Fordmods Logo

XH engine conversion advice needed. 

 

Page 2 of 2 [ 20 posts ] Go to page Previous  1, 2

 
Posted: Sat Oct 11, 2008 6:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 746

Joined: 15th Mar 2007

Ride: BA Mazda Astina

Location: Newcastle
NSW, Australia

Ok we've completed all the hard stuff, the engine is in and everything is bolted up. Now we're stuck at the wiring.....

The ECU in the XH is EEC-V, manual and 120-pin

The wiring harness I have is from an automatic EL, do I put this in or put the manual wiring loom from the original motor in? If so do I need to add anything?

It already had cruise control and Ive changed that and the accelerator cable.

 

_________________

The voices in my head don't like you.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 13, 2008 6:10 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 746

Joined: 15th Mar 2007

Ride: BA Mazda Astina

Location: Newcastle
NSW, Australia

I ended up using the XH wiring loom as it looked exactly the same as the EL one, except the dizzy wires ran alongside the inner guard instead of with the injector wires like the EL.
The car turns over fine but wont start, there is fuel pumping through the line but i'm not sure if its getting to the fuel runner.... maybe I have the vacuum lines connected incorrectly as these were different from XH-EL. The XH had 2 vacuum lines entering the engine bay from the cabin which were not connected previously, one black and one green, so maybe I need these connected to operate the fuel regulator???

Anyways I'll play around with it some more tomorrow.

 

_________________

The voices in my head don't like you.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Mon Oct 13, 2008 10:39 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 746

Joined: 15th Mar 2007

Ride: BA Mazda Astina

Location: Newcastle
NSW, Australia

Some pics.......

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

_________________

The voices in my head don't like you.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 14, 2008 4:54 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 41

Posts: 746

Joined: 15th Mar 2007

Ride: BA Mazda Astina

Location: Newcastle
NSW, Australia

Ok everything looked the goods, double-checked everything and it still wouldnt start. Put some Aerostart in it and it fired so I did something that didnt seem correct to me at the time..... I switched the fuel lines around.

WooHoo.... she purrs like a kitten.

So after all the little dramas.... putting an EL engine with BBM into an XH is piss easy. The computer ECU is the same, wiring harness is essentially the same, throttle sensors and stuff are the same..... just had to use EL accelerator and cruise cables and induction setup.

Why they didnt bloody use the BBM in the first place baffles me.

 

_________________

The voices in my head don't like you.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Sun Nov 23, 2008 9:20 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 31

Posts: 2337

Joined: 25th Apr 2008

Ride: Boxcar Love

Location: Brisbane
QLD, Australia

Jastel wrote:
so I did something that didnt seem correct to me at the time..... I switched the fuel lines around.

WooHoo.... she purrs like a kitten.


.


LOL, everyone does this, including myself!

Good to see it running, i hadn't seen this thread til now, engine looks very good in that cleaned engine bay.

 

_________________

Commodore australia's favorite car??? What a load of s**t
Image

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 2 of 2  [ 20 posts ]  Go to page Previous  1, 2

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sun Dec 17, 2017 12:42 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names