EL Futura

Location: Melbourne
VIC, Australia

Spark was weak, and the fancy pants coil I had for it has been cracked. I have redone and checked all the earthing, and a new coil should be here later today. Hope this fixes it :)

Cheers,

Ric

 

_________________

Life begins at 200kph

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 6:18 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names