Fordmods Logo

Trouble starting EF S1 XR8 

 

Page 1 of 2 [ 18 posts ] Go to page 1, 2  Next

 
 Post subject: Trouble starting EF S1 XR8
Posted: Thu Nov 24, 2005 11:39 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 15

Joined: 11th Sep 2005

Location: Penrith
NSW, Australia

I have a bog stock XR8 that i brought for $6000 has 140,000kms on it.
I keep needing to put my foot on the accelirator to get it to start this problem seems to happen about 50% of the time. And dosnt seem to change when hot or cold. What sensor/s usually cause this to happen?
I always use BP ultimate fuel asewell.

 

_________________

Petrol Is for cleaning Parts
Alcohol is for Drinking
Nitro Is for Racing.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 24, 2005 12:56 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 55

Posts: 219

Joined: 11th Jan 2005

Ride: Pursuit 250

Location: Katoomba
NSW, Australia

Clean the throttle body big guy. Dont use solvents but you can use a rag moistened with WD40 and then follow up with a dry rag. It will be full of carbon so give it a good clean including the edge of the butterfly and I wouldn't be surprised if it is heaps better.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Thu Nov 24, 2005 4:22 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 15

Joined: 11th Sep 2005

Location: Penrith
NSW, Australia

Thanks i will try that and see what happens

 

_________________

Petrol Is for cleaning Parts
Alcohol is for Drinking
Nitro Is for Racing.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 13, 2006 12:18 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 15

Joined: 11th Sep 2005

Location: Penrith
NSW, Australia

Not that didnt seem to work.

I have narrowed a little with the help of this fourm.
It nilly always starts when cold but when its warmed up will always do this for the first time i start it.

I think it mught be the ECT Sensor.

I knowtice a fuel smell and suspect that the ECT sensor is flodding the engine a bit at startup.

I rang ford and got a price of $153 for the sensor. seems a little steep as most ford prices are ($1200 for a startermotor lol)

im in sydney dose anybody know what this part should cost?

 

_________________

Petrol Is for cleaning Parts
Alcohol is for Drinking
Nitro Is for Racing.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Oct 13, 2006 4:07 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 30

Posts: 39

Joined: 8th Dec 2005

Ride: Ba xr8 ute

Location: Perth
WA, Australia

you moight need to clean injectorsaor get new ones

 

_________________

I'm a Ford freak
BA XR8 Ute...
5sp
twin 2 1/2"
J L audio 6x9s, splits,JL SUB, 600w AMP

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: Trouble starting EF S1 XR8
Posted: Sat Oct 21, 2006 11:26 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

blade1982 wrote:
I have a bog stock XR8 that i brought for $6000 has 140,000kms on it.
I keep needing to put my foot on the accelirator to get it to start this problem seems to happen about 50% of the time. And dosnt seem to change when hot or cold. What sensor/s usually cause this to happen?
I always use BP ultimate fuel asewell.
your motor has low klms,has it been serviced? check the air cleaner or replace it,spark plugs and leads,look at distributor cap,if you smell petrol-check vaccuum hoses ,may have a small leak.does it pull hard or sluggish?

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 22, 2006 6:56 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 5924

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: Ford FPV FG F6 310

Power: 149 rwkw

Location: Brisbane
QLD, Australia

possibly leaky injectors?

 

_________________

NEW RIDE - FPV FG F6 6spd Auto. 12.26@114MPH, 1.88 60FT on Cheapy Tyres with 38PSI - Stock except K&N filter!

R.I.P. BF XR6 Turbo - You will not be forgotten :( 12.06@120MPH

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 22, 2006 7:33 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1162

Joined: 19th Jun 2005

Location: perth sor
WA, Australia

id suspect the ISC solenoid is getting stuck closed..

pull it off the side of the throttle body(angled thing at the back) and clean it out etc.. (or find someone with a good working e series n swap the ISC with them see if they have problems and if yours are sovled.

 

_________________

current ride: worn out chuck taylors

Last edited by -clampy- on Sun Oct 22, 2006 7:37 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Oct 22, 2006 7:36 pm 
Getting Side Ways
Offline

Posts: 1162

Joined: 19th Jun 2005

Location: perth sor
WA, Australia

i dont think its a sensor thing as the ecu goes off hard coded tables for the startup sequence.

 

_________________

current ride: worn out chuck taylors

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 12:36 am 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 15

Joined: 11th Sep 2005

Location: Penrith
NSW, Australia

I have replaced the plugs and also checked the leads for ohmage and breaking down thay seem ok. The car has never been a rocket but i didnt know whether that was just a trait of this model. some days it goes like a rocket and other days its a little slugish. i also noticed that i have next to no power after 4000 rpm dosnt splutter or anything just seems to drop off in the hp department. i didnt think it would be the isc as the car is perfect at idle no matter what strain is on the car.

Im currently doing some replacing of parts on my car anyway. i service it myself but i dont have service records from before i brought the car.

I just brought a romac Balencer for it good to 10500 RPM cant se myself ever hitting that but you knever know. new waterpump.

i think ill clean the isc just to be sure. keep throwing items at me to check ill eventually get to the botom of it.

 

_________________

Petrol Is for cleaning Parts
Alcohol is for Drinking
Nitro Is for Racing.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 23, 2006 12:57 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 66

Posts: 2548

Joined: 18th Mar 2006

Ride: EF-XR8chaser

Location: wollongong
NSW, Australia

-clampy- wrote:
i dont think its a sensor thing as the ecu goes off hard coded tables for the startup sequence.
try the fuel line filter and some injector cleaner to remove the rubbish in tank and lines,check your timming,it can reach 5000-5500rpm stock,how strong is the coil,try shorting out 1 plug lead.

 

_________________

R.I.P HANS HARTMAN

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 24, 2006 4:35 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 27

Joined: 24th Oct 2006

Gallery: 3 images

Ride: ef xr8

Location: melb
VIC, Australia

hey man had the same problem mine was a lose wire running to air box fine now

 

_________________

brett<a href="http://photobucket.com/" target="_blank"><img src="http://i101.photobucket.com/albums/m41/public_animal_au/MEandFRIENDS/me.jpg" border="0" alt="Photobucket - Video and Image Hosting"></a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 24, 2006 6:27 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 15

Joined: 11th Sep 2005

Location: Penrith
NSW, Australia

do you mean the MAF wire? or another one?

 

_________________

Petrol Is for cleaning Parts
Alcohol is for Drinking
Nitro Is for Racing.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 25, 2006 4:12 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 27

Joined: 24th Oct 2006

Gallery: 3 images

Ride: ef xr8

Location: melb
VIC, Australia

i think thats it mate, goes into that little box on the side of airbox/rubber hose.. ive only just got mine so havent had much of a look around in the engine bay yet

 

_________________

brett<a href="http://photobucket.com/" target="_blank"><img src="http://i101.photobucket.com/albums/m41/public_animal_au/MEandFRIENDS/me.jpg" border="0" alt="Photobucket - Video and Image Hosting"></a>

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 25, 2006 8:50 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Posts: 15

Joined: 11th Sep 2005

Location: Penrith
NSW, Australia

OK cool ill check the electrical connections and see if there is anything a miss there. I had a horrible shake and found that the balance ring on teh harmonic balancer was out buy 50 Deg no wonter it was shaking so hard.

 

_________________

Petrol Is for cleaning Parts
Alcohol is for Drinking
Nitro Is for Racing.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 2  [ 18 posts ]  Go to page 1, 2  Next

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Tue Dec 12, 2017 3:52 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names