Fordmods Logo

AU Tickford 5.0L into an EF 

 

Page 1 of 1 [ 8 posts ] 

 
 Post subject: AU Tickford 5.0L into an EF
Posted: Wed Nov 26, 2008 3:59 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 5th Mar 2007

Location: Sydney
NSW, Australia

This is a mod I've been fantasising about for a bit. I've priced up and budgetted for all the parts, the thing I'm battling with is whether or not it can be done (without completely modifying the engine bay)

According to this;

http://www.fordmods.com/forums/about-th ... 31883.html

;you can fit an AU 6 into an EF with a fairly simple k frame modification. As far as I can assume the XR8's came with similar mounts and wiring, and as such it shouldn't be too much more of an effort to fit an 8 instead of a 6, but I can't find any doccumentation that suggests anyone has successfully done it before, so I'm understandably nervous about shelling out the several thousand $'s for the parts only to find it would be cheaper to just go buy an AU XR8...

So, has anyone here successfully dropped an AU Tickford into an EF??

Is there anything else I need to take into account other than the mounting/wiring??

 

_________________

E-series

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 26, 2008 4:10 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Yep,
use the AU 5.0 engine mounts on your K-member.
and you can use the entire AU 5.0 harness in your EF so you can maintain the AU EEC if you want to.
Nic has done this and we flashed the smartshield out of his EEC so it works without the AU key and body module.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 26, 2008 5:23 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 61

Joined: 5th Mar 2007

Location: Sydney
NSW, Australia

Awesome!

Very reassuring to know someone has done this before.

What exactly is involved in flashing the EEC? I don't know a whole lot about ECU's..

 

_________________

E-series

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Nov 26, 2008 11:40 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

We need your EEC and we'll hook it up on the bench and reprogram the flash memory with smartshield turned off.
Ive done exactly this with my XG 5.0 van.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 28, 2008 12:35 am 
Stock as a Rock
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 150

Joined: 10th Mar 2008

Ride: ED EF and AU V8s

Location: Perth
WA, Australia

As pete said above,

I did the same to my EF, all the wiring is farely straight forward, just a matter of splicing the two harness to gethere, and running the ABS one speratly (miissing from the AU engine harness). Also this allows you to remvoe the auto ecu if you are planing on staying auto, and gives you a nice shift pattern too.

This set up now will also alow me to drop in a TE engine complete with out fuss :D

 

_________________

Too many cars atm

ED sprint
EF Fairmont V8
AU ghia V8

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 28, 2008 8:40 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 29th Jul 2008

Ride: TE T3

Location: perth
WA, Australia

Hey Nic or Pete have you got anymore information on the engine swap as i'm about to put a Au S1 TS50 motor and auto into my EB S2 Fairmont Ghia.
I have been told that the best way to do it is to use Au eecv and splice into EB harness is this correct??. If so any recommendations for people in perth to do the wiring and flashing of the computer?
All the mechanical is straight forward enough but wiring is not my strong point so any help appreciated.
Steve
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 28, 2008 11:27 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Well Steve, I spliced the AU EEC harness into my XG van but for someone who is not confident with wiring you may want to use an entire AU harness. There's still some things to overcome like temp gauge and tacho...the easy fix is to use an EF-up cluster.
I can help you with the reflash but I simply don't have the time for wiring.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 28, 2008 11:36 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 4

Joined: 29th Jul 2008

Ride: TE T3

Location: perth
WA, Australia

Thanks for that. PM sent
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 8 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Mon Dec 18, 2017 10:16 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names