Fordmods Logo

ED Fairmont 5.0L surging problems? 

 

Page 1 of 4 [ 47 posts ] Go to page 1, 2, 3, 4  Next

 
 Post subject: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Thu May 20, 2010 8:16 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

Hi,

I have been chasing a problem with my car for a while now, just thought I would ask for some advice.

Basically it stutters a bit off the line and in the lower rpm (0-1700) it surges if you hold it. Sometimes its not so bad, other times its really noticeable.

I have had the dizzy shimmed (it was moving a bit) and changed the spark plugs, looking at what I should aim for before spending more cash on things that wont help.

The old plugs I pulled out looked white on the ends so I think it needs the timing looked at.

Other than that what else could it be?

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Thu May 20, 2010 8:21 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 595

Joined: 2nd Oct 2007

Power: 327 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Does it do it when it's cold?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Thu May 20, 2010 8:23 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

Yeah, its worse when I just start it and its cold, gets a little better once its been going for a while.

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Thu May 20, 2010 8:29 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 37

Posts: 688

Joined: 4th Mar 2010

Ride: BF Fairmont Ghia & TS Magna

Location: central coast
NSW, Australia

hey

have you checked your fuel filter

cheers bear

 

_________________

I don't know what to write in here LOL
Bear's Build Thread

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Thu May 20, 2010 8:31 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

No I havent, was thinking if the timing is ok then I should replace the fuel filter and maybe even pump.

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Thu May 27, 2010 12:44 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 2282

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 8 images

Ride: ED Fairmont Ghia & EF XR8

Location: Melbourne
VIC, Australia

do some trouble shooting before you start replacing things you "think" are faulty otherwise you"ll pour in more cash than you have too.

start with fuel filter

have fuel pump pressure and flow tested

check fuel press reg is operating within spec

possible clogged injectors (maybe try a carbon clean before removing injectors for a sonic clean)

this is just the start but gives u a bit of an idea

 

_________________

Image

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 8:49 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

So I got a few more things done and my mechanic is stumped and so am I...

I had the fuel filter replaced, fuel pump tested and all the lines and injectors pressure tested. Everything is perfect.

I bought a second hand MAF from a guy in Bris and put that in, didnt really make any difference,

I had the rails and injectors cleaned also, the car is running better, but it still surges badly when cold and gets a little better when warm.

I am not sure what else to do, is there a way I can check for problems with the ECU? The mechanic says his computer doesnt pick up and diagnostic codes.

Its just starting to really get annoying, I could buy a set of leads, but for $130 its not going to help the issue as it has to be something fuel related.

Any ideas??


EDIT: I forgot to say in the first post that it back fires through the air box when you give it a boot, then its like it has no power and surges and what not. Doesnt do it all the time though.

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 9:32 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

Checked the Engine Grounds? - theres one at the back of the engine for the o2 sensors.

Check also Battery to Body and to Engine for Earth Leak/Voltage Drop. Your symptoms seem the same as LPG people get on the falcons - when the O2 sensors arent able to be read properly. OK at WOT as the car switches to open loop

Nigel
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 2:31 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

I check over the earths, one at rear of engine was loose, didnt make any difference.

I am going to guess that the o2 sensors are no good, they are most likely the ones that came with the car.

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 2:40 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

That one is the one for the O2 sensors.... Did you reset the ECU afterward?

.. not sure of the exact procedure, but disconnecting power to it for a period of time is the go.

Nigel
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 2:47 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

No I didnt, should I? I wouldnt think it would change anything...

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 3:07 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

Depends. The EEC's are smart, and try and learn around faulty sensors.

That earth at the back of the engine controls all of the sensors. Best to clear the KAM in the ECU to see if its sorted.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 3:12 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 366

Joined: 21st Nov 2004

Gallery: 9 images

Ride: BA Ford Fairmont 5.4L

Location: Gold Coast
QLD, Australia

Fair enough, I will leave the battery unplugged for the rest of the day, should do the trick.

 

_________________

Image
http://www.xcalibrestudios.com

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 3:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 2448

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Location: Brisbane
QLD, Australia

Go with 20 mins should be enough as well
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: ED Fairmont 5.0L surging problems?
Posted: Fri Jun 25, 2010 3:26 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Posts: 326

Joined: 18th Feb 2007

Ride: ED GHIA V8

Location: ford town
NSW, Australia

Try another fuel pump, I had same symptoms once and had changed everything from fuel reg injectors, fuel filter and nothing changed but then I done a swap with another car on a 100% working pump and fixed the problem. My pump was working weak under load.

 

_________________

Black ED Ghia
V8 with lpg
Full leather
waitng on sunroof..

Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 4  [ 47 posts ]  Go to page 1, 2, 3, 4  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 7:39 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names