Fordmods Logo

Surging idle?? 

 

Page 1 of 1 [ 9 posts ] 

 
 Post subject: Surging idle??
Posted: Fri Sep 21, 2007 11:42 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 169

Joined: 27th Jun 2005

Gallery: 6 images

Ride: EF XR8 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

I recently put a 1/2" phenolic spacer & 65mm AU throttle body on my EF everything went well, I swapped my ISC & TPS sensors & put them on the AU T/B, car is going great, pulling strong, the only drama i've got is sometimes I get this surging idle where the engine will surge up to 1500rpm then drop back to 400rpm it will go up and down until it stops, i've set base idle it improved it a bit but still playing up any ideas??
Thanks Josh

 

_________________

EF XR8 5spd: 302ci /178rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 22, 2007 12:17 am 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1302

Joined: 10th Nov 2006

Location: Allmods suck so do viruses
WA, Australia

ICU is stuffed

 

_________________

Your all a bunch of f**k Heads delete this f**k account stupid useless C*** who run this site cant even sell something useless wankers

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 22, 2007 12:28 am 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 320

Joined: 23rd Nov 2004

Ride: XHII XR8 Ute - Supercharged

Location: Perth
WA, Australia

sounds like u have a bit of a vacuum leak possibly. this also happened to me. I would try resetting computer also with those mods (if u havent already done so....)

 

_________________

Old - XF with XH XR8 Driveline... http://www.fordmods.com/ford-v8-f2/my-xr8-power-xf-falcon-t20529.html
Current - XHII XR8 ute - Kenne Bell Supercharged - Build in progress

SUPERCHARGED XHII XR8 UTE - BUILD THREAD >http://www.fordmods.com/post1195532.html#p1195532

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 22, 2007 12:37 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

Checked TPS voltage? What have you set base idle to and how?

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 22, 2007 11:43 am 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 169

Joined: 27th Jun 2005

Gallery: 6 images

Ride: EF XR8 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Haven't checked tps, I set base idle by following the directions in repair manual, disconnect isc plug, let motor idle for 1 min, then adjust idle with t/b screw, switch off then plug back in and restart??

 

_________________

EF XR8 5spd: 302ci /178rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 22, 2007 2:41 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

kato wrote:
Haven't checked tps, I set base idle by following the directions in repair manual, disconnect isc plug, let motor idle for 1 min, then adjust idle with t/b screw, switch off then plug back in and restart??


s**t well if you havent reset your TPS to the right voltages i would say thats the problem. Obviously you had to make a few mods to the TPS holes and the T/B blade for it to fit, but you will most likely have to elongate the holes on the TPS so you can twist it to obtain correct voltage. Between the black and green wires (i think) you should have 0.98v @ idle with ignition on and engine off, obviously twist the TPS untill voltage is set.

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sat Sep 22, 2007 3:22 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 169

Joined: 27th Jun 2005

Gallery: 6 images

Ride: EF XR8 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Righto i'll give it a go thanks boys....

 

_________________

EF XR8 5spd: 302ci /178rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 02, 2007 3:49 pm 
Stock as a Rock
Offline

Age: 32

Posts: 169

Joined: 27th Jun 2005

Gallery: 6 images

Ride: EF XR8 5spd

Location: Newcastle
NSW, Australia

Ok finally got around to checking tps voltage, was set at 1.4v!! elongated holes and set it up at 0.97v, seems to be fairly normal again, thanks for the help.
Josh

 

_________________

EF XR8 5spd: 302ci /178rwkw

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Nov 02, 2007 7:25 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 2116

Joined: 13th Aug 2005

Gallery: 15 images

Ride: 1999 XHII XR8, 2002 AU Fairmont

Power: 236 rwkw

Location: Perth
WA, Australia

kato wrote:
Ok finally got around to checking tps voltage, was set at 1.4v!! elongated holes and set it up at 0.97v, seems to be fairly normal again, thanks for the help.
Josh


Good stuff mate, easy fix.

 

_________________

STREETBUILT RACING
1999 XHII Falcon XR8 Ute 5.0L, TKO600 5spd, KB 2.1L Blower, 6.5psi, 12.2@113mph!!

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 9 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 6:20 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names