Fordmods Logo

XHXR8 not starting 

 

Page 1 of 1 [ 15 posts ] 

 
 Post subject: XHXR8 not starting
Posted: Sun Dec 09, 2007 2:34 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 42

Posts: 21

Joined: 19th Jul 2005

Gallery: 5 images

Location: Cairns
QLD, Australia

Hi guys,

Car was starting fine yesterday but went to start it this morning got a quick turn over of the engine and nothing since. I get the click from the starter motor but that is it. I've read previous threads and cleaned the terminals on the battery. Where abouts is the inhibitor so I can check that? By reading the other threads this might be my problem.

Thanks in advance
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 09, 2007 2:45 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 36

Posts: 210

Joined: 14th May 2005

Location: Perth
WA, Australia

Try Jump Starting.
Your battery could have collapsed a Cell overnight and is simply shagged.

If the starter is clicking I don't think the inhibitor is the problem.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 09, 2007 2:59 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 42

Posts: 21

Joined: 19th Jul 2005

Gallery: 5 images

Location: Cairns
QLD, Australia

Well I was wrong the starter is not making any noise it's the relay I can hear clicking. Tried the jump start nothing. I guess now it might be the starter motor.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Dec 09, 2007 3:09 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 36

Posts: 210

Joined: 14th May 2005

Location: Perth
WA, Australia

Go to engine bay. Open the relay box thar.
remove second relay down form the top.
make sure car is out of gear and short it out.
From memory thats the starter smartlock relay.
If smartlocks screwing up that one will crank the engine.
Try it with the ignition on of course so it starts da car.

If no joy. Remove the starter solonoid wire and hook up a bulb to it then replace relay and turn key to start if the lamp lights up then look at the starter :(
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 10:54 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 42

Posts: 21

Joined: 19th Jul 2005

Gallery: 5 images

Location: Cairns
QLD, Australia

Still having problems with this. I turn the key and the fuel pump primes and dash lights come on and all i get is the relay clicking. I've tried hitting the dash and still get nothing.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 11:00 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Posts: 6432

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 6 images

What about battery charge?

 

_________________

5.6L of carbon footprint.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 11:54 am 
Oompa Loompa
Offline

Age: 42

Posts: 21

Joined: 19th Jul 2005

Gallery: 5 images

Location: Cairns
QLD, Australia

Battery is fine even tried jump starting. Starter doesn't even make a noise.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 6:02 pm 
Tyre Shredder
Offline
User avatar

Age: 33

Posts: 320

Joined: 23rd Nov 2004

Ride: XHII XR8 Ute - Supercharged

Location: Perth
WA, Australia

Is it auto? Move shift into neutral and try start. The sensor that tells car its in drive/neutral might be dodgey and casuing it not to start. Happened in mine once....

 

_________________

Old - XF with XH XR8 Driveline... http://www.fordmods.com/ford-v8-f2/my-xr8-power-xf-falcon-t20529.html
Current - XHII XR8 ute - Kenne Bell Supercharged - Build in progress

SUPERCHARGED XHII XR8 UTE - BUILD THREAD >http://www.fordmods.com/post1195532.html#p1195532

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 8:01 pm 
Smokin em up
Offline

Age: 36

Posts: 210

Joined: 14th May 2005

Location: Perth
WA, Australia

Did you try what I suggested ?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 9:37 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 36

Posts: 3

Joined: 10th Dec 2007

Ride: AUXR8UTE

Location: newcastle
NSW, Australia

mite be starter motor solinoied give it a wack then start it or jiggle t bar in park or n when turning to start
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 9:58 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 71

Joined: 1st Jul 2007

Location: sydney
NSW, Australia

hi there matey you will need a new starter motor by the sounds of it i just done mine not long ago
Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 11:16 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 31

Posts: 1085

Joined: 6th Nov 2004

Ride: BF XR Turbo

Location: Castle Hill
NSW, Australia

could always jump the starter motor solinoid? if it cranks ok then its not the starter motor.. my money would be on one of the relays under the coolant bottle,, either the brown or the green one.

 

_________________

BF XR6T 6spd Auto. 60lb injectors, Hybrid Cooler, Custom Piping, Custom Surge Tank, Actuator.

12.3 @ 114

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Dec 10, 2007 11:49 pm 
Technical Contributor
Offline

Age: 50

Posts: 3227

Joined: 12th Feb 2007

Gallery: 10 images

Ride: Falcon

Power: 113 rwkw

Location: your mums
NSW, Australia

also if your running smart lock is the inside light working if it isn’t you could have a blown fuse or bulb as that will also stop the car from starting.

 

_________________

BANNED

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Dec 11, 2007 9:33 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 32

Posts: 967

Joined: 8th Nov 2004

Gallery: 7 images

Ride: TE50

Location: Brisvegas
QLD, Australia

as xf84 said, may be the neutral switch...had the same problem in my old car, had to move the bloody shifter to 6 different positions to coax it to start before i put a new switch in

btw - only if its auto!

 

_________________

Formerly SpuDEF

Top
 Profile  
 
 
Posted: Fri Dec 14, 2007 2:31 pm 
Oompa Loompa
Offline

Age: 42

Posts: 21

Joined: 19th Jul 2005

Gallery: 5 images

Location: Cairns
QLD, Australia

Sorry guys away from home at the moment and wont be back till maybe next week. I'll try eveything eveyone has suggest and I'll let you know the outcome.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 15 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 1:30 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names