Fordmods Logo

High Intial Idle 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: High Intial Idle
Posted: Fri Apr 10, 2009 11:30 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 11th May 2008

Location: Mount Richon
WA, Australia

Hi, my problem is more of an annoyance than a problem.
I have a T3 Te50 manual it has had some head work done and a more radical cam fitted by Trick and Mansweto all applied by it's previous owner.
The engine runs very well when warm with an expected lumpy idle and also when cold idles pretty much the same.

The annoying part is that on initial cold startup for the first 3 to 5 seconds the revs go to over 2000 rpm, being a cold motor I find this annoying, I hate to have a cold motor revving like this.

So am I being paranoid? or is this something that should be addressed?, if so how?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High Intial Idle
Posted: Sat Apr 11, 2009 12:14 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Sounds like they have just cranked the throttle body open further to get it to idle higher. Probe the TPS wires and check the voltage. You may find it is too high ie over 1 volt.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High Intial Idle
Posted: Mon Apr 13, 2009 11:40 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 2

Joined: 11th May 2008

Location: Mount Richon
WA, Australia

XR9UTE wrote:
Sounds like they have just cranked the throttle body open further to get it to idle higher. Probe the TPS wires and check the voltage. You may find it is too high ie over 1 volt.

Thanks I will check it out.
I just had a thought! the car also has a custom map applied via a CAPA unit, I assumed the mapping does not affect the base idle, is that correct or could this contribute to the initial cold start high idle?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High Intial Idle
Posted: Mon Apr 13, 2009 1:53 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Ahh I see. The new calibration should have taken the idle into account but they may have opened the throttle blade too far and not done any work on the idle cal.
Take the inlet tube off and check how far the blade is open aswell as checking the idle TPS volts.
The problem is that if they have done this then it's likely it'll be wrong everywhere else when you fix the idle by closing up the blade. Then they'll need to calibrate the idle properly.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: High Intial Idle
Posted: Fri May 01, 2009 2:22 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 741

Joined: 29th May 2007

Ride: EF XR8 347

Power: 232 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

if you open up the butterfly a bit and reset TPS to 0.98v would this constitute a calibrated idle or would you need to make other adjustments?

 

_________________

347 XR8 Build Thread

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 11:57 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names