Fordmods Logo

auto tranny belt slipping? 

 

Page 1 of 1 [ 12 posts ] 

 
 Post subject: auto tranny belt slipping?
Posted: Tue Jul 29, 2008 6:49 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 36

Posts: 72

Joined: 30th Jan 2005

Ride: eb

Location: brisbane
QLD, Australia

Hi can anyone confirm for me that if the auto tranny needs one of its belts tightened will it be a very ruff gear change between the two gears that the belt controlls?
Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 29, 2008 8:35 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 34

Posts: 2637

Joined: 5th Nov 2004

Ride: EL TURBO GHIA

Power: 372 rwkw

Location: penrith
NSW, Australia

dont think tranny's have belts they usally wear dress's

 

_________________

HMMMM BOOST !!!


ED fairmont R.I.P

STREET FORDS FEATURE CAR ISSUE 42

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 29, 2008 8:36 pm 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 27

Posts: 552

Joined: 20th Nov 2007

Gallery: 4 images

Ride: EL Fairmont

Location: Inner suburbs, Melbourne
VIC, Australia

TURBO_GHIA wrote:
dont think tranny's have belts they usally wear dress's


hahaha rofl, nice one

 

_________________

1997 EL Fairmont [EHELL] Mods: 2.5" straight through Redback Mandrel Bent Exhaust from cat back, BA XR8 18" Replica's, LPG conversion, Kingspring Superlows - front and rear, Monroe GT lowered shocks all round, Clear side repetors, FPV front floor mats..

Top
 Profile  
 
 
Posted: Tue Jul 29, 2008 11:20 pm 
Oompa Loompa
Offline

Posts: 27

Joined: 17th Jun 2008

Location: brisbane
QLD, Australia

i reckon your on about your bands get them ajusted and get a transmission flush done with a new filter kit fitted that should do it mate
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 30, 2008 12:00 am 
Getting Side Ways
Offline
User avatar

Age: 35

Posts: 1775

Joined: 10th Jul 2007

Gallery: 8 images

Ride: BFII Turbo

Power: 253 rwkw

Location: Waurn Ponds
VIC, Australia

they are hydraulic mate.

 

_________________

enough isn't enough

Top
 Profile  
 
 
 Post subject: adjusting bands
Posted: Wed Jul 30, 2008 6:48 am 
Parts Gopher
Offline

Age: 36

Posts: 72

Joined: 30th Jan 2005

Ride: eb

Location: brisbane
QLD, Australia

Does anyone know how to adjust bands on a ef auto tranny thanks
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: adjusting bands
Posted: Wed Jul 30, 2008 5:06 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

djinsane wrote:
Does anyone know how to adjust bands on a ef auto tranny thanks


There is no band adjustment on EF autos. It is all auto adjusted by the computer.
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 30, 2008 6:52 pm 
Parts Gopher
Offline

Age: 36

Posts: 72

Joined: 30th Jan 2005

Ride: eb

Location: brisbane
QLD, Australia

So if there is no bands why does it rev quite high (like its slipping then catching) then sort of bangs into second gear only when its cold and only some times thanks
Top
 Profile  
 
 
Posted: Wed Jul 30, 2008 7:21 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

I said there was no band adjustment. I didn't say there were no bands.

It might mean a band is partially broken. The S5 solenoid might be faulty. The fluid could be old and requires replacement.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: adjusting bands
Posted: Wed Jul 30, 2008 7:36 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 72

Joined: 13th Mar 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

arm79 wrote:
djinsane wrote:
Does anyone know how to adjust bands on a ef auto tranny thanks


There is no band adjustment on EF autos. It is all auto adjusted by the computer.


They are adjustable internally, normally done only during rebuild.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: adjusting bands
Posted: Wed Jul 30, 2008 7:49 pm 
Fordmods Junkie
Offline
User avatar

Age: 38

Posts: 5051

Joined: 5th Nov 2004

Ride: Kia Rio - 1.4L Auto

Power: 238 rwkw

Location: Westside
VIC, Australia

luthor wrote:
arm79 wrote:
djinsane wrote:
Does anyone know how to adjust bands on a ef auto tranny thanks


There is no band adjustment on EF autos. It is all auto adjusted by the computer.


They are adjustable internally, normally done only during rebuild.


I know that, but I wouldnt call that an adjustment. Its more like a base setting using shims from where the computer takes over and auto adjusts as needed.
Top
 Profile  
 
 
 Post subject: Re: adjusting bands
Posted: Thu Jul 31, 2008 1:57 pm 
Parts Gopher
Offline

Posts: 72

Joined: 13th Mar 2007

Location: Melbourne
VIC, Australia

[quote="arm79]

I know that, but I wouldnt call that an adjustment. Its more like a base setting using shims from where the computer takes over and auto adjusts as needed.[/quote]

Although the transmission control unit is pretty smart it is not smart enough to adjust the bands for you.
Top
 Profile  
 
Display posts from previous:
Sort by  
 Page 1 of 1  [ 12 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum
cron

 

 

It is currently Wed Dec 13, 2017 3:19 am All times are UTC + 11 hours

 

 

(c)2014 Total Web Solutions Australia - Australian Web Hosting and Domain Names