Fordmods Logo

5ltr EF not running 

 

Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: 5ltr EF not running
Posted: Thu Apr 29, 2010 12:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 8

Joined: 29th Apr 2010

Ride: Ford Fairmont

Location: Churchill
VIC, Australia

G'Day all

New to the forum, glad to be here.

Have a continuing problem with my EF 5ltr, has not been starting on petrol and has just stopped running on gas, prior to this was running fine on gas but using quite alot of gas.
Thought it might have been air flow meter but have not got $300 to get a change over. Is there anything that can be suggested to help me get it going again, I am not a mechanics bum hole so have no idea what to do and I am on a pension so have next to no money. Need help desperatly PLEASE.

Thanks heaps
Johno

 

_________________

95 EF Fairmont full tickford body kit 5ltr auto dual fuel

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Thu Apr 29, 2010 1:46 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

how old is the gas system? it may be the easiest to fix first.what type is it,can you name the brands used for the converter and other parts.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Thu Apr 29, 2010 3:00 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 8

Joined: 29th Apr 2010

Ride: Ford Fairmont

Location: Churchill
VIC, Australia

Not sure what type it is Hans, will get back to you on that.
Had the car for 5 yrs gas was in it when I bought it not sure when it went in.
Thoroughly cleaned air flow meter was full of junk, did nothing, still won't start

Thanks Johno

 

_________________

95 EF Fairmont full tickford body kit 5ltr auto dual fuel

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Thu Apr 29, 2010 3:52 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

It's unlikely to be the MAF because although it's pivotal in load calculation, it has no bearing on LPG delivery. Even if the MAF has failed the ignition will still work, in fact even if the EEC has failed you will still get 10degree locked spark provide by the TFI module.
Your problem is most likely ignition related. The first thing to do then is pull a plug lead off and stick a screwdriver up it, lay it on the intake with about a 5mm gap and see if the spark jumps across when cranking?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Thu Apr 29, 2010 4:21 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 340

Joined: 4th Nov 2009

Ride: EFII Fairmont XR8

Location: hobart
TAS, Australia

Question: Is there any PETROL in the tank?

The reason I say this is that your LPG system requires petrol to start the car, before it automatically switches over to LPG.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Thu Apr 29, 2010 5:18 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Ah yes good point.
Also check that the LPG system cuts the fuelpump and the injector power when it switches over to gas. Sometimes the injectors and/or fuel pump have been killed due to the LPG system not switching off power to them while running.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Thu Apr 29, 2010 7:31 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 8

Joined: 29th Apr 2010

Ride: Ford Fairmont

Location: Churchill
VIC, Australia

thepistonhead wrote:
Question: Is there any PETROL in the tank?

The reason I say this is that your LPG system requires petrol to start the car, before it automatically switches over to LPG.

Fair question,Yep 3/4 tank. Car was running fine on gas yesterday, has not been running on petrol for a couple of months. When petrol was working would get very bad pinging under load and no top end at all, would just cough and splatter. Same thing happened to my mates Landcruiser and turned put to be MAF, he changed it a fixed the prob so thats why I was wondering if my trouble was similar.

Thanks
Johno

 

_________________

95 EF Fairmont full tickford body kit 5ltr auto dual fuel

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Fri Apr 30, 2010 12:20 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

check for a spark at the plugs,if not it could be coil or tfi module-i had to change mine,6 cyl and v8 are the same listing,im using the 6 cyl one.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Fri Apr 30, 2010 5:35 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 8

Joined: 29th Apr 2010

Ride: Ford Fairmont

Location: Churchill
VIC, Australia

hans hartman wrote:
how old is the gas system? it may be the easiest to fix first.what type is it,can you name the brands used for the converter and other parts.

Hey Hans,

System is all IMPCO Model L and is about 10 yrs old. I managed to get it started on gas with a jump start from my Patrol, but still won't run on petrol. Was told that it could be TFI and that the hall effect could go next and that I was best to replace the entirs dizzy set up, would this be the best way or not?

Thanks
Johno

 

_________________

95 EF Fairmont full tickford body kit 5ltr auto dual fuel

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Fri Apr 30, 2010 5:43 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

Johno1467 wrote:
hans hartman wrote:
how old is the gas system? it may be the easiest to fix first.what type is it,can you name the brands used for the converter and other parts.

Hey Hans,

System is all IMPCO Model L and is about 10 yrs old. I managed to get it started on gas with a jump start from my Patrol, but still won't run on petrol. Was told that it could be TFI and that the hall effect could go next and that I was best to replace the entirs dizzy set up, would this be the best way or not?

Thanks
Johno

try the tfi module first,about $60.i find the internal hall and pip gear to be reasonable,if you can get a second hand 6cyl. one it sould be ok.the impco converter can be rebuilt with a repair kit if the diapham is playing up.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Fri Apr 30, 2010 5:48 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

If you got it to start on gas it won't be the ignition components. Gas is harder to ignite than petrol. Look at your fuel pump and/or injectors.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Fri Apr 30, 2010 5:57 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 8

Joined: 29th Apr 2010

Ride: Ford Fairmont

Location: Churchill
VIC, Australia

XR9UTE wrote:
If you got it to start on gas it won't be the ignition components. Gas is harder to ignite than petrol. Look at your fuel pump and/or injectors.


Ok I will look at injectors, as I removed the cover in the boot and heard the fuel pump working just the other week.

Thanks
Johno

 

_________________

95 EF Fairmont full tickford body kit 5ltr auto dual fuel

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Fri Apr 30, 2010 6:02 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

Johno1467 wrote:
XR9UTE wrote:
If you got it to start on gas it won't be the ignition components. Gas is harder to ignite than petrol. Look at your fuel pump and/or injectors.


Ok I will look at injectors, as I removed the cover in the boot and heard the fuel pump working just the other week.

Thanks
Johno

change the in line filter first,then the injectors and or the pressure regulator,you cancheck the pressure at the valve on the front fuel rails.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Sat May 01, 2010 7:16 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 50

Posts: 8

Joined: 29th Apr 2010

Ride: Ford Fairmont

Location: Churchill
VIC, Australia

OK here is where I am at, I have replaced the inline filter, was full of fuel and leaked all over me (yuck). There is no fuel at the front of the line and now it would appear that the fuel pump is not working :evil: . I have made the decision to take it to a proffesional mechanic to see if they can work out the problem for me and get me going again, will have to hope he will let me pay him off or something.
Anyway I would like to thank each and every one of you that gave me excellent advice and persisted with me through my problem.

THIS FORUM ROCKS!!!! :D :D

I have also decided to put the car up for sale in the near future after I have sorted out this problem. Will put up a post on here as soon as I am ready.

Once again THANK YOU for your help.

Johno

 

_________________

95 EF Fairmont full tickford body kit 5ltr auto dual fuel

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 5ltr EF not running
Posted: Sat May 01, 2010 7:29 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 340

Joined: 4th Nov 2009

Ride: EFII Fairmont XR8

Location: hobart
TAS, Australia

Good stuff, thought it may be on the petrol side of things.

Could you let us know how much it costs you to get a new pump put it (specifically labor costs)

Also, new fuel pumps replacement kits can be found on eBay for around $70-80, but they are no name OEM's. I believe the bosch ones are in the 2-300 price range.

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 11:07 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names