Fordmods Logo

EB V8 struggles to start, and refuses to rev? 

 

Page 1 of 2 [ 19 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: EB V8 struggles to start, and refuses to rev?
Posted: Tue Jan 22, 2008 12:03 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 451

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 5lt Turbo NC, TE V6 Gemini

Location: Castlemaine
VIC, Australia

OK...i raised my idle and set the TPS voltage, and after turned the car off, went to start it, and now is very difficult to start, and once started will no longer idle, and wont rev at all either, at first would rev to 4500 before cutting out, however has gotten worse and wont rev past 1500rpm? Any ideas?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 22, 2008 6:21 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

Interesting - my car did this once the other day, and I wonder if the TPS is broken.

It also seems to stall sometimes - just at idle. Stops dead.

Anyone?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 22, 2008 8:42 am 
Stock as a Rock
Offline

Posts: 119

Joined: 4th Jun 2006

Gallery: 5 images

Location: Palmerston North
Oustide Australia

Isn't there a thing you can do with the ECU to set the TPS ranges? I know it might be hard but if you reset the ECU, let it idle for 60 secs, turn off the engine (but leave at ignition) for 60 secs with your foot flat to the floor.

It may just be for the v8 TCM though.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 22, 2008 10:06 am 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Sounds like another problem has reared it's head at the same time.
Do a self test first and get back to us.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jan 22, 2008 11:31 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 451

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 5lt Turbo NC, TE V6 Gemini

Location: Castlemaine
VIC, Australia

might b a stupid question...but remind me how i do the self test?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 31, 2008 6:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 451

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 5lt Turbo NC, TE V6 Gemini

Location: Castlemaine
VIC, Australia

OK...reset the ecu...car starts, and if i use no throttle, will start, and idle very roughly...touch the throttle and it instantly dies. Any thoughts? Im thinking the Throttle position senders?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 31, 2008 8:24 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 46

Posts: 221

Joined: 7th Jan 2006

Gallery: 2 images

Ride: F150 EL mont&2001 cobra

Location: Innisfail
QLD, Australia

Try disconnecting your MAF

 

_________________

Smoken the hides in top gear

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Jan 31, 2008 8:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 43

Posts: 1093

Joined: 29th Nov 2004

Gallery: 15 images

Ride: BA Ford Fairlane V8

Location: Lower Hunter Valley
NSW, Australia

self test mate, that will tell you if you have a bung sensor, whatever it may be.

 

_________________

Interested in a fair go for the Hunter-New England area of NSW?

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 01, 2008 8:52 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 451

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 5lt Turbo NC, TE V6 Gemini

Location: Castlemaine
VIC, Australia

i asked how to do the self test and had no replies...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 01, 2008 8:56 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 451

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 5lt Turbo NC, TE V6 Gemini

Location: Castlemaine
VIC, Australia

Disconnected MAF, now refuses to start at all...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Feb 01, 2008 12:05 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

Aha - thats because the car has no idea how much air is going to it.

I cant remember how to start diagnostics, but there are a few threads on here about the tool etc and how to read it. Otherwise skip to your local library and read up on it in a gregorys ;)

Nigel
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Feb 03, 2008 4:34 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 694

Joined: 6th Apr 2007

Ride: 98 NL, 97NL, 98EL

Power: 141 rwkw

Location: Sunny Coast or Beerburrum
QLD, Australia

Have you tried testing the fuel pump??? one of my friends car's found it had to start, and did not rev at all well .. it was a I6 though ...

Maybe test your fuel flow ...???

Sommer Girl ..

 

_________________

BANNED!!!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 04, 2008 11:17 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 451

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 5lt Turbo NC, TE V6 Gemini

Location: Castlemaine
VIC, Australia

interesting...i just put a walbro 255 in tank pump in...how would i test flow?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 04, 2008 1:45 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2058

Joined: 25th May 2006

Ride: ef xr8

Power: 229 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

On the upper inlet manifold, underneath there is a vacuum line that goes in there, just make sure it isnt carcked, split or brittle.

Mine was cracked and it was just enough to idle badly and when it came off, it would keep cutting out.

 

_________________

Because of Beer, Thirst is a Beautiful Thing!

'95 EF XR8 auto, Advance headers, 3" exhaust, Cobra manifold, BBK 75mm throttle body , 80MM Marauder MAF, Vortech V2 T Trim , 307 rwhp, 405 ft/lb 13.2 @ 105 MPH

Now N/A (permanent Lag) - AFR 165's, Comp XE270 cam, 1.6 RR - 269 rwhp 14.1 @ 102mph.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Feb 04, 2008 10:51 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 46

Posts: 221

Joined: 7th Jan 2006

Gallery: 2 images

Ride: F150 EL mont&2001 cobra

Location: Innisfail
QLD, Australia

Nigel wrote:
Aha - thats because the car has no idea how much air is going to it.

I cant remember how to start diagnostics, but there are a few threads on here about the tool etc and how to read it. Otherwise skip to your local library and read up on it in a gregorys ;)

Nigel

It should run with the maf disconnected.
Mine was doing EXACTLY this with a stuffed maf.

 

_________________

Smoken the hides in top gear

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 19 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: Xavia8 and 12 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 19, 2017 12:25 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names