Fordmods Logo

Boss v8 noises when starting 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: Boss v8 noises when starting
Posted: Tue Dec 26, 2006 1:04 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 6

Joined: 23rd Dec 2006

Location: Melbourne
VIC, Australia

im just wondering if anyone knows the deal with the boss v8's when starting em. mines series 1 GT n somtimes when i kick it over, particularly when its cold it'll tap for a couple seconds before the oil gets pumping. i asked ford about it n they reckon its coz of the thin oil used and not to worry bout it. is this true or should i be taking up whats left of my warranty? also when starting, around 3 times out of 10 itll makes this other suctiony type noise, which it hasnt done until this year. it just doesnt sound healthy. any1 know, or heard of what could be causing it?

 

_________________

There's nothing quite like a V8.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 26, 2006 1:10 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 53

Posts: 1

Joined: 20th Mar 2006

Ride: BA MKII GT

Location: perth
WA, Australia

Hi there i have just had my cam chain tensioner replace by ford as they say the old ones bleed off causing that noise ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 26, 2006 1:35 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

thin oil will cause the tapping, the other one you should get checked out.

In any case report back when you find out/fix whatever it is.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 26, 2006 4:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 912

Joined: 6th Nov 2004

Ride: XR8

Power: 238 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Mine does it for 1 or 2 secs, then goes away, ive been told its just the oil coming up to pressure.

 

_________________

03 XR8 ute.... 251.5rwkw and counting
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Dec 27, 2006 12:50 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 6

Joined: 23rd Dec 2006

Location: Melbourne
VIC, Australia

hmm thanx for that. best i go get that secondary noise checked out then

 

_________________

There's nothing quite like a V8.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Dec 27, 2006 1:58 pm 
ACT Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 6275

Joined: 24th Nov 2004

Ride: '06 BF GT-P

Power: 293 rwkw

Location: Canberra
ACT, Australia

Having said that, what oil are you running?

The oil cap recommends Castrol Edge 0W-40 on my GT-P. But it's relatively new (06 model), I believe earlier on they were recommending an even thinner oil.

 

_________________

1998 DL LTD in Sparkling Burgundy, daily, 302W, stereo, slow - 97.5rwkw
2006 BF GT-P in Ego, mods. 293rwkw - 12.427@109 - 0-1000m 24.838@221

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Dec 27, 2006 2:04 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 291

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL GT - T2 TS50

Location: Cairns
QLD, Australia

Does it tap or rattle? timing chain tensioners were a problem in the BA's. From dead cold they will rattle on startup.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Dec 27, 2006 2:07 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 912

Joined: 6th Nov 2004

Ride: XR8

Power: 238 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

data_mine wrote:
Having said that, what oil are you running?

The oil cap recommends Castrol Edge 0W-40 on my GT-P. But it's relatively new (06 model), I believe earlier on they were recommending an even thinner oil.


Ive been using Castrol Formula R 0W-40 on my 260, doesnt seem to phase it a bit, but think i will be changing to a 10w-30 later on.

 

_________________

03 XR8 ute.... 251.5rwkw and counting
Image

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 30, 2006 8:07 am 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 45

Posts: 33

Joined: 2nd Jan 2006

Gallery: 11 images

Location: Greymouth
New Zealand

My FPV Pursuit has that tapping on start up too, and I was told the same thing, But it took me ages to hear it tap and I don't know why, but now I know its there I hear it all the time, but it doesn't seem to do it that much when its warm. But let us know what the other problem is mate, then we can get ours checked out too. :D

 

_________________

2007 FPV GT Cobra 302, 6 speed manual, 6 pot Brembo's.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Dec 30, 2006 4:03 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 2517

Joined: 7th Nov 2004

Gallery: 4 images

Ride: LS3 VF

Location: Bunbury
WA, Australia

GT's have always been 0W40 IIRC..
XR8's have a book spec of 10w/30 however ford changed the spec to 15w40 in mid 2004 and backdated it to cover all XR8's...

also the suction noise is likely to be a vaccuum line split etc..
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 10:08 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names