Fordmods Logo

auto swap 

 

Page 1 of 1 [ 3 posts ] 

 
 Post subject: auto swap
Posted: Sat Sep 24, 2011 5:35 pm 
Fordmods Newbie
Offline

Age: 51

Posts: 18

Joined: 6th May 2010

Ride: el falcon

Location: cairns qld
QLD, Australia

Q. Can you fit a 4sd automatic to a EA 3.9 falcon which is fitted with a 3sd automatic with out any modifications, will the computer automaticly know its now running a 4 sd and compensate or do you have to swap computers . any help will be greatly appreciated :?
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: auto swap
Posted: Sat Sep 24, 2011 5:49 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Posts: 11739

Joined: 17th May 2005

Gallery: 11 images

Ride: EL Fairmont, VFR400 racer

Power: 144 rwkw

Location: Melbourne
VIC, Australia

dingo ford wrote:
Q. Can you fit a 4sd automatic to a EA 3.9 falcon which is fitted with a 3sd automatic with out any modifications, will the computer automaticly know its now running a 4 sd and compensate or do you have to swap computers . any help will be greatly appreciated :?


Pretty sure you need to have a separate transmission control unit for the 4 speed. 3 speed were hydraulic so the ECU had no control over the transmission, pretty much a 3.9L Manual ECU. So I'd say you need a separate control unit like the V8s.

 

_________________

phongus = Post whore 2006
EL XR6 motor, EL ECU + J3 chip, WADE 1673 Camshaft, 3" S/S intake, Pacy 4480, 2.5" Hi flow cat, 2.5" Lukey exhaust.
Max Power = 144.6 rwkw (03/05/2008)

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: auto swap
Posted: Sat Sep 24, 2011 6:37 pm 
Moderator
Offline

Posts: 14513

Joined: 7th Nov 2004

Ride: ford falcon au3 xr8

Location: a shit suburb in sydney
NSW, Australia

also, you may need to modify or make a trans cross member, as the 3 speed ea uses the same mounting position as the 5 speed, where the 4 speed auto uses a different mounting position on the floor pan.(about 2" further forward).
this is not a problem on cars that came out with the 4 speed auto as they have both mounting points on the body, where the series 1, 3speed auto ea only has the one mounting point on the floor pan..
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 15 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 10:35 pm All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names