Fordmods Logo

Erractic idle and pinging 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: Erractic idle and pinging
Posted: Wed Mar 05, 2008 1:01 pm 
Hi fellow ford fans. Just bought myself an EF series 2. 5Ltr auto. only problem is an erratic idle. Tacho goes from 400 to 700 RPM up and down constantly. Sounds like a real lumpy cam but im sure it dont have one . Also when powering on, she pings a bit. Any help greatly appreciated.
Thanks heaps
Dazza
Top
  
 
 
Posted: Wed Mar 05, 2008 2:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 36

Posts: 8655

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 37 images

Ride: V8 EF Futura

Location: Adelaide CBD
SA, Australia

Hunting idle can be many many things. Air leak in intake can do it - can also contribute to the pinging.

Personally i'd be looking for loose hoses or any other air leak around the intake system (i.e. after the MAF sensor).

 

_________________

I promise..... I will never die.

Fordmods Administration Group MINOR PUNKED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 05, 2008 4:28 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 2563

Joined: 19th Feb 2007

Gallery: 21 images

Ride: 98 EL Futura

Power: 199 rwkw

Location: Lilydale
VIC, Australia

Maybe it does have a cam and you have to use premium fuel???

 

_________________

EL Futura: CVE head, Wolf V500, ICE Ignition and Coil, 36lb injectors, Walbro 255lb, Paci comps, 3" exhaust, T5, Harrop Truetrac with 3.9s. Now with 198.9rwkw, (~185rwkw and 13.80 @99.1mph) with more power to come

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Mar 05, 2008 6:11 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

hi
i would say possably a tps.(throttle position switch)
i had a similar issue with my eb v8 ...
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Mar 06, 2008 11:35 am 
4.9 EF Futura wrote:
Hunting idle can be many many things. Air leak in intake can do it - can also contribute to the pinging.

Personally i'd be looking for loose hoses or any other air leak around the intake system (i.e. after the MAF sensor).


Thanks dude - problem solved. It was the little clips on the top of the air filter box. Had to bend them a bit more to make them shut tighter and also tightned all hoses too. Thanks heaps fellas
Top
  
 
 
Posted: Thu Mar 06, 2008 11:51 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 1079

Joined: 19th May 2005

Gallery: 29 images

Ride: ELXR8 SERIES 2

Location: naracoorte
SA, Australia

atchy69 wrote:
4.9 EF Futura wrote:
Hunting idle can be many many things. Air leak in intake can do it - can also contribute to the pinging.

Personally i'd be looking for loose hoses or any other air leak around the intake system (i.e. after the MAF sensor).


Thanks dude - problem solved. It was the little clips on the top of the air filter box. Had to bend them a bit more to make them shut tighter and also tightned all hoses too. Thanks heaps fellas


you sure it was the airbox lid? any air getting in through the lid will still pass through the maf and be metered so that shouldnt cause a problem. when you were playing with it did you happen to move the extra piece of intake pipe that bends over the strut tower? if that clamp has been done up to tight it will squash it out of shape and cause an air leak.

 

_________________

EL XR8 SERIES 2, 5SPD, HOT CHILLI RED, 200 ODD RWKW OF V8 FUN AND GAMES

EF XR6, 5SPD, HERITAGE GREEN, AU XR6 VCT ENGINE

VL COMMODORE, 5SPD, WHITE

BA XT, AUTO, OFFSHORE BLUE

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Mar 06, 2008 3:46 pm 
millard455 wrote:
atchy69 wrote:
4.9 EF Futura wrote:
Hunting idle can be many many things. Air leak in intake can do it - can also contribute to the pinging.

Personally i'd be looking for loose hoses or any other air leak around the intake system (i.e. after the MAF sensor).


Thanks dude - problem solved. It was the little clips on the top of the air filter box. Had to bend them a bit more to make them shut tighter and also tightned all hoses too. Thanks heaps fellas


you sure it was the airbox lid? any air getting in through the lid will still pass through the maf and be metered so that shouldnt cause a problem. when you were playing with it did you happen to move the extra piece of intake pipe that bends over the strut tower? if that clamp has been done up to tight it will squash it out of shape and cause an air leak.


Not sure mate but whatever i did has fixed the problem anyway. might only be a short term fix though but i will report back if it happens again.
Top
  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 3:46 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names