Fordmods Logo

4sp Auto Question(s) 

 

Page 1 of 1 [ 7 posts ] 

 
 Post subject: 4sp Auto Question(s)
Posted: Thu Jan 28, 2010 7:06 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 30

Joined: 23rd Feb 2008

Gallery: 5 images

Ride: EA Falcon S

Location: Adelaide
SA, Australia

Hey,
I have an EA (MPFI) project car running the 4sp BTR trans. (Stock trans that came out factory with car)

When the transmission is cold (initial start in the morning) the shifting is smooth (changes into 2nd at 3000rpm in ECO mode, is this right???).

When I have done approx. 2km the trans shifting becomes clunky, noticeable between 1-2 (harsh thudding from trans??? diff???).

RPM also holds at change between 1-2 ie. won't shift initially when giving it some curry, but will only after deceleration or 3-5secs at 3000rpm

The other thing is that the trans will only change into overdrive with throttle at 0% in 3rd. Annoying at highway speeds.

I have changed the TPS/Trans sensor to read approx 0.93V, trans fluid level is OK

I am thinking of adjusting the bands, or replacing the solenoids. (Don't really want to change the trans)

I have ran a few searches but nothing has come up...

Any comment, advice or whisp of a possible cause would be greatly appreciated.

Jeff

Last edited by tombils on Thu Jan 28, 2010 8:38 pm, edited 1 time in total.

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4sp Auto Question(s)
Posted: Thu Jan 28, 2010 7:24 pm 
Getting Side Ways
Offline

Age: 34

Posts: 1166

Joined: 31st Mar 2005

Gallery: 2 images

Ride: ef falcon, el fairmont ghia

Location: Christchurch
New Zealand

when was it serviced, cant really remember when mine changes in eco (hardly use it) think its just over 2k, when doing highway speeds and to change in to top gear you have to take foot off is this in both modes?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4sp Auto Question(s)
Posted: Thu Jan 28, 2010 8:04 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 253

Joined: 22nd Mar 2008

Ride: BF F6 Typhoon. XP Van.XF Hearse

Location: Newcastle
NSW, Australia

tombils wrote:
Hey,
I have an EA project car running the 4sp BTR trans. (Stock trans that came out factory with car)

When the transmission is cold (initial start in the morning) the shifting is smooth (changes into 2nd at 3000rpm in ECO mode, is this right???).

When I have done approx. 2km the trans shifting becomes clunky, noticeable between 1-2 (harsh thudding from trans??? diff???).

RPM also holds at change between 1-2 ie. won't shift initially when giving it some curry, but will only after deceleration or 3-5secs at 3000rpm

The other thing is that the trans will only change into overdrive with throttle at 0% in 3rd. Annoying at highway speeds.

I have changed the TPS/Trans sensor to read approx 0.93V, trans fluid level is OK

I am thinking of adjusting the bands, or replacing the solenoids. (Don't really want to change the trans)

I have ran a few searches but nothing has come up...

Any comment, advice or whisp of a possible cause would be greatly appreciated.

Jeff




Is it single or multi point EFI?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4sp Auto Question(s)
Posted: Thu Jan 28, 2010 8:37 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 30

Joined: 23rd Feb 2008

Gallery: 5 images

Ride: EA Falcon S

Location: Adelaide
SA, Australia

Troy wrote:
to change in to top gear you have to take foot off is this in both modes?

Havn't tried it in Power mode yet, would this make a big difference as such? as the car has been to 140kph with still no shift on ECO mod.

xpvanman wrote:
Is it single or multi point EFI?


multi point
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4sp Auto Question(s)
Posted: Fri Jan 29, 2010 2:50 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 30

Joined: 23rd Feb 2008

Gallery: 5 images

Ride: EA Falcon S

Location: Adelaide
SA, Australia

UPDATE:

When I go up through the gears (in either ECo or PWR mode) Second gear is non existent (will slip all the way through the rpm range until about 3500 rpm) Third gear is fine but will not change into overdrive...

Would this suggest the rear band needs adjusting?...

Also because the 1-2 change is harsh this would suggest the front band needs adjusting...
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4sp Auto Question(s)
Posted: Fri Jan 29, 2010 3:39 pm 
Smokin em up
Offline
User avatar

Age: 52

Posts: 253

Joined: 22nd Mar 2008

Ride: BF F6 Typhoon. XP Van.XF Hearse

Location: Newcastle
NSW, Australia

The rear band is used in reverse & manual 1st gear only.

The front band is used in 2nd & 4th gears. Try adjusting it first - Screw the adjuster in till it is FIRM, then back it off 2 1/2 turns. But if it is bad as you say it is - the band will be worn out or broken, which is very common on BTR's.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: 4sp Auto Question(s)
Posted: Mon Feb 01, 2010 6:47 pm 
Oompa Loompa
Offline
User avatar

Age: 26

Posts: 30

Joined: 23rd Feb 2008

Gallery: 5 images

Ride: EA Falcon S

Location: Adelaide
SA, Australia

UPDATE:
checked the front band adjuster bolt, was hand tight, tightened it to 10Nm and problem solved, thanks for the comments
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 7 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 21 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Sat Dec 16, 2017 5:00 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names