Fordmods Logo

ABS Sensor possibly buggered?? 

 

Page 1 of 1 [ 5 posts ] 

 
 Post subject: ABS Sensor possibly buggered??
Posted: Tue Oct 18, 2005 8:28 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

Ok, the car sustained some damage the other day..
I ran over a brick at 70km/h, long story short, I had to get the front ball joint and stub axel assembly replaced..

so a few $$$ later I'm back on the road..

only a new issue has raised its head.

that being that I think the ABS sensor on the drivers side upright is damaged.

under normal to hard braking the brakes and ABS system all work as normal.

BUT

when crawling alon in traffic and stuff, so the car is doing low speeds, like 15km/h and under, I apply the brakes and the ABS feels like it is doing nuts, I feel the pedal pulsating with the ABS gear, and I can hear and feel the brakes on the front driver side (damaged side) activating itself..

I can punch the brakes from 100 to zero and everything works fine, apply the brakes solidly and the same happens.. brake lightly in normal driving and all is good.. but slow light applications bringing it to a stop, when the car is almost pulled up.. the ABS fires up..

so my questions are these..

is my whole ABS system rooted?
is it just the individual sensor?
can individual sensors be replaced?
how much do individual sensors cost (if they can even be bought this way)?
you get my drift..

advise me..
flame me..
help me..
should I be getting fault codes?
cause nothin is showing in the codes when I dump em.

its a pretty unnerving feeling.

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 18, 2005 9:49 pm 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

What you're describing sounds like the sensor may be touching the tone wheel on the disc rotor. Remove the drivers front wheel and the brake caliper and have a check of the tone wheel and the clearance of the sensor, if it's scraping you should see evidence of this on the tone wheel, rotate the rotor and listen for scraping as well - with the caliper off this makes it easier. You can pull the sensor off (10 mm socket ??) and have a look also, remove any crap/metal filings off the face - if it's scrubbed a bit that's fine. You'll find the tone wheel may be warped or it may be not be seated properly, remove the disc rotor (put some creep marks on the bearing nut and the steering knuckle spindle so it can be put together without readjusting the bearings)you can use a hammer and a drift and tap around the centre hub of the rotor and tone wheel and try and correct it .

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Oct 18, 2005 11:05 pm 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

thanks Snap.. when I get some light I'll give it a shot..

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 19, 2005 1:06 am 
Technical Contributor
Offline
User avatar

Age: 53

Posts: 5589

Joined: 14th Jan 2005

Gallery: 10 images

Ride: 96 XH/97 EL

Location: South Coast
NSW, Australia

No probs - Best of luck :)

 

_________________

96 XH Longreach 'S': LPG, Alarm, 3.23:1 LSD, Cruise, Trip Comp, ABS, Power Windows, Mid Series Dome Lt, Climate Ctrl
97 EL Futura S/W: LPG, Alarm, LED int Lts, Trip Comp, F/Lane Dome Lt, Climate Ctrl, T5 Conversion

Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Oct 19, 2005 1:08 am 
NSW Cruise Moderator
Offline
User avatar

Age: 39

Posts: 7331

Joined: 5th Nov 2004

Gallery: 12 images

Ride: TE50

Location: ɹǝpun uʍop
NSW, Australia

thanks will keep you posted

 

_________________

Image

I have a car.

Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 5 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Fri Dec 15, 2017 8:30 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names