Fordmods Logo

Pinging 260 

 

Page 1 of 1 [ 11 posts ] 

 
 Post subject: Pinging 260
Posted: Wed Feb 20, 2008 12:42 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 34

Posts: 3

Joined: 29th Nov 2007

Location: Werribee
VIC, Australia

Hi guys,
This is my first post so bear with me.

I recently bought a BA XR8, and it seems to ping at WOT, I don't notice it at all at part throttle, seems to mostly happen when it's hot.

I know hotter air will make pinging worse but i thought it would have a knock sensor so I assume this shouldn't be happening at all. The car had a herrods exhaust and headers fitted from the dealer when new.
I bought the car off a family member and they reckon it's only started in the last few months, maybe just summer weather? :?

I've just got a Flash tuner so i suppose a dyno tune could solve it, but i was wondering if anyone had any ideas?

Also on a possibly related note, the car has done about 90K and never had the plugs replaced is this usual?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 20, 2008 6:09 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 4401

Joined: 25th Mar 2005

Ride: BA XT, BA XR6T, ED Ghia 5.0

Location: Perth
WA, Australia

I wouldn't be messing around with a ping, if its bad enough it could do some serious damage. Try running it on BP Ultimate for a start, taking it to a tuner might not be a bad idea either. Plugs on a Boss are due at 105k if I remember correctly so it probably couldn't hurt to replace them a little early either.

 

_________________

What's the difference between a Holden and a sheep? It's less embarrasing getting out of the back of a sheep..

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Pinging 260
Posted: Wed Feb 20, 2008 2:32 pm 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

BA V8's don't have knock control.
You might want to check your your fuel flow. When was the last time the fuel filter was replaced?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 20, 2008 4:55 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 607

Joined: 11th Nov 2004

Gallery: 8 images

Ride: XR6

Location: Melbourne
VIC, Australia

has anyone had a problem with boss 260
cranking to many times to start?

 

_________________

BA XR8 BOSS 260
Winter White
18' gt-p wheels
Flash Tuned
2 jl 13.5' w3's
tv indash

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Feb 20, 2008 5:01 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 71

Joined: 21st Jul 2007

Ride: xr8

Location: sydney
NSW, Australia

hey mate nah never had a prob with cranking too many times .but for the ping try fuel filter and sparkies i reckon that should fix her up and also try to run it on bp ultimate you will notice the difference good luck and keep us posted
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 21, 2008 1:28 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 34

Posts: 3

Joined: 29th Nov 2007

Location: Werribee
VIC, Australia

I'll have a look at the fuel filter, don't think it's ever been replaced, I'll do the plugs as well. As for BP ultimate, I work for an oil company that isn't BP so it's just been topped up with another 98 octane fuel.

No knock sensor? that's suprising.

Thanks, I'll let you know how it goes.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 21, 2008 7:01 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 38

Posts: 1319

Joined: 5th Nov 2004

Ride: 66 Coupe

Location: Perth
WA, Australia

bad o2 sensors could also be the cause of pinigng
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 21, 2008 10:26 am 
EFI Guru
Offline

Age: 52

Posts: 4289

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 28 images

Ride: 351 Vogue,XH 5.0,'17 5.0 Stang

Location: Perth
WA, Australia

Knock control came along with BF.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Feb 21, 2008 10:43 am 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 291

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL GT - T2 TS50

Location: Cairns
QLD, Australia

Easiest way will be to hook it up to a diagnostic unit and see if there are any codes, My boss 290 was gutless and pinging and it turned out to be a bad MAP sensor
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 11, 2008 12:36 am 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 34

Posts: 3

Joined: 29th Nov 2007

Location: Werribee
VIC, Australia

Quick update,

Took the car to Ford the other day and after a long wait, they found two problems, The purge valve was stuck open (something to do with fuel tank vapours) and there was another air leak on the plenum.

When he ran the fault codes there was a Rich and a Lean fault code on the o2 sensor, when they were running the car it switched fine.

both have been repaired, car didn't ping then I flashed the 98 Octane tune that comes with the flash tuner from CAPA and it started pinging again I assume this is just the tune and not the car flashed the factory tune back on and it went away.

So I'm waiting till this tank is empty then I'll fill her up with normal unleaded and see if the ping is there on the factory tune.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Mar 11, 2008 11:17 am 
Parts Gopher
Offline
User avatar

Age: 51

Posts: 93

Joined: 19th Nov 2004

Gallery: 2 images

Ride: EL V8 Ghia

Location: Sydney
NSW, Australia

I had this same kind of problem with my Fairlane AU V8. It took me a while to find out until my friend came and suggested to cleam my MAF sensor and reset my ECU and TCM. Amazingly with just the use of isoprophyl alcohol it fixed the bloddy pinging. This is photo of where you need to clean the two wires. I hope this helps.

 

 

Attachments:
MAF Sensor.JPG
MAF Sensor.JPG [ 25.42 KiB | Viewed 70 times ]

 

_________________

can't aFORD lately

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 11 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 2:09 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names