Fordmods Logo

eb firing order 

 

Page 1 of 1 [ 10 posts ] 

 
 Post subject: eb firing order
Posted: Sun Jun 22, 2008 5:43 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 22nd Jun 2008

Location: Goomalling
WA, Australia

My Dad is trying to find out the firing order on 1991 eb v8? does anyone know????
thanks[code]
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 22, 2008 6:10 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 404

Joined: 8th Jun 2006

Location: melbourne
VIC, Australia

Firing order on 91 v8 is 1-3-7-2-6-5-4-8 according to Ellery's manual
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 22, 2008 6:58 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 78

Joined: 20th Mar 2007

Ride: XC UTE

Location: sydney
NSW, Australia

I had a NC fairlane engine which was 1-5-4-2-6-3-7-8. Ford had told me it was 1-3-7-2-6-5-4-8 but after much swearing and pulling of hair I found ford had given me the wrong firing order. You may need to pull the rocker covers to be sure.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Jun 22, 2008 9:24 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

XCMUZ wrote:
I had a NC fairlane engine which was 1-5-4-2-6-3-7-8. Ford had told me it was 1-3-7-2-6-5-4-8 but after much swearing and pulling of hair I found ford had given me the wrong firing order. You may need to pull the rocker covers to be sure.


Did you buy that car new? Because that is extremely unusual!
The only roller cammed 5.0's that had this old firing order were Non-Ho speed density engines which were not used in Australian cars at all.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 23, 2008 12:52 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 22nd Jun 2008

Location: Goomalling
WA, Australia

Thanks all, we got it going, and once again the old girl is THUMPING!!!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 23, 2008 8:43 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 78

Joined: 20th Mar 2007

Ride: XC UTE

Location: sydney
NSW, Australia

I purchased the engine from a wrecker for a project and it was complete with EEC. The number's on the engine and the EEC were both for a NC and I have no idea of its history. So I dont know, but that is just how it was. Roller cam and all!
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Jun 23, 2008 9:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 1634

Joined: 8th Jul 2007

Gallery: 21 images

Ride: EL F100 CAPRI XR EF

Power: 234 rwkw

Location: brighton
SA, Australia

351 windsor had firing order 13726548 and 289 302 windsors had 15426378. you can run a 351w cam in a 302 if you change your 302 firing order. clevelands are all 13726548 also
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 24, 2008 11:24 am 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

XCMUZ wrote:
I purchased the engine from a wrecker for a project and it was complete with EEC. The number's on the engine and the EEC were both for a NC and I have no idea of its history. So I dont know, but that is just how it was. Roller cam and all!


You would have had to change the injector firing order for that to run. Do you remember the catch code on the EEC?
You can't just switch cams on sequential EFI engines without changing the injector firing order.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 24, 2008 6:53 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 78

Joined: 20th Mar 2007

Ride: XC UTE

Location: sydney
NSW, Australia

1DHA if I think. I can send you a copy of the bin if you want. It ran very well and idled smoothly so if the injector firing order was incorrect it didnt show. Couldnt tell you if the cam was original or not. It definately had stock roller lifters with stock ford heads and rockers.

With the firing order that ford provided it wouldnt run. After I pulled the timing cover off to check the timing, I was almost convinced there was a bottom end problem. But all comps were good which made me think it was timing. By chance I noticed the valve opening didnt match the firing order. Long story short it wasnt 1-3-7-2-6-5-4-8.

Maybe the cam had been changed.

Just my bad luck?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jun 24, 2008 11:55 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Hmm ok. Yes I'd be interested to see the bin file.
So were the ignition leads still in place?
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 10 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google Adsense [Bot] and 6 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 2:17 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names