Fordmods Logo

4 Speed Auto problem 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: 4 Speed Auto problem
Posted: Sat Nov 14, 2009 11:06 pm 
Getting Side Ways
Online
User avatar

Age: 64

Posts: 3452

Joined: 11th Jan 2009

Ride: BA Falcon XT

Location: Smithfield
NSW, Australia

As some of you know I have been helping MiniSmurf with his ED Fairmont. He took it today for a rego check (yes finally) and the mech, who we live next door to, said he believed that the sluggishness of the car at takeoff was more than likely a Torque Converter issue.
I spoke with one of our mechs at work who is our resident Auto whiz-kid and he believes it is the S5 solenoid which I thought as well.
The car takes of VERY slowly and you can barely discern the gear changes. I did an Auto oil change plus a new filter and the oil while dirty, didn't have that burned smell auto oil gets sometimes. I was wondering if anyone else here has had a similar experience with a 4 Speed auto?

BTW, from what I can make out, the Auto has been reco'ed OR ???? it is painted a light green colour.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 Speed Auto problem
Posted: Mon Nov 16, 2009 10:52 am 
Getting Side Ways
Offline

Age: 29

Posts: 1538

Joined: 4th May 2006

Gallery: 4 images

Ride: ef fairmont turbo

Power: 213 rwkw

Location: melbourne
VIC, Australia

are you sure its changing gear??
if the a solenoid is dead the box should be in limp mode, meaning it will only use gear 3 and reverse..
this could explain the slow acceleration..

 

_________________

96 EF FAIRMONT
Garrett gt40turbo, iceman plenum, ported head, turbo cam, double valvesprings, 023 fuel pump, 36lb injectors 4' cat, 4' dump, 2.5 exhaust, build bottom end, hypertonic pistons rods & rods, king bearings, j3. c10 3500 stall
232rwkw@4psi

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 Speed Auto problem
Posted: Mon Nov 16, 2009 1:31 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 49

Posts: 6467

Joined: 18th Dec 2006

Ride: 93 ED sedan

Power: 161 rwkw

Location: Rockhampton
QLD, Australia

It does sound like Limp Home Mode.

 

_________________

http://youtu.be/jJTh9F3Vgg0

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 Speed Auto problem
Posted: Mon Nov 16, 2009 7:14 pm 
Getting Side Ways
Online
User avatar

Age: 64

Posts: 3452

Joined: 11th Jan 2009

Ride: BA Falcon XT

Location: Smithfield
NSW, Australia

Thanks Guys, I will give the solenoid a change first. :)
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 Speed Auto problem
Posted: Mon Nov 16, 2009 7:17 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 22

Posts: 3347

Joined: 19th Dec 2008

Gallery: 1 images

Ride: el fairmont ghia

Location: Farleigh
QLD, Australia

hey papa i have no help for you but a question regarding my brothers ef auto,it has a realy bad stutter till about 1500 rmp when taking off he thinks it might be the box but was told it wasn't any ideas?
edited now with correct spelling

 

_________________

Muts EL Fairmont Ghia
Image
did someone call 9 1 HOLY s**t?

Last edited by mitchell g on Mon Nov 16, 2009 7:38 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 Speed Auto problem
Posted: Mon Nov 16, 2009 7:30 pm 
Getting Side Ways
Online
User avatar

Age: 64

Posts: 3452

Joined: 11th Jan 2009

Ride: BA Falcon XT

Location: Smithfield
NSW, Australia

mitchell g wrote:
hey papa i have no help for you but a question regarding my brothers ef auto,it has a realy bad stauter till about 1500 rmp when taking off he thinks it might be the box but was told it wasn't any ideas?


I am guessing you are meaning Stutter? Could be Rear or front Eng mount or bush in the extension housing?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4 Speed Auto problem
Posted: Mon Nov 16, 2009 7:37 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 22

Posts: 3347

Joined: 19th Dec 2008

Gallery: 1 images

Ride: el fairmont ghia

Location: Farleigh
QLD, Australia

Papa Smurf wrote:
mitchell g wrote:
hey papa i have no help for you but a question regarding my brothers ef auto,it has a realy bad stauter till about 1500 rmp when taking off he thinks it might be the box but was told it wasn't any ideas?


I am guessing you are meaning Stutter? Could be Rear or front Eng mount or bush in the extension housing?
yeah :lol:thats what i ment,he's taken it to my uncles work shops and they said that his harmonic balancer was going and that his head gasket has gone but they said that wouldn't cause the stutter

 

_________________

Muts EL Fairmont Ghia
Image
did someone call 9 1 HOLY s**t?

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: DL_LTD_V8 and 18 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 10:07 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names