Fordmods Logo

Car wont bloody start (again). 

 

Page 1 of 2 [ 17 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Car wont bloody start (again).
Posted: Fri Nov 14, 2008 5:44 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Ok, i got a bit of a conundrum.

I have a 95 EF XR8, I went to fill it up at a servo around the corner from me. After filling up I turn the key as per normal and it doesnt start. She cranks over but doesnt fire. No cough or splutter.

Now I will be looking at the fuel pump tomorrow, hoping that there is a loose connection or what not. Is there anything else i should be looking at?

Im pretty sure the pump is whirring at start up, bit i will see tomorrow. Still a bit p****d off about getting a tow about a km from home.

Also pump is a walbro 255.

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 5:53 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 1597

Joined: 20th Mar 2005

Ride: EDL Fairmont Wagon/AU XR8 Ghia

Location: Riverstone
NSW, Australia

Just been through a similar thing. Check for spark, could be coil or dizzy (the TFI module at least). I never actually got mine to fire in the end, I just replaced the engine...

 

_________________

=1994 ED Wagon GLi body/EL Fairmont spec with *ALL* EL running gear.=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=65695
=1998 EL Futura Sedan - The EF Fairmonts Replacement=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=106588

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 5:59 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Well it has happened before, after getting a tow back, i went out to the car and it fired as per normal, thats why i think something may be loose.

Also have another motor here to go in. :D

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 6:06 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 56

Posts: 1597

Joined: 20th Mar 2005

Ride: EDL Fairmont Wagon/AU XR8 Ghia

Location: Riverstone
NSW, Australia

schnoods wrote:
Well it has happened before, after getting a tow back, i went out to the car and it fired as per normal, thats why i think something may be loose.

Also have another motor here to go in. :D
How bloody annoying is that. Check your relays are in the whole way too, especially the ones under the water bottle!

 

_________________

=1994 ED Wagon GLi body/EL Fairmont spec with *ALL* EL running gear.=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=65695
=1998 EL Futura Sedan - The EF Fairmonts Replacement=
Build Thread: viewtopic.php?f=53&t=106588

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 6:21 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 46

Posts: 3763

Joined: 25th Nov 2004

Gallery: 6 images

Ride: EFII 5.8 NOS TerroristGhia

Power: 274 rwkw

Location: Sydney Australia
NSW, Australia

Sounds like overheated TFI to me. Check and replace as necessary.
Brett

 

_________________

The Terrorist ED Retired due to RUST.
The TerrosistGhia, EF Ghia 351 EFI 5 Speed.
Millennium Falcon, Sleeper EL DOHC 6 Speed Manual EFI LPG
Member#1131
I didn't Vote for Multiculturalism, DID YOU!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 6:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

TerroristGHIA wrote:
Sounds like overheated TFI to me. Check and replace as necessary.
Brett


Ok what is a TFi? where is the TFI?

Will also check the relays under the woter bottle.

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 6:44 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

schnoods wrote:
TerroristGHIA wrote:
Sounds like overheated TFI to me. Check and replace as necessary.
Brett


Ok what is a TFi? where is the TFI?

Will also check the relays under the woter bottle.
TFI is on the side of the dizzy,grey block--repco quoted me 90 bucks for a new one a few weeks ago.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 8:13 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 108

Posts: 927

Joined: 27th Sep 2007

Location: Adelaide
SA, Australia

I have had this prob on another car, it was a six though. exact same symptoms as when the ignition module was starting to go on my old eb.
But knowing my track record with advice lately, it could be a flat tyre :?

 

_________________

165 Killer Wasps all packaged in a green kmart car, almost an explorer in a way...

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 9:47 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Yep sounds like TFI module to me.

As already said, it the module mountedto the side of the dizzy. Dizzy has to come out to be replaced.

I run one of those BPT dyna-mod TFI's, saying that i think you are too yeah?

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 14, 2008 9:58 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Yeah mate.

Im running their Dynamods too, i have my stock one in the shed so i'll see how it goes.

Saying that, i dont know if heat coulda been the problem, i drove the car about a km to the servo cold. I'll see, if its a faulty on i will get another.

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 15, 2008 2:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Fukn thing started first go today, so p****d off with the car.

cant trace a problem now...

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Nov 15, 2008 8:42 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2450

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 1 images

Ride: NL V8 Fairlane

Location: Sydney
NSW, Australia

If it's cold and it's the TFI, it would start fine. When they get warm, there is more resistance which is why it's harder to start warm.

 

_________________

There are 10 types of people in this world.
Those who know binary and those who don't.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Nov 16, 2008 1:21 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Well i'd say it must be something to do with the ignition, seems like its running on 7 at idle under load or just idling.

Will check cap, leads, plugs and TFI.

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 20, 2008 6:34 pm 
Tyre Shredder
Offline

Age: 28

Posts: 391

Joined: 26th Mar 2007

Ride: eb

Location: frankston
VIC, Australia

mate i had that prob and it ended up been the fuel pump relay in under the dash in my eb , i felt it and it was hot so i replaced it now it works fine
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 21, 2008 9:38 am 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Next time it does it, push the pin in on the schrader valve on the fuel rail to see if any fuel comes out.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 17 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 12:56 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names