Fordmods Logo

is it running rich or something worse.. 

 

Page 1 of 1 [ 6 posts ] 

 
 Post subject: is it running rich or something worse..
Posted: Thu Apr 08, 2010 6:50 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 156

Joined: 16th Oct 2009

Gallery: 1 images

Ride: 98 EL xr8

Location: Brisbane
QLD, Australia

hay all..

when i leave the car for a while say 1hr hope back in to start it... it will crank ova but will take a while to fire.. when it fires black smoke comes out of the exhaust... i rev it and black smoke... after it heats up its easier to start but still small amounts of black smoke...


i have read that it could be Water temp sensor, MAF, Air filter , MAP and 02 sensor... but that was on the v6 not the v8.. is it the same princable.. ???

it also kinda smells like FUEL from the exhaust.....

and runs kinda rough....

what can i do to fix the problem ??? i am booking it in for a service next week but i work in parts i can get the parts required... what should i get ????

 

_________________

NO longer own a car... but my work ute is a falcon..

current rides
Harley Fatboy 05
Custom shadow 07
Sportster 02

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: is it running rich or something worse..
Posted: Thu Apr 08, 2010 10:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 55

Posts: 1566

Joined: 12th Apr 2008

Gallery: 17 images

Ride: 5.0lt NF /351 ZD Fairlane

Location: Wattle Grove
NSW, Australia

it definitely sounds like it running rich! so yeah check all the usual suspects, i had a similiar problem with a 250EFI in my ZL in that instance it was the fuel regulator, but i'm not an expert on these EFI things.

 

_________________

Image
NF Fairlane with 5.0 and 5 speed goodness!
ZD build thread under construction at post1136180.html#p1136180

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: is it running rich or something worse..
Posted: Thu Apr 08, 2010 10:43 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 41

Posts: 4629

Joined: 23rd Nov 2006

Gallery: 4 images

Ride: 5.0 AU's and 5.0 Maverick

Power: 139 rwkw

Location: Sydney West
NSW, Australia

Could also be leaking injectors. My bros old AU 5.0 used to do it. It run well but if you turned it off and let it sit it would cough , f@rt and die on start up , get it to fire again it would run rough until you gave it a rev and all would be sweet.
The injectors started leaking past the nozzle once they were cleaned. Apparantly it isnt all that uncommon to happen.

 

_________________

xr6turnip wrote:
More people paid for a ride in a VT commodore then an AU Falcon so the VT is superior.
Based on that fact my Mum is the best around!

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: is it running rich or something worse..
Posted: Thu Apr 08, 2010 10:50 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 28

Posts: 3374

Joined: 11th Mar 2008

Ride: EA SVO, AU2 Forte

Location: Bendigo
VIC, Australia

kingyxr8 wrote:
hay all..

when i leave the car for a while say 1hr hope back in to start it... it will crank ova but will take a while to fire.. when it fires black smoke comes out of the exhaust... i rev it and black smoke... after it heats up its easier to start but still small amounts of black smoke...


i have read that it could be Water temp sensor, MAF, Air filter , MAP and 02 sensor... but that was on the v6 not the v8.. is it the same princable.. ???

it also kinda smells like FUEL from the exhaust.....

and runs kinda rough....

what can i do to fix the problem ??? i am booking it in for a service next week but i work in parts i can get the parts required... what should i get ????


if you owned a Commodore?

 

_________________

Daily driver: AU2. 5 speed. 19" FG luxos. Full exhaust. Lowered. AU3 XR leather interior, converted to full power windows. 3.45 LSD. IN THE FUTURE: Tickford 6
Weekend driver: EA SVO AU motor. Built BTR. TCE 2800 stall. T76 turbo. Locked diff. On E85. approx 320rwkw. 11.5 @121mph

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: is it running rich or something worse..
Posted: Fri Apr 09, 2010 12:50 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 31

Posts: 156

Joined: 16th Oct 2009

Gallery: 1 images

Ride: 98 EL xr8

Location: Brisbane
QLD, Australia

i will look into it tomoz... cheers guys never thought about injector.. :D

 

_________________

NO longer own a car... but my work ute is a falcon..

current rides
Harley Fatboy 05
Custom shadow 07
Sportster 02

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: is it running rich or something worse..
Posted: Fri Apr 09, 2010 12:20 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 45

Posts: 6

Joined: 26th Feb 2010

Ride: XR8, Escort RS2000, Territory

Location: Adelaide
SA, Australia

I had the same on my old EB XR6 albeit it would take longer than an hour. It was leaking injectors. Had the injectors overhauled and all was sweet.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 6 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Thu Dec 14, 2017 9:45 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names