Fordmods Logo

Car won't start!! 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Car won't start!!
Posted: Thu Dec 29, 2005 5:28 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 169

Joined: 27th Jun 2005

Gallery: 6 images

Ride: EF XR8 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Hey guys, having dramas with my ef (xr8) the car won't start sometimes,
i turn the ignition on, all reds come on but the final turn does nothing.. have had starter motor cleaned , terminals checked etc but still playing up?? have been told it could be the body control module?? or ignition switch any ideas??

 

_________________

EF XR8 5spd: 302ci /178rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 29, 2005 6:00 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 1380

Joined: 13th Dec 2004

Gallery: 1 images

Ride: BA GT

Location: Perth
WA, Australia

is it the bem?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 29, 2005 6:03 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5858

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: '95 EF's

Location: Leederville
WA, Australia

check the CRT LAMP fuse - controls the smartlock. you never know! :)

 

_________________

R.I.P. Scotty

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 29, 2005 6:14 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2718

Joined: 27th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EF & VTR1000

Location: Wollongong
NSW, Australia

hold the ignition key on (start position) and hit the dash (on top, and next to your left leg) and see if it starts, if it does its a loose solder in the BEM board.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 29, 2005 8:51 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 482

Joined: 6th Nov 2004

Gallery: 3 images

Ride: EBII 220kw Tickford powered.

Location: Belconnen, Canberra
ACT, Australia

A little more info might help us narrow the problem down, so lets start with the first question;

When you turn the key to the "on" position, does the smartlock light go out after 1 or 2 seconds when it won't start?

 

_________________

The car should be called "Frankenstien". EBII GLi skeleton, AU T2 220kw heart, AU2 brain, EF/EL for everything else.

"Bitza" Member 28 on FORDMODS v1.0 Joined 28-04-2002
"TS50EB" Member 300 on FORDMODS v1.1 Rejoined 6-11-2004

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Dec 29, 2005 9:02 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 36

Posts: 7287

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: 1994 ED XR8 Sprint

Location: Somewhere in
QLD, Australia

is it an auto?

 

_________________

Banned

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 30, 2005 5:56 pm 
Fordmods Newbie
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 14

Joined: 29th Dec 2005

Gallery: 3 images

Ride: XD

Location: CENTRAL COAST
NSW, Australia

I HAD THE SAME PROBLEM ON MY XD FALCON AND AFTER SPENDIN ABOUT 100 BUCKS I FOUND OUT IT WAS THE IGNITION SWITCH TRY REPLACING THAT IT MAY BE THE PROBLEM
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 03, 2006 11:55 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 169

Joined: 27th Jun 2005

Gallery: 6 images

Ride: EF XR8 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Car did not want to start the other day, so I hit the top of the dash as I tried to start it, and it worked. I was told the body control module is in there and it can be a problem....

 

_________________

EF XR8 5spd: 302ci /178rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 03, 2006 7:49 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 41

Posts: 259

Joined: 7th Sep 2005

Ride: BA mk11 XR6T UTE ,v8 fairmont gh

Location: perth
WA, Australia

had the same problem, seems the smartlock security is attached to the ignition barrel, when the key passes through, it also engages the smartlock system, disabling it. But as the components wear, a cheap little plastic clip, which holds the wiring and lock for the smartlock, which inturn contains all the intricate little springs, which the key engages. Well this clip snaps and the whole lot either comes apart in 1 go, or it floats there till that 1 day it finally goes, in the meantime it just gives you headaches. This maybe your fault, suggest having a look at the ignition barrel.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Jan 06, 2006 2:08 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 30

Posts: 276

Joined: 3rd Jun 2005

Ride: XR8 BA

Location: Perth
WA, Australia

i had a simular problem when i was workin in tom price, thorght it was the interior light fuse as bob sed, i was warned that may stop me from startin the car, changed batterys in the remotes, in the end after f**k round for half the day, it was the battery couldnt take the heat or something , so u might wanna check that if all elce fails :?

 

_________________

Contact: slr5k@hotmail.com

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Jan 07, 2006 11:31 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 37

Posts: 3

Joined: 6th Nov 2004

Location: Adelaide
SA, Australia

Found my ED to do the same sometimes.
99% of the time it occurs when the cabin temp is rather hot (car parked in the sun)
Holding the key against resistance in the start position for a few secs and it suddenly kicks to life.
May also be a fuel regulator/fuel pump issue.

Bit of a worry when you go to start your car after putting fuel in, line up of cars waiting for fuel and it wont start. :?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:01 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names